Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

"Η "κοινή λογική" και η... αλλαγή" by Alejandro

Το τελευταίο διάστημα αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση της σύλληψης 4 νεαρών ατόμων για ληστεία σε τράπεζα και πιθανή συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Μάλιστα έχουν κυκλοφορήσει και κάποιες απαράδεκτες φωτογραφίες όπου οι εικόνες ξυλοδαρμού και βασανιστηρίων είναι εμφανή στα πρόσωπα των κατηγορουμένων όπως και το ερασιτεχνικό photoshop ή μάλλον painting για να αποκρύψει τα χειρότερα, που με τόση χαρά δημοσιεύουν τα ΜΜΕ.

Και να πεις τα ΜΜΕ αιμοδιψή είναι, προβάλλουν κάθε τι που μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού χωρίς ιδιαίτερους ηθικούς φραγμούς. Αυτό που είναι ανησυχητικό για εμένα είναι οι αντιδράσεις του κοινού που αποθεώνουν τους ξυλοδαρμούς ως μέσο σωφρονισμού και αναλώνονται στο πόσο "κωλόπαιδα" είναι οι συγκεκριμένοι συλληφθέντες και δεν εστιάζουν πουθενά αλλού.

Ποια είναι η ιστορία που ανάγκασε αυτούς τους ανθρώπους να οδηγηθούν δηλαδή σε αυτές τις πράξεις; Ο ένας ήταν παρών στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ήταν παρών όταν ένα όργανο του κράτους στέρησε με τον πιο άμεσο τρόπο τη ζωή ενός αγοριού. Ο συγκεκριμένος νέος άφησε όλες τις αστικές ανέσεις του και πήρε την απόφαση να εξεγερθεί ένοπλα. Το εάν συμφωνεί κανείς ή όχι με τη συγκεκριμένη στάση είναι δική του υπόθεση. Σας καλώ όμως προτού αποθεώσετε τους αστυνομικούς για το ξύλο που έριξαν ως επίσημα όργανα του κράτους και τα ΜΜΕ (ως ανεπίσημα;) που προβάλλουν αυτές τις εικόνες να σκεφτείτε για ποιον λόγο νεαρά άτομα - χωρίς ιδιαίτερες βιοποριστικές ανάγκες - οδηγήθηκαν σε αυτήν τη στάση ζωής.

Μα η κοινή λογική λέει ότι όποιος διαπράττει ληστεία είναι κάθαρμα και οι αρχές θα πρέπει να τον αντιμετωπίζουν και να τον μεταχειρίζονται αναλόγως. Επίσης η κοινή λογική στη Γερμανία και την ΕΣΣΔ του 30' και του 40'  έλεγε ότι ο Χίτλερ μας βρήκε δουλειά και είναι ο λυτρωτής μας, ο Φύρερ μας,  και ο Στάλιν είναι ο πατερούλης μας. Επίσης στις ΗΠΑ του πρώτου καιρού (μιας που είναι της μόδας το θέμα) η σκλαβιά ήταν αυτονόητη και επιθυμητή κατάσταση. Έτσι έλεγε η κοινή λογική... Και πάει λέγοντας.

Ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας Μπέρτολντ Μπρεχτ έλεγε: "Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυση της;". Πράγματι, πόση βια έχουν υποστεί άνθρωποι που 'χάσαν το σπίτι τους, τη ζωή τους και πολλοί - αυτοί που δεν μπορούσαν να το αντέξουν - οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία επειδή κάποια τράπεζα το αποφάσισε. Το τι είναι πράγματι καλό και τι πράγματι κακό είναι αρκετά δύσκολο να το διαχωρίσεις τις περισσότερες φορές.

Για να ξεκαθαρίσω την θέση μου: Δεν θεωρώ ότι η μεμονωμένη βια, επειδή έτσι την αποφασίσαμε για να αντισταθούμε στο σύστημα, είναι ένας αποδοτικός ούτε επιθυμητός τρόπος αντίστασης. Αυτός ο τρόπος αντίδρασης το μόνο που καταφέρνει, κατά την άποψη μου, είναι να ενεργοποιήσει όλα τα συντηρητικά αντανακλαστικά μιας κοινωνίας για να χαρακτηρίσει πράξεις και να βαφτίσει ενόχους και να χρησιμοποιεί επακολούθως τον απόηχο αυτών των ειδήσεων για να γίνεται ακόμα πιο συντηρητική.

O Τολστόι λέει: "Όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο αλλά κανείς δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του". Η αλλαγή πρέπει να ξεκινάει από μέσα μας. Ας κλείσουμε τα αυτιά μας στην "κοινή λογική" και ας αναλογιζόμαστε καλά πριν κρίνουμε καταστάσεις. Η βία φέρνει βία και είναι ένας κύκλος που δεν κλείνει ποτέ. Η κρατική βία σκότωσε τον Αλέξη αλλά όπλισε και τον φίλο του που τον είδε να ξεψυχά δίπλα του. Και η κρατική βία ήρθε να τον συναντήσει και αυτόν. Και ο κύκλος συνεχίζεται...

Πολλά πράγματα, επομένως, δεν είναι όπως φαίνονται, ακόμα και αν η "κοινή λογική" προτείνει το αντίθετο...



"Η "κοινή λογική" και η... αλλαγή" by Alejandro

10 σχόλια:

  1. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο κείμενο σχετικά μ' αυτό το θέμα. Συμφωνώ με όλα και για άλλη μία φορά στεναχωριέμαι που ο θαυμαστός τρόπος σκέψης σου αποτελεί μία τόσο μεγάλη μειοψηφία. Ξεχωρίζω πιο πολύ το σημείο στο οποίο γράφεις για τον τρόπο που ενεργοποιούνται τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας σε τέτοιες περιπτώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πιστεύω είναι πολύ λίγα τα περιστατικά που μαθαίνουμε (που μας επιτρέπουν να μάθουμε) αλλά η ουσία είναι μία, ο κύκλος συνεχίζεται είτε το βλέπουμε είτε όχι...

    Εύγε Alejandro για ακόμη μια φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Το βασικό για μένα είναι ότι και στις δύο πλευρές (ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΠΑΙΔΙΑ) μπορείς να βρεις το δίκιο και ότι άδικες, αψυχολόγητες και χωρίς νόημα καταστάσεις στη ζωή τους τους οδήγησαν σε αυτό το σημείο.

    Αλλά με τις πράξεις τους καταλύουν την δημοκρατία και χάνουν κάθε δίκιο...

    Δεν θεωρώ μετά από αυτά που διάβασα ότι πρόκειται απλά για μια ληστεία αλλά για μια τρομοκρατική οργάνωση που είτε κολλάει σε κάποια άλλη είτε είναι μια ξεχωριστή. Μια οργάνωση με παραπάνω από 4 μέλη.

    Το ποιος φταίει δυστυχώς δεν μπορεί να απαντηθεί.

    Ίσως όλοι μας...

    Καμιά από τις δύο πλευρές δε με εκφράζει...Αλλά πρέπει να υποστηρίξω την πλευρά της αστυνομίας γιατί χρησιμοποιώντας λάθος μέσα ίσως καταφέρει να πιάσει τα υπόλοιπα μέλη.Ενώ αντίστοιχα στην οργάνωση δε μπορώ να βρω ένα καλό λόγο να τους υποστηρίξω.

    Και οι δύο πλευρές έχουν πλέον για μένα αρρωστημένα μυαλά και όταν συμβαίνει αυτό δεν μπορείς να ελπίζεις σε κάτι καλό...Μόνο που δε θέλω να πιστέψω ότι όλοι οι αστυνομικοί είναι ίδιοι.

    Το μόνο που μπορείς να ελπίζεις είναι ότι θα υπάρχει ένας καλύτερος έλεγχος στις πράξεις των αστυνομικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παραθετω τα λογια του Μπρεχτ, θέλοντας να δειξω οτι η τρομοκρατια είναι κάτι σχετικό. Το ποιος πράττει τρομοκρατία στην καθημερινη μας ζωη ειναι κατι το οποιο θα πρεπει να το αναλογιστουμε καλύτερα. Και σε ποια Δημοκρατια ζουμε ;

    Επισης, ουτε ολοι οσοι επελεξαν τον ενοπλο αγωνα, μπορουν να χαρακτηριστουν έτσι ευκολα αρρωστημενα μυαλα. Με την ιδια λογικη ο Τσε Γκεβαρα, ο Αλέκος Παναγούλης, ο Λένιν ήταν αρρωστημενα μυαλα. Δεν συγκρινω καταστασεις προφανώς. Απλως αυτό που προτεινω ειναι ότι δεν ειναι όλα όπως σερβιρονται. Ας κανουμε μια δευτερη σκέψη προτου κρινουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. to oti diafwnw teleiws me to arthro ligi simisia exei. giati iparxei xasma apopsewn. Pio poli me ekfrazei i apopsi tou kanaki pou diatipwse xtes sto radioarvila. Alla me afto "Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυση της;". ANATRIXIASA !! tipote allo!! poul

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χαίρομαι που ανατριχιάζεις με Μπρέχτ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το θεμα δεν είναι εαν έχει δίκιο ή άδικο... Το θέμα είναι αν μπαίνεις στον κόπο να τον καταλάβεις ή όχι και ύστερα να διαφωνήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η κοινή λογική (και όχι η ''κοινή λογική'') είναι σαν το αποσμητικό. Αυτοί που το χρειάζονται δεν το χρησιμοποιούν. Όλοι έχουν (και έχουμε) σαν επιχείρημα ότι ''Δεν σκεφτόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο'', ''Δεν έχεις δει/ζήσει αυτά που είδα/έζησα εγώ''(άρα λογικά κάνω ό,τι κάνω...) και ου το καθεξής. Γενικά ισχύει το ''Τι άνθρωπος είσαι φαίνεται όταν αποκτάς εξουσία'' (κ αυτό μπορούμε να το πούμε για οποιαδήποτε μορφή εξουσίας, από ψυχολογικής μορφής μέχρι κοινωνικής, ηλικιακής, πολιτικής, κτλ). Και φυσικά ''Έίναι επικίνδυνο να έχεις δίκιο, όταν η εξουσία έχει άδικο'' ( Βολταίρος). Δε παίιρνω θέση, δίκια κ άδικο μπορούμε να βρούμε κ στις 2 πλευρές, κ το χείριστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε το θέμα μονόπλευρα, ειδικά σήμερα που -κυριολεκτικά- ΚΑΘΕ μέρα γίνεται κ κάτι νέο(σκάνδαλο, ξυλοδαρμός). Η φτώχεια, η πείνα, τα χαράτσια, οι αυτοκτονίες, οι πανελλαδικές απεργίες είναι πλέον κάτι σύνηθες.... Wake up.....and not ''when September/November/etc....ends'' (όπως λέει κ το τραγούδι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή