Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Φόρος στις αγγελίες πώλησης ζώων | Kat & dogs


Από τις 8 Δεκεμβρίου οι αγγελίες πώλησης ζώων υπόκεινται σε έλεγχο του ΣΔΟΕ. Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με επιστολή προς το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος καταγγέλλει τη φοροδιαφυγή που συντελείται στις χιλιάδες αγγελίες που συναντά κανείς τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα έντυπα από την πώληση ζώων.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το παράνομο εμπόριο ζώων αποτελεί το τρίτο παράνομο εμπόριο παγκοσμίως και είναι το πιο κερδοφόρο μετά από αυτό των όπλων και των ναρκωτικών. Βασιζόμενοι σε αυτό, ζητούν τον φορολογικό έλεγχο όλων των πωλήσεων ζώων - είτε αυτές προέρχονται από ιδιώτες είτε από παράνομους εκτροφείς.

Εφόσον το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι σήμερα δεν έχει θέσει κανόνες αναπαραγωγής από ιδιώτες και εκτροφείς, μάλλον ήρθε η ώρα η εκμετάλλευση των ζώων σ' αυτόν τον τομέα να ελεγχθεί μέσω άλλων οδών.

Διαβάστε την επιστολή / καταγγελία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας που ακολουθεί.

"Θέμα: Φοροδιαφυγή στις πωλήσεις ζώων που πρέπει να παταχθεί.

Αξιότιμοι κύριοι,

Λόγω της κρίσιμης συγκυρίας που μαστίζει τη χώρα μας, και εφόσον είδαμε ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε προτείνει επί σειρά ετών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων για να σταματήσει η παράνομη εμπορία ζώων δεν έχουν αποδώσει, απευθυνόμαστε πλέον σε εσάς ως Έλληνες πολίτες, που βιώνουν το κύμα φοροεπιδρομής των τελευταίων ετών.

Αισθανόμαστε προσβεβλημένοι όταν καλούμαστε να πληρώσουμε όλους τους φόρους μας, ενώ πέρα από την προσπάθεια που γίνεται στον τομέα εξυγίανσης σας διαφεύγει μία μεγάλη πηγή εσόδων από φόρους που προέρχονται από το παράνομο εμπόριο ζώων.

Σύμφωνα με μελέτες (του εξωτερικού), αλλά και με την πρόσφατη δήλωση του κ. Κρίτων Αρσένη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το παράνομο εμπόριο ζώων (άγριων και μη) είναι το τρίτο κατά σειρά πιο κερδοφόρο λαθρεμπόριο μετά από αυτό των όπλων και των ναρκωτικών.

Σας καλούμε, λοιπόν, να πατάξετε τη φοροδιαφυγή που συντελείται από το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς (την απλούστερη δηλαδή μορφή αλλά και πιο κερδοφόρα) αφού δεκάδες κουτάβια κάθε χρόνο πωλούνται μέσω διαδικτύου ή εντύπων, καθώς και παράνομων εκτροφέων, χωρίς να αποδίδεται καμία απολύτως απόδειξη αγοράς και έτσι δεν καταβάλλεται και η αντίστοιχη φορολογία.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι από έναν και μόνο σκύλο που μπορεί να γεννήσει 10 κουτάβια τον χρόνο, και αυτά πωλούνται συνήθως περίπου 300€, ο ιδιώτης έχει κέρδος περίπου 3.000€ αφορολόγητα έσοδα, με συνέπεια να χάνει το κράτος το ποσό των 690€ (υπολογίζεται με ΦΠΑ 23%) από κάθε τέτοια παράνομη πώληση ζώων.

Αν αναλογιστείτε ότι σε κάθε έντυπο εφημερίδας δωρεάν αγγελιών αλλά και σε όλες τις τοπικές εφημερίδες υπάρχουν τουλάχιστον 100 αγγελίες, τότε το ποσοστό φοροδιαφυγής είναι τεράστιο και έχετε κάθε υποχρέωση να το ελέγξετε.

Στο διαδίκτυο από την άλλη, το πλήθος των αγγελιών πώλησης ζώων είναι πολλαπλάσιο των εντύπων, καθώς έχει μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό, και άρα μεγαλύτερο ποσοστό φοροδιαφυγής από τις πωλήσεις αυτές.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και την ενημέρωσή μας σχετικά. Είμαστε στην διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις."


Glenti comment: Άντε να μαζευόμαστε σιγά - σιγά. Και σειρά έχει η απαγόρευση πώλησης των ζώων από τα pet shops, κάτι το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες. Άντε να ξυπνήσουμε σιγά - σιγά και να γίνουμε πολιτισμένοι σ' αυτό και σε άλλα τόσα επίπεδα.1 σχόλιο:

  1. Πάντως, τώρα θα φορολογείται η πώληση ζώων μέσω αγγελιών. Δεν θα απαγορευθεί. Θα νομιμοποιηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή