Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Το Σύνδρομο των Μαύρων Σκύλων | Kat & dogs


Το Σύνδρομο των Μαύρων Σκύλων (Black Dog Syndrome) είναι η ονομασία που έχει δοθεί σ' ένα φαινόμενο που παρατηρούν πολύ συχνά οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές σε καταφύγια αδέσποτων ζώων και αφορά το γεγονός ότι τα μαύρα (και συνήθως μεγάλα) σκυλιά είναι αυτά που προσέχουν λιγότερο οι υποψήφιοι για να υιοθετήσουν, τα τελευταία που υιοθετούνται και τα περισσότερα που υποβάλλονται σε ευθανασία!

Αν και δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές μελέτες, οι αριθμοί των μαύρων σκύλων που παραμένουν για χρόνια στα καταφύγια αποδεικνύουν το γεγονός! Οι περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να υιοθετήσουν κάποιο σκύλο δεν αποφεύγουν τα μαύρα συνειδητά, απλά η σύγκριση συνήθως τα αδικεί.

Ένας λόγος είναι ότι το μαύρο χρώμα σε συνδυασμό με τα σκούρα μάτια των περισσότερων σκυλιών κρύβει τις εκφράσεις του προσώπου και δεν επιτρέπει αυτό το δέσιμο με την πρώτη ματιά που πολλές φορές οδηγεί κάποιους να επιλέξουν ένα συγκεκριμένο σκυλί.


Ο ίδιος συνδυασμός και γενικά το σκούρο χρώμα δεν έχει φωτογένεια και στις μέρες του Internet όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται αρχικά το website του καταφύγιου για να δουν τα διαθέσιμα σκυλιά και επιλέγουν μερικούς υποψήφιους πριν την επίσκεψη τους. Συνήθως αυτοί δεν είναι τα μαύρα σκυλιά που τις περισσότερες φορές δεν βγαίνουν ιδιαίτερα όμορφα σε φωτογραφίες.
Σίγουρα υπάρχουν και κάποιες προκαταλήψεις σε αρκετές κουλτούρες (όπως στην Ελλάδα με τη μαύρη γάτα) που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την θέση των μαύρων σκυλιών ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που για κάποιο λόγο θεωρούν πιο άγρια τα σκούρα ή μαύρα σκυλιά!


Πολλά μεγάλα καταφύγια του εξωτερικού (αν γίνεται κάτι ανάλογο και στη χώρα μας ενημερώστε μας στα σχόλια) κάνουν μεγάλες προσπάθειες να σπάσει αυτό το ταμπού και προσλαμβάνουν ειδικούς φωτογράφους σκύλων, φοράνε πολύχρωμες μπαντάνες στα μαύρα σκυλιά, αποφεύγουν να τα βάζουν το ένα δίπλα στο άλλο ώστε να μη μοιάζουν σαν κάτι κοινό και πολλές φορές οργανώνουν ημέρες μαύρων σκύλων στις οποίες μειώνουν και το adoption fee μόνο για τα μαύρα σκυλιά!


Αν και στην αρχή το φαινόμενο αυτό αποτελούσε απλά μία συζήτηση ανάμεσα στους εθελοντές ή τους εργαζόμενους καταφυγίων, οι πολλές δημοσιεύσεις του mainstream τύπου δείχνουν ότι πια μιλάμε για κάτι κοινό και αποδεκτό από όλους.

Χαρακτηριστικά και για όσους έχουν όρεξη για διάβασμα σας αναφέρουμε δημοσιεύσεις του People, του Time, της USA Today και του The Bark.

Αν σκοπεύετε να υιοθετήσετε κάποιο σκυλί, δώστε λίγη περισσότερη σημασία στα μεγάλα μαύρα σκυλιά. Ίσως ανάμεσα τους βρίσκεται ο σκύλος που ψάχνετε!


Glenti comment: Ενδιαφέρον να βλέπουμε ότι μια μορφή ρατσισμού αγγίζει και τα σκυλιά. Λίγο πιο ανοιχτό μυαλό βοηθάει σε όλα...



πηγή: dogpark.gr

10 σχόλια:

  1. Πάντως εγώ έχω και μαύρα και άσπρα (περίπου) σκυλάκια και μου αρέσει και περισσότερο το μαύρο χρώμα στους σκύλους...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kai egw ehw ena mavro (lucienne) kai ena aspro kai mporw na omologisw oti to mavro fenetai pio omorfo..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. gia tin akriveia fenetaipio goiteftiko enw to aspro (i milou) pio glikoutsiko.(me mia pio athwa ennoia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1ον) Η Lucienne είναι κούκλα και η Μιλού το ίδιο, ίσως λίγο πιο γλυκιά αλλά και αυτή πολύ όμορφη.

    2ον) Εγώ πιστεύω ότι φταίει το γεγονός ότι τα μαύρα σκυλιά είναι πιο "τρομακτικά",πιο ψαρωτικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. einai sigoura pio psarwtika gt alliws einai na vlepeis na trehei kata panw sou i lucienne kai alliws i milou..wstoso, let's be better than that..(stereotypes)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πράγματι ωραίο post. Κι εγώ έχω να πω ότι αντιθέτως τα μαύρα σκυλάκια με κερδίζουν ίσως πιο εύκολα από τα υπόλοιπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ara dehesai na kaneis dog sitting stin lucienne pou kai pou?

    ΑπάντησηΔιαγραφή