Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

"Οι 15 αλήθειες του να είσαι χορευτής και όχι μόνο" by ellie (dance with me)


Μ' αυτό το κείμενο της Melanie Doskocil εγκαινιάζεται μία καινούρια στήλη στο Γλέντι, 
το "dance with me". Τη στήλη την επιμελείται η ellie...


Οι 15 αλήθειες του να είσαι χορευτής και όχι μόνο...

1. Ο Χορός είναι Σκληρός
Κανείς δεν έγινε επιτυχημένος χορευτής μόνο και μόνο επειδή είχε ταλέντο. Οι χορευτές είναι καλλιτέχνες μα και αθλητές. Πρέπει να δουλέψουν σκληρά και να επιμείνουν πολύ. Οι χορευτές δίνουν χρόνια της ζωής τους, καθώς και τον ιδρώτα, τα δάκρυα και μερικές φορές το αίμα τους για να έχουν την τιμή και τη χαρά να βρεθούν επί σκηνής.

2. Δεν παίρνεις πάντα αυτό που θέλεις
Οι χορευτές δεν παίρνουν πάντα το ρόλο που θέλουν, τη δουλειά που θέλουν, τις φιλοφρονήσεις που θέλουν να ακούσουν ή τα χρήματα που θέλουν ή/και χρειάζονται. Αυτό διδάσκει ταπεινότητα και σεβασμό για τη διαδικασία, για την τέχνη αλλά και τους ανθρώπους από τους οποίους μαθαίνουν  την τέχνη του χορού. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν το αποδεχτούν αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα μπορούν να προχωρήσουν σε μία λαμπρή καριέρα.

3. Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν ξέρεις
Πάντα υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μπορεί να μάθει ένας χορευτής. Ακόμα και οι λιγότερο αγαπημένοι δάσκαλοι, χορογράφοι και σκηνοθέτες μπορούν να διδάξουν κάτι χρήσιμο. Τη στιγμή που ένας χορευτής νομίζει ότι τα ξέρει όλα, έχει πάψει να είναι πολύτιμος.

4. Μπορεί να μην υπάρξει "άυριο"
Ένας χορευτής δεν μπορεί ποτέ να ξέρει πότε θα έρθει το τέλος της καριέρας του. Γι' αυτό χορέψτε κάθε φορά σαν να είναι η τελευταία και μην περιμένετε να ανεβείτε στη σκηνή για να χορέψετε με πάθος.

5. Δεν μπορείς να τα ελέγχεις όλα
Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει ποιος θα σας προσλάβει, απολύσει ή εκτιμήσει την απόδοση σας. Για αυτό μη σπαταλάτε το ταλέντο και την ενέργειά σας να ανησυχείτε για πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Γίνετε οι καλύτεροι χορευτές που μπορείτε να είστε και κρατήστε το μυαλό σας ανοιχτό μαζί με μία θετική στάση.

6. Η ολοκληρωμένη γνώση προέρχεται και από την εμπειρία
Μπορούν οι χορευτές να συζητήσουν μία άσκηση ή μία ιδέα εκατό φορές, να παρακολουθούν πολλά μαθήματα καθημερινώς, αλλά μόνο εάν βγουν εκεί έξω και χορέψουν επί σκηνής θα μπορούν να νιώσουν ολοκληρωμένοι. Πρέπει να βιώσουν από πρώτο χέρι την εμπειρία του να χορεύει κανείς πάνω στη σκηνή, μπροστά σε κοινό για να αυτοαποκαλεστεί επαγγελματίας χορευτής.

7. Απόδειξε ότι είσαι πολύτιμος
Ο πιο γρήγορος τρόπος για να μην πάρετε μια θέση εργασίας είναι να αποδείξετε στον εργοδότη σας ότι είστε αχρείαστοι. Αντ' αυτού, γίνετε απαραίτητοι. Ένας χορευτής θα πρέπει πάντα να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος, να είναι πρόθυμος να δουλέψει σκληρά και να κρατάει τις απόψεις του κυρίως για τον εαυτό του.

8. Κάποιος άλλος/η θα έχει πάντα περισσότερα από εσένα
Είτε πρόκειται για κάποιον ρόλο, χρήματα, τεχνική, εμπειρία ή τρόπαιο, δεν έχει σημασία. Αντί να σπαταλάτε την ενέργεια σας σχετικά με το τι κάνουν οι άλλοι γύρω σας, επικεντρωθείτε στα πράγματα που είστε καλοί, τα πράγματα που χρειάζονται περισσότερη δουλειά και αυτά που σας κάνουν πιο ευτυχισμένους ως χορευτές.

9. Το παρελθόν δεν αλλάζει
Ο καθένας έχει ένα παρελθόν. Ο καθένας έχει ένδοξες στιγμές αλλά και λάθη. Ο χορός είναι μια μορφή τέχνης που αναγκάζει τους χορευτές να επικεντρωθούν στο παρόν. Για αυτό αφήστε πίσω έννοιες όπως "μακάρι να είχα αρχίσει από νεαρότερη ηλικία τον χορό" και αδράξτε την στιγμή!

10. Ο μόνος που μπορεί να κάνει κάποιον χαρούμενο είναι ο ίδιος του ο εαυτός
Ο χορός από μόνος του δεν μπορεί να κάνει τους καλλιτέχνες ευτυχισμένους. Η ρίζα της ευτυχίας προέρχεται από τη σχέση του καθενός με τον εαυτό του και όχι από το πόσα χρήματα θα βγάλει, τι ρόλος του δόθηκε, με ποια καλλιτεχνική ομάδα θα χορέψει ή πόσους τίτλους έχει κερδίσει. Μπορεί τα παραπάνω να έχουν επιπτώσεις στη διάθεση του καθενός, αλλά σε βάθος χρόνου αυτό που είμαστε στο εσωτερικό είναι που μας κάνει ευτυχισμένους.

11. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσεις
Στο επάγγελμα ο χορός καλεί τους χορευτές να βρίσκονται συχνά σε δημόσια προβολή, με τους επικριτές να αφθονούν. Ό,τι και να κάνετε, όπως και να παρουσιαστείτε, πάντα θα υπάρχει κάποιος που σκέφτεται διαφορετικά. Έτσι επικεντρωθείτε σε ότι λέει η καρδιά σας ότι είναι το σωστό να κάνετε. Το τι σκέφτονται και λένε οι άλλοι για εσάς δεν είναι και τόσο σημαντικό. Περισσότερο αποσυντονίζει την δουλειά σας παρά σας βοηθάει,  για αυτό συμφιλιωθείτε με την ιδέα ότι δεν μπορείτε να αρέσετε σε όλους

12. Μην φοβάσαι να αποτύχεις
Μερικές φορές, παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, μπορεί να "αποτύχουμε". Η αποτυχία είναι μέρος της ζωής. Η αποτυχία μπορεί να είναι ο καταλύτης για μερικές από τις πιο σημαντικές μαθησιακές μας εμπειρίες. Μία αποτυχία μας κάνει να εκτιμήσουμε μία επιτυχία. Όταν αυτό, λοιπόν, συμβεί (γιατί θα συμβεί), αγκαλιάστε το και σκεφτείτε το μάθημα που έρχεται μετά από μία αποτυχία.

13. "Εθελοντική εργασία"
Οι περισσότεροι χορευτές σε κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν εργαστεί χωρίς αμοιβή. Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να εργαστεί κάποιος εθελοντικά, αλλά υπάρχουν εξίσου πολλοί λόγοι για να μην εργαστεί κάποιος χωρίς πληρωμή. Γι' αυτό καλό είναι, πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση, να βεβαιωθείτε ότι η εμπειρία που θα λάβετε αξίζει τον κόπο.

14. Ξεπέρασε τα όρια σου
Το να κάνει κάποιος χορευτής το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά περιμένοντας ένα διαφορετικό αποτέλεσμα είναι παράφρον. Αν δηλαδή συνεχίσει να κάνει το ελάχιστο των απαιτούμενων δεν θα μπορέσει να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο. Αν θέλει πάλι να προχωρήσει πέρα από την ασφαλή του ζώνη, θα πρέπει να ωθήσει τον εαυτό του έτσι ώστε να ξεπεράσει αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς.

15. 100% έτοιμος/η;
Κανένας  χορευτής δε νιώθει 100% έτοιμος όταν παρουσιάζεται μια επαγγελματική ευκαιρία.  Οι χορευτές πρέπει να είναι πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους. Από το να αφήσει την μπάρα του μπαλέτου για να ισορροπήσει μέχρι και να ταξιδέψει γύρω από τον κόσμο με μία νέα ομάδα χορού.  Και για να το πετύχει αυτό θα πρέπει πέρα από το σώμα του να είναι ευέλικτο και το μυαλό του.

της Melanie Doskocil



by ellie


8 σχόλια:

  1. Και με αυτό το πολύ ωραίο κείμενο της Doskocil ξεκινάει η παρουσία της ellie στο Γλέντι! Ο χορός είναι πάνω απ' όλα πάθος και γι'αυτό είμαστε τυχεροί που ένας άνθρωπος που το αγαπάει τόσο πολύ θα μας εισάγει στον κόσμο του! Welcome :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλωσόρισες και από μένα. Νομίζω δεν ξέρω κανένα που να αγάπαει τόσο πολύ το χορό και χαιρόμαστε που έχει ήδη όλη τη διάθεση να μας μεταφέρεις αυτό που τόσο αγαπάς.

    ΥΓ1 Πάντα αγαπάμε τις φωτογραφίες επι τω έργω!
    ΥΓ2 Σου το είπα πολλές φορές και θα στο πω ακόμη μια. Είμαστε περήφανοι για σένα! Ποιος ουρανός;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το γλέντι γ***ει γιατί έχει τόσους διαφορετικούς ανθρώπους που οι περισσότεροι είναι φίλοι και ο καθένας δημιουργεί τον χώρο του για να εκφράσει ένα μέρος του εαυτού του!

    Συγχαρητήρια στην miss Melanie Doskocil που το βρήκε και αυτή!

    15 αλήθειες είναι το μυστικό...

    Σίγουρα θα ξαναδιαβάσω τους 15 τίτλους κάποια στιγμή και ας μην είμαι ο Billy Elliot! (σαφώς καλύτερος!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίο άρθρο και μια ωραία αρχή. Εγωπιστευώ ότι αυτές οι 15 αλήθεις δεν περιορίζονται κατ' ανάγκην μόνο στον χορό αλλά μπορούν να ναι οδηγός και γενικότερα στην ζωη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαίρεται! είμαι χαρούμενη που μπήκα στην παρέα σας. Προφανώς και το άρθρο μπορεί να είναι οδηγός γενικότερα στην ζωή εξού και το 'όχι μόνο' στον τίτλο. Για αυτό δεν είναι και ωραίο άλλωστε? Ετοιμαζω το επόμενο με κέφι και μπρίο.
    Αυτο πάει μόνο στον Loui..sorry guys!
    'Θα μας χωρέσει και τους δυοοοοο'
    Τα φιλία μου από το Βέλγιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή αρχή!:) Πολύ ωραίο άρθρο!Περιμένουμε ανυπόμονα το επόμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. bravo gatula! perimenume k to epomeno ar8ro :) filiaaaa xxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή