Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

"Homo Ελλή-νους", by Danai


Μ' αρέσουν αυτές οι συγκεντρώσεις που ξεκινάς να συζητάς για τα "Παρατράγουδα" της Πάνια και καταλήγεις σε φιλοσοφική κουβέντα για την Ελλάδα και τους  Έλληνες εν γένει... Βέβαια, θα μου πεις, έτσι όπως έχουμε γίνει δεν απέχει και πολύ το ένα παρατράγουδο από το άλλο...

Δεν είμαι οικονομική αναλύτρια, για την ακρίβεια χρωστάω όλα τα οικονομικά μαθήματα της σχολής μου και γι' αυτό δεν θα μπω καν στη διαδικασία να καταπιαστώ εδώ με στατιστικά και οικονομικά στοιχεία. Θα το δηλώσω απλά όπως το έχω καταλάβει: κάπου την έχουμε πατήσει κύριοι! Έχουμε σαν χώρα πιάσει οικονομικό πάτο! Να! Αυτή ήταν - ελπίζω - η μοναδική αναφορά μου σ' αυτό το κείμενο σε σχέση με την οικονομία!

Είμαι όμως Ελληνίδα πολίτης και βάσει αυτής μου της ιδιότητας έχω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις κυρίως σχετικά με την νοοτροπία των Ελλήνων ή των Ελληναράδων* καλύτερα, που - καθώς φαίνεται - ξεφυτρώνουν  κάθε μέρα σαν τα μανιτάρια...


1ο Δεδομένο

"Οι Έλληνες έχουν τεράστια ιστορία! Αυτοί φέρανε τον πολιτισμό σε όλο τον κόσμο και τώρα έρχονται οι Γερμανοί να μας υποδουλώσουν, που, όταν εμείς είχαμε τον Σωκράτη να διδάσκει, εκείνοι έτριβαν τις πέτρες για να ανάψουν φωτιά".

Ωραία, αγαπητέ! Η αρχαία Ελλάδα είχε φοβερό πολιτισμό, αναπτύχθηκαν επιστήμες όπως η φιλοσοφία, τα μαθηματικά και η φυσική και για πολλούς αιώνες, μαζί με την Αίγυπτο, την Κίνα, την Μεσοποταμία και άλλες (γιατί - πίστεψέ το - δεν ήμασταν η μόνη πρωτοπόρος χώρα), μεσουρανούσε κυριαρχώντας στον τότε γνωστό κόσμο! Τώρα έχουμε 2012, είσαι σπίτι σου (πολύ πιθανό να μένεις ακόμα με τους γονείς**  - ναι, ναι, μην μου πεις τη δικαιολογία της κρίσης, έμενες και πιο πριν!) και, αντί να κάνεις κάτι για τη χώρα σου και για σένα προφανώς, κάθεσαι και κρύβεσαι πίσω από την ιστορία χιλιάδων χρόνων πίσω. Όμως, δεν έχει νόημα και δεν είναι και σωστό να καρπώνεσαι τις επιτυχίες άλλων.

Ναι, μπορεί η Γερμανία να μην έχει την ιστορία την δικιά μας, έχει όμως την δύναμη να κάνει χώρες με πλούσιο πολιτισμό σαν την Ελλάδα να παρακαλάνε για δάνειο. Και η Γερμανία έχει ιστορία και μάλιστα πολύ ζοφερή... Εάν έμενε προσκολλημένη στον Χίτλερ και στον διεθνή αποκλεισμό και εξευτελισμό τον οποίον υπέστη, τότε δεν θα έπρεπε να σηκώνει καν κεφάλι. Και όμως ξαναγράφει ιστορία! Ιστορία είναι και αυτό που έγινε χθες, ιστορία είναι και αυτό που έγινε πριν από ένα δευτερόλεπτο. Και εσύ έχεις παρατήσει το στυλό σου όταν οι άλλοι χαλάνε κατά δεκάδες τα  BIC. Οπότε για μένα δεν έχεις το δικαίωμα να οικειοποιείσαι τα επιτεύγματα τρίτων εάν δεν έχεις καταφέρει κάτι εσύ ο ίδιος. Για να μην μπω καν στην διαδικασία να αναφέρω πως  οι περισσότεροι που θέτουν το παραπάνω δεδομένο ως επιχείρημά τους, αφενός δεν ξέρουν καλή ιστορία και αφετέρου δεν ξέρουν την ευρύτατη γκάμα αρχαίων προσωπικοτήτων παρά μόνο τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και άντε κανάν Πλούταρχο και τον τελευταίο μόνο και μόνο λόγω του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιστή...

2ο Δεδομένο

"Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι! Αρχαίο αίμα Ελληνικό μόνο ο γνήσιος Έλληνας!"

Αυτό τώρα από πού να το πρωτοξεκινήσεις... Και πραγματικά πώς να το φέρεις απ' έξω - απ' έξω στον άλλον μην πάθει και τίποτα... Λοιπόν... Δεν υπάρχει πια γνήσιος Έλληνας! Τουλάχιστον δεν υπάρχει Έλληνας που να κρατάει η "γραμμή αίματος" από τον αρχαίο!  Πώς να το κάνουμε δηλαδή! Και στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν προσμείξεις με Πέρσες, Αιγύπτιους κτλ. αλλά και στη νεότερη με Τούρκους, Γερμανούς, Ιταλούς κ.ο.κ! Συνεπώς, είναι πάρα πολύ δύσκολο, έως βιολογικά αδύνατον  να κρατά η σκούφια σου από τον Μέγα Αλέξανδρο... Λυπάμαι! Ζεις σ' ένα πολυπολιτισμικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που το κύριο χαρακτηριστικό σου πρέπει να είναι πως είσαι άνθρωπος και όχι η εθνικότητά σου που - εν πολλοίς και επί της ουσίας - είναι αμφισβητήσιμη και σου χρειάζεται μόνο για το διαβατήριο.

3ο Δεδομένο

Εδώ δεν έχω να παραθέσω κάποιο παράδειγμα φράσης απ' την οποία να πηγάζει μια νοοτροπία... Ωστόσο, μου κάνει εντύπωση καθώς  οι ίδιοι που φωνάζουν για όλα τα ξενόφερτα ήθη και έθιμα, αγοράζουν προϊόντα ξένα, τρώνε σε ξένες αλυσίδες εστιατορίων, ντύνονται βάσει της μόδας που βλέπουν στις τηλεοράσεις και στο Internet αντιγράφοντας έτσι καθετί ξένο γενικώς. Ακόμα και εάν δεν μπορούν να το υποστηρίξουν - τόσο ως φυσιογνωμίες όσο και οικονομικά. Κοινώς, ο νεοέλληνας είναι ικανός να ξοδέψει 600 ευρώ για κινητό και μετά να κάνει μόνο αναπάντητες γιατί δεν έχει άλλα λεφτά !!!

Φίλε μου, γιατί σε πιάνει κόμπλεξ κατωτερότητας; Δεν είπαμε ότι εσύ έχεις την σπουδαία ιστορία σου; Δηλαδή, είναι να απορείς  με την σχιζοφρένεια μου μας διακατέχει !!!

* Ελληνάρας εδώ μπορεί να φαίνεται πως ταυτίζεται κατά περιπτώσεις και με εθνικιστή ή ρατσιστή. Δεν θα ήθελα να τον κατηγοριοποιήσω όμως εγώ. Νιώστε ελεύθεροι να τον κατηγοριοποιήσετε κατά το δοκούν!

** Δεν υπάρχει ουσιαστικά τίποτα κακό στο να μένεις με τους γονείς σου. Αναφέρομαι ωστόσο στην κλασσική μαμαδίστικη ελληνική πρακτική που υπάρχει ακόμα και σήμερα: το παιδί (συνήθως ο γιός) να παραμένει στο σπίτι των γονιών του, εξαρτώμενος αποκλειστικά απ' αυτούς  ακόμη και πολύ μετά από την ενηλικίωσή του. Έτσι, το άτομο δεν απογαλακτίζεται ποτέ δημιουργώντας το φαινόμενο: μαμάκιας .


by Danai

12 σχόλια:

  1. Άλλο ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον κείμενο Δανάη! Ας πάρουμε αρχικά τα δεδομένα ένα - ένα:

    Δεδομένο 1: Πολύ σωστό το ότι δεν πρέπει να μένουμε προσκολλημένοι στα επιτεύγματα του παρελθόντος. Ιστορία γράφεται κάθε δευτερόλεπτο αλλά η ιστορία μπορεί να έχει και θετική και αρνητική χροιά. Η Γερμανία αυτό που έκανε με όπλα και με στρατόπεδα συγκεντρώσεως το 1940, τώρα το κάνει με οικονομικά μέσα. Δεν είναι προς τιμήν της και δεν είναι το παράδειγμα που θα ήθελα να ακολουθήσει η Ελλάδα. Επίσης, συμφωνώ απόλυτα με την περιορισμένη γνώση που έχουν οι Έλληνες για την ιστορία της Ελλάδας. Το πιο προφανές παράδειγμα είναι ότι στη ψηφοφορία για τον σπουδαιότερο Έλληνα όλων των εποχών ψήφισαν τον δικό μας κατακτητή, τον δικό μας Κεμάλ, τον Μ. Αλέξανδρο.

    Δεδομένο 2: Δεν υπάρχει γνήσιος από βιολογικής άποψης Έλληνας. Κάθε χώρα όμως έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τις δικές της παραδόσεις, τα δικά της έθιμα, αυτά που δημιουργούν την υπέροχη διαφορετικότητα μεταξύ των λαών. Έλληνες, λοιπόν, κατ' εμέ, υπάρχουν, η εθνικότητα δεν είναι χρήσιμη μόνο για το διαβατήριο αλλά το θέμα είναι να ξέρεις να σέβεσαι, να συμβιώνεις, να δέχεσαι τη διαφορετικότητα των υπόλοιπων λαών. Δεν πρέπει να γίνουμε όλοι ίδιοι για να είμαστε μονοιασμένοι. Πρέπει να σεβαστούμε ότι είμαστε διαφορετικοί.

    Δεδομένο 3: Λογικό είναι να φοράμε ρούχα από το εξωτερικό ή να έχουμε κινητό από το εξωτερικό. Γιατί αλλιώς θα φοράγαμε φουστανέλες ή χιτώνια και θα στέλναμε τα sms με αγγελιοφόρους. Σ' αυτό, όμως, που συμφωνώ, και δεν έχει να κάνει με το αν το προϊόν είναι Ελληνικό ή ξένο, είναι το κόμπλεξ ότι πρέπει να έχουμε το τάδε αμάξι, το τάδε κινητό, ακόμα και αν δεν έχουμε τα λεφτά να ανταπεξέλθουμε, μόνο και μόνο για να μη νιώθουμε ότι η κοινωνία αλλιώς δεν θα μας δεχθεί.

    Γενικά, άλλο ένα κείμενο με πολύ όμορφο και ειλικρινή προβληματισμό. Αυτό είναι το σημαντικό. Να μην υπάρχει αποχαύνωση και να υπάρχει συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστά και τα 3 δεδομένα που θέτει η Δανάη. Πολύ καλή ανάλυση με την οποία συμφωνώ 100%. Δεν νομίζω ότι ο Ελληναράς ταυτίζεται με τον ρατσιστή απαραίτητα. Πολύ Ελληναράδες όμως είναι και ρατσιστές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δαναη ωραιος ο προβληματισμος σου πανω σε ορισμενα θεματα.Εγω πιστευω οτι ολα ειναι θεμα παιδειας και για αυτο θεωρω πως μαζι με ολη σχεδον την πολιτικη σκηνη στην Ελλαδα πρεπει να αλλαξει και η παιδεια.Το να επισημαινουμε τραγελαφικα στην εποχη μας ειναι πανευκολο απο την νεα γενια ζηταται να τα αλλαξει,οχι απλα να τα επισημαινει!Αυτο ειναι το χρεος που εχει η νεα γενια να βαλει την σπιθα της αλλαγης,ολλα τα αλλα ειναι κους-κους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολύ ωραίο κέιμενο Δανάη. ωραίοι οι προβληματισμοί σου. Δεν θα σταθώ στον καθένα ξεχωριστά, θα σταθώ μόνο στο ότι προβληματίζεσαι και ότι το εκφράζεις πολύ σωστά. εννοείτε με κέρδισες από την αρχή με τη γελοιογραφία του Αρκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @dom
    δεδομενο 1 !
    μπορει να μην ειναι προς τιμην της Γερμανιας η οικονομικη τρομοκρατια αλλα δεν εστιαζω εκει . εστιαζω στο γεγονος οτι ΜΠΟΡΕΙ να το κανει ! δεν ειπα να ακολουθησει η Ελλαδα τον ιδιο δρομο .. ειπα να προβληματιστουμε πως μια χωρα που και αυτη περασε πολλα (εστω με δικη της ευθυνη) αποτελει σημερα μια απο την πιο δυνατες οικονομιες στην Ευρωπη . Εντελως ρεαλιστικα ..
    δεδομενο 2 !
    δεν μιλησα για κομποστοποιηση των ανθρωπων ! μια ή αλλη ο καθε ανθρωπος ειναι διαφορετικος . οποτε βασει αυτου δεν μπορουμε να ειμαστε ολοι ιδιοι επι της ουσιας . Φυσικα και εχεις τα χαρακτηριστικα σου και τις παραδοσεις σου αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν μπορει να ερθει ενας Αλβανος πχ και να τα υιοθετησει . Ξερω πολλους αλλοδαπους που ειναι περισσοτερο ''Ελληνες'' και απο ''γνησιους Ελληνες''.
    δεδομενο 3 !
    προφανως και δεν μιλαω για χιτωνια ...αλλα για παραδειγμα καποτε στην Ελλαδα υπηρχαν (τωρα εαν υπαρχουν ειναι σε πολυ περιορισμενο βαθμο) ελληνικες βιομηχανιες ρουχων .. Ουδεις αγοραζε και γιαυτο κλεισανε ! τωρα τελευαταια εχουμε παρει μπρος.. λιγο με την κριση λιγο με την καμπανια ''αγοραζουμε ελληνικα προϊοντα''Επισης αυτο που θελω να τονισω εδω ειναι το οξυμωρο της υποθεσεως και θα στο πω πολυ απλα .. Κραζεις τα ξενα και παραλληλα προσπαθεις να απομακρυνθεις οσο πιο μακρια μπορεις απο την ελληνικη κουλτουρα ! ε, αυτο δεν γινεται ! Μην λες τιποτα και κανε απο εκει κ περα ο,τι θες διαφορετικα κατα την ταπεινη μου αποψη ειναι γελοιο .

    @κωστας
    προσωπικα θα συμφωνησω με τα λεγομενα σου '' Δεν νομίζω ότι ο Ελληναράς ταυτίζεται με τον ρατσιστή απαραίτητα. Πολύ Ελληναράδες όμως είναι και ρατσιστές'' και εγω ετσι το βλεπω

    @ανωνυμο
    αγαπητε ανωνυμε , ειμαι απολυτα συμφωνη μαζι σου . Η παιδεια ειναι το αλφα και το ωμεγα για τον ανθρωπο . Διαμορφωνει χαρακτηρα και αποψη . Και ναι , πρεπει να υπαρξει ριζικος επαναπροσδιορισμος αυτης . Θα διαφωνησω ως προς τα ''της νεας γενιας'' . Θεωρητικα ανηκω σαυτην και εχω κουραστει να ακουω συνεχεια για το τι πρεπει να κανει η νεα γενια ..Καποτε ησασταν και εσεις νεα γενια και τι κανατε ακριβως ?Πιθανα να ησασταν στην γενια του Πολυτεχνειου που ναι , ηταν κατι το φοβερο αλλα μετα το μεγαλυτερο ποσοστο βολευτηκε στις δαφνες του , χωθηκε στο δημοσιο ή ακομα χειροτερα στην πολιτικη και απο τοτε δεν κανει απολυτως τιποτα . Επισης οταν η δικια μου γενια κατεβαινε σε πορειες(για τον Αλεξη,για την παιδεια κτλ) και ετρωγε τα δακρυγονα και τις πετρες λες και ηταν πασατεμπο ελαχιστη υποστηριξη βρηκαμε απο την δικια σας γενια ! Οταν φωναζαμε οτι οι κουκουλοφοροι βγαινουν απο τις κλουβες των ΜΑΤ μας λεγανε τρελους και οτι το χρησιμοποιουμε σαν καλυψη γιατι απλα θελουμε να κανουμε ΕΜΕΙΣ πανικο . Ειδατε ομως οσοι κατεβηκατε στο Συνταγμα για τους αγανακτισμενους την αληθεια και τοτε καταλαβατε πως εχουν τα πραγματα .Οποτε σας παρακαλω πολυ , η δικια μου γενια θα προσπαθησει να αλλαξει τα πραγματα οπως εκεινη μπορει και πολλες φορες με πολυ περιορισμενα μεσα . Η δικια σας γενια τι θα κανει ? Οσο υπαρχει και η δικια σας γενια , οσο μπορει η δικια σας γενια να ψηφιζει και να εχει αποψη εχετε και εσεις πολλη δουλεια ..

    @λουη
    ειναι γεγονος οτι ο Αρκας ειναι δυναμη ρε παιδι μ ! οπως και να το κανουμε !

    σας ευχαριστω πολυ ολους τοσο για τα σχολια , οσο και για τις αναγνωσεις του κειμενου ! να στε καλα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπραβο που γραφεις τετοια εποχη (λιγο πριν την εξεταστικη)

    Δε νομιζω οτι χρειαζεται να μπαινουμε στη διαδικασια να θεωρουμε κατι ως δεδομενο. Πχ την καταγωγη μας βασει αιματος!

    Μπορει οντως καποιοι να εχουν ριζα πολυ μακρια, μπορει και οχι. Για μενα ειτε ο προγονος μου ειναι Ελληνας ειτε οχι, νιωθω Ελληνας κι αυτο φτανει. Ελληνας γεννιεσαι απ το σπιτι σου, απ τα βιωματα που προσλαμβανεις απο μικρος, δε γινεσαι ξαφνικα με ενα χαρτι ενος υπουργειου. Ειμαστε λαος κι οχι πληθυσμος. Γι αυτο και οι Ελληνοαμερικανοι μετα απο καποιες γενιες, παυουν να θεωρουν εαυτους Ελληνες αφου οι παραστασεις τους στη ζωη ειναι ολες αμερικανικες.

    Για τα υπολοιπα συμφωνω μεσες ακρες. Θεωρω οτι αν δεν αποκτησουμε μια καποια ταυτοτητα, ενα στόχο σαν λαος, δεν εχουμε καμια ελπιδα παρα να συνεχιζουμε να θεωρουμαστε μια καρικατουρα ενος καποτε μεγαλου πολιτισμου.

    ΥΓ Δε θεωρω οτι η δικη μας γενια ειναι καλυτερη απ τις προηγουμενες! Ειμαστε πιο ενημερωμενοι, βιωνουμε την χρεοκοπια, αλλα οι νοοτροπιες ειναι δεκαετιες ριζωμενες για να ξεριζωθουν ετσι απλα. Προσπαθουμε ομως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ σε όλα με το extra comment της Δανάης. Και κυρίως με την απάντηση σου στο σχόλιο μου για το δεδομένο 2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρχικα , ''νιωθω Ελληνας κι αυτο φτανει'' εδω συμφωνουμε ! συνπεως δεν χρειαζεται να εισαι Ελληνας με την βουλα ! Αρκει να νιωθεις Ελληνας . Αρα ενας Αιθιοπας , που έρχεται στην Ελλαδα απο μικρος , αγκαλιαζει την ελληνικη κουλτουρα , ζει τα ελληνικα δρωμενα , παει σε ελληνικο σχολειο κοκ είναι Ελληνας . Επιπλεον αυτο που λες για την Αμερικη μπορει να ισχυει γενικα αλλα ξερω πως εκει οι περισσοτεροι Ελληνοαμερικανοι είναι πιο πολυ Ελληνες και απο μας που μενουμε εδω . Ισως γιατι ειναι σαν γκεττο και τους κραταει ενωμενους η ελληνικη παραδοση , δεν ξερω.Οσο για την νεα γενια συμφωνω δεν θεωρω οτι ειμαστε καλυτεροι ουτε χειροτεροι απο τους προηγουμενους . Γιαυτο λεω . Δεν εχει να κανει μονο με την δικη μας γενια . Η Ελλαδα καλως ή κακως εχει απολες τις γενιες και ολες αυτες συμπορευονται . Συνεπως ολοι μαζι πρεπει να κανουμε την προσπαθεια κ οχι γενιες μεμονωμενες.

    ΥΓ : η περιοδος της εξεταστικης ηταν παντα μια γονιμη περιοδος συγγραφης κειμενων ... δεν μπορω να καταλαβω το γιατι :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ απολύτως με το σχόλιο του Γιάννη. Δεν υπάρχει καταγωγή βάση αίματος. Όπως κάποιοι Ελληνοαμερικάνοι παύουν να θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες και τους θεωρούν Αμερικάνους έτσι και κάποιοι Αλβανοί δεύτερης γενιάς στην Ελλάδα εάν και έχουν αλβανική καταγωγή παύουν να θεωρούν τους εαυτούς τους Αλβανούς αλλά τους θεωρούν Έλληνες επειδή όλες οι παραστάσεις τους είναι ελληνικές. Αυτό ισχύει γενικά με τους μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Έλληνας γίνεσαι από τα βιώματα που προσλαμβάνεις και όχι από το DNA ή το αίμα. Εάν ένα παιδί γεννηθεί από Έλληνες γονείς και δοθεί αμέσως για υιοθεσία σε μια οικογένεια στην Αμερική προτού να προλάβει να πάρει παραστάσεις από την Ελλάδα, το παιδί αυτό θα είναι Αμερικανάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακριβως ! συνεπως Ελληνας και γεννιεσαι ΚΑΙ ΓΙΝΕΣΑΙ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πρεπει να υπαρχει ενα παρομοιο πολιτισμικο πλαισιο. Λαοι που μοιραζονται κοινό πολιτισμικο παρελθον στην περιοχη (πχ Αλβανοι, Σλαβοι κλπ) ειναι πιο ευκολο να υιοθετησουν την ελληνικη πραγματικοτητα σε σχεση με ανθρωπους που προερχονται απο διαφορετικου ειδους πολιτισμο.

    Δεν ειναι το ιδιο οι Αφρικανοί και οι Ασιατες που μπορεσαν (οχι βεβαια με μεγαλη επιτυχία) να γινουν μερος κοινωνιων οπως η Γαλλια Μ. Βρετανια κλπ. Μιλαμε για αποικιοκρατικες δυναμεις που ειχαν επιβαλει τον πολιτισμο τους δια των οπλων χρονια αρα ειχαν μια πρωτη επαφη (γλωσσα, θρησκεια κλπ).
    Στην περιπτωση μας ενας Πακιστανός ή ενας Αφρικανός πολυ δυσκολα θα μπορεσει να γινει αποδεκτος ως Ελληνας (πλην των περιπτωσεων mix ενας γονιος με ξενη καταγωγη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν εξετάζουμε αυτό... Εξετάζουμε το γεγονός ότι εάν, εύκολα ή δύσκολα, δεχτούν και υιοθετήσουν την ελληνική πραγματικότητα, γίνονται Έλληνες είτε έχουν καταγωγή από την Αλβανία, είτε από τη Βουλγαρία είτε από το Πακιστάν είτε από την Αφρική. Στην περιοχή μου (Κυψέλη), βλέπω καθημερινά Αφρικανάκια που μιλάνε ελληνικά καλύτερα από Έλληνες, που πάνε στο ελληνικό σχολείο, που κάνουν παρέα με τους συμμαθητές τους ανεξάρτητα φυλής και που γενικά, εάν εξαιρέσουμε το χρώμα είναι απολύτως ίδια με τα άλλα παιδιά της περιοχής. Αυτοί που έχουν συνήθως περισσότερα προβλήματα προσαρμογής είναι οι μετανάστες πρώτης γενιάς. Οι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς από όποια χώρα και εάν είναι συνήθως προσαρμόζονται ευκολότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή