Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

"Καλά να πάθουμε", by Kostas


Την προηγούμενη εβδομάδα έγραψα μια σειρά άρθρων για να εξηγήσω γιατί θα ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήλπιζα να έχω κάποιον στην κυβέρνηση που θα έκανε υπερήφανη διαπραγμάτευση. Ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ για να μη νομιμοποιήσω την πολιτική του μνημονίου, για να μην υποκλιθώ στη Μέρκελ, για να μη δεχθώ ότι η χώρα μου είναι αποικία, για να μη δεχθώ ότι μια ακραία νεοφιλελεύθερη συμμορία μπορεί να επιβάλλει στη χώρα μου ό,τι θέλει.

Ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ γιατί τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που θέλει το ελληνικό κράτος για να ανασυγκροτηθεί, δεν μπορούν να τις κάνουν οι ίδιοι άνθρωποι που κατέστρεψαν και εκμεταλλεύτηκαν αυτό το κράτος. Ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ για ν' ανάψω τη σπίθα που θα έφερνε τη φωτιά της ανατροπής σε όλη την Ευρώπη. Ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ γιατί πίστευα ότι ο ελληνικός λαός θα μπορούσε να είναι πρωτοπόρος και ανατρεπτικός και όχι φοβισμένος, υποταγμένος και ραγιάς.

Δυστυχώς υπερτίμησα τον ελληνικό λαό, ο οποίος για ακόμα μια φορά αποδείχτηκε κατώτερος των προσδοκιών μου.

Τώρα για ό,τι πάθουμε είμαστε υπεύθυνοι. Και όποιος διαμαρτύρεται για τα μνημόνια, θα πρέπει πρώτα να τον ρωτάμε ποιο κόμμα ψήφισε.

Τι είπαμε με τη χθεσινή μας ψήφο; Μάλιστα κα Μέρκελ, κόφτε κι άλλο τους μισθούς. Μάλιστα κα Μέρκελ, να συγχωνεύσουμε τα νοσοκομεία. Χάιλ Μέρκελ! Θα κάνουμε ό,τι θέλετε. Αρκεί να μη μας πάρετε το ευρώ...

Αυτά τα λόγια τα γράφω εν θερμώ για να εκφράσω την οργή μου. Όμως εννοώ κάθε λέξη! Ασφαλώς και αναγνωρίζω ότι το πολύ μεγάλο ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει μια διάθεση γενναιότητας, ριζοσπαστικοποίησης και ρήξης του ελληνικού λαού. Με συγχωρείτε όμως, μετά από 2,5 χρόνια απόλυτης καταστροφής, αυτό δεν μου φτάνει...

Ο ελληνικός λαός αποφάσισε: Πρώτο κόμμα η ΝΔ και 7% η Χρυσή Αυγή.

Για ό,τι ακολουθήσει, καλά να πάθουμε!


by Kostas

6 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι οι χαρακτηρισμοί σου είναι υπερβολικοί. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που ψήφισαν/ήθελαν να ψηφίσουν ΝΔ, ακόμα και παραδοσιακούς αριστερούς.

    Το ότι αυτοί δε συμφωνούν με το συριζα και πιστεύουν σε μια διαφορετική αντιμετώπιση της κρίσης από το συριζα δεν κάνει τους μεν φοβισμένους χαζούς και τους δε ήρωες και επαναστάτες.

    Ο φόβος σίγουρα υπήρξε ως γενεσιουργός δύναμη αλλά το ίδιο αποτέλεσε και η τυφλή οργή για πολλούς ψηφοφόρους του συριζα.Γιατί το δε είναι καλύτερο από το μεν;

    Καταλαβαίνω ότι αν πιστεύεις πολύ κάτι, μπορείς να απογοητευτείς αλλά δε νομίζω ότι η συγκεκριμένη στιγμή είναι λόγος να χωριζόμαστε σε στρατόπεδα και να δείχνουμε ο ένας τον άλλον, ρωτώντας μάλιστα τι κόμμα ψήφισε (!).

    Θεωρώ ότι η εποχή αυτή,όπως και τα τελευταία 3 χρόνια, είναι καιρός στον οποίο παρά τα διαφορετικά πιστεύω μας, πρέπει να είμαστε ενωμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμα κι αν κάποιος διαφωνεί με την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που εννοείται ότι είναι φυσιολογικότατο να μη συμφωνούν όλοι, το να επιλέγεις να σε σωσεί αυτός που σε κατάστρεψε τα τελευταία 30 χρόνια (γιατί ουσιαστικά επιλέγεις συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), το να επιλέγεις να δώσεις 400.000 ψήφους στη Χ.Α. και το να επιλέγεις σε ποσοστό 38% να μη ψηφίσεις καν, εμένα τουλάχιστον δεν μου επιτρέπει να θεωρώ τον εαυτόν μου το ίδιο υπεύθυνο για ό,τι συμβεί στην Ελλάδα με όσους κάναν αυτές τις επιλογές.

    Πράγματι υπάρχουν πιστευω πάρα πολλοί ψηφοφόροι ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ που αν τους ρωτήσω γιατί ψήφισαν αυτό το κόμμα θα απογοητευτώ από την απάντηση. Αυτό που λες δηλαδή για την τυφλή οργή. Πράγματι δεν πρέπει να στραφούμε ο ένας στον άλλον, αλλά να συνειδητοποιήσουμε τα αίτια. Εμένα το συμπέρασμα μου είναι αυτό που έγραψα και στο fb: "Πόσοι 55+ χρησιμοποιούν το internet για την ενημέρωση τους και όχι μόνο τα δελτία ειδήσεων; Πόσοι νέοι, κυρίως της επαρχίας, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την παιδεία που θα τους επτρέψει να αναπτύξουν κριτική σκέψη; Η παιδεία και η σφαιρική - κριτική ενημέρωση είναι οι λύσεις απέναντι στον φόβο".

    Και συμπληρώνω ότι αν υπήρχαν αυτά στον βαθμό που θα έπρεπε, τότε την σεβαστή πλευρά που ισχυρίζεται ότι δεν θέλει να φύγουμε από το ευρώ με τίποτα, δεν θα την εκπροσωπούσε η ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν κάποιος με τη ψήφο του νομιμοποιεί μια συγκεκριμένη πολιτική, η οποία είναι αποδεδειγμένα καταστροφική και την οποία ξέρει από πριν (δεν είναι σαν το ΠΑΣΟΚ το 2009 που άλλα έλεγε και άλλα έκανε), τότε λυπάμαι αλλά είναι συνυπεύθυνος. Αυτή τη πολιτική την έχει επιλέξει και επομένως, η άποψή μου είναι, δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται εκ των υστέρων για μια συνειδητή επιλογή που έχει κάνει. Γι' αυτό το λόγο ανέφερα ότι όταν κάποιος διαμαρτύρεται πρέπει να τον ρωτάμε τι κόμμα είναι. Γιατί εάν διαμαρτύρεται και δεν έχει ψηφίσει αυτή τη πολιτική, τότε είναι θύμα. Εάν την έχει ψηφίσει, τότε καλά να πάθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι στη συγκεκριμένη φάση,πολλοί επέλεξαν τη ΜΗ πολιτική του συριζα ή της νδ αντίστοιχα.Δε μιλάμε,δηλαδή,μόνο για φοβισμένους ψηφοφόρους αλλά για χιλιάδες ανθρώπων,οι οποίοι ήταν αντίθετοι με τις πολιτικές του σύριζα (και το αντίστροφο βεβαίως).Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι όλοι χαζοί και πρέπει να τους σεβόμαστε είτε συμφωνούμε είτε όχι.Είναι στρουθοκαμηλικό να λέμε κάτι άλλο.

    Συμφωνώ ότι πολλοί άνθρωποι είναι ανενημέρωτοι αλλά ακόμα και αν ενημερώνονται δε σημαίνει ότι όλοι έχουμε τις ίδιες απόψεις ή βγάζουμε τα ίδια συμπεράσματα.

    Συμφωνώ ότι στην Ελλάδα του σήμερα οι αξιόλογοι πολιτικοί,πόσο μάλλον οι αξιόλογοι πολιτικοί αρχηγοί, είναι ελάχιστοι αν όχι ανύπαρκτοι.Εξαιτίας αυτού του κενού εξουσίας/έμπνευσης εξουσίας έχουμε φαινόμενα τύπου Χ.Α.

    Ο κοινωνικός διαχωρισμός ποτέ δεν είναι λύση και συνήθως οδηγεί σε ακραία φαινόμενα,ειδικά όταν αυτός συνδυάζεται με τη μυστικότητα της ψήφου.Αυτά δε χρειάζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι πολίτες σε μια δημοκρατία έχουν ευθύνες. Μέχρι τώρα οι πολίτες που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσαν να κατηγορηθούν για το μνημόνιο γιατί δεν ήξεραν. Τώρα, εάν εμένα η ζωή μου γίνει χειρότερη εξαιτίας του μνημονίου, δεν είναι δίκαιο να κατηγορώ μόνο τη κυβέρνηση. Θα κατηγορήσω και τον ψηφοφόρο που με τη ψήφο του στήριξε αυτές τις καταστροφικές πολιτικές. Και αυτό δεν είναι κοινωνικός διαχωρισμός, αυτό είναι δημοκρατία.

    Εάν κάποιος ψήφισε ΝΔ, τότε νομιμοποίησε τη πολιτική του μνημονίου για όποιο λόγο και εάν το έκανε (είτε επειδή του άρεσε η πολιτική της ΝΔ είτε επειδή δεν του άρεσε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ).

    Εγώ σέβομαι τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού γι' αυτό και δεν λέω ότι η κυβέρνηση πρέπει να πέσει. Λέω "καλά να πάθουμε" που την εκλέξαμε.

    Τώρα εάν οι άνθρωποι που ψήφισαν ΝΔ είναι χαζοί γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν τις καταστάσεις, δεν μπορούν να δούμε πού πηγαίνουμε, αυτό θα το δούμε εκ του αποτελέσματος. Και μακάρι να βγω λάθος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι υποχρέωση του κράτους να εκπαιδεύσει τους πολιτές να σκέφτονται κριτικά. Αλλά το κράτος φυσικά το συμφέρει η αποβλάκωση και η αποχαύνωση, γιατί αυτούς τους πολίτες τους φοβίζεις και τους ελέγχεις πιο εύκολα. Ξέρω ότι υπήρχαν και άνθρωποι που εμπεριστατωμένα ψήφισαν ΝΔ ή απείχαν. Αλλά είμαι πεποισμένος ότι η συντριπτική πλειοψηφία (που ψήφισε οποιοδήποτε κόμμα) δεν ψήφισε ή απείχε με το επίπεδο κριτικής σκέψης που πρέπει να έχει ένας πολίτης σε μία υγειή δημοκρατία. Γι' αυτό πιστεύω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν όταν το κράτος επιλέξει να εκπαιδεύσει ενεργούς πολίτες (δύσκολο) ή όταν οι πολίτες δεν έχουν τίποτα να φοβούνται γιατί ήδη θα τα έχουν χάσει όλα: εκεί ξεκινάς από το μηδέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή