Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

"Γιατί θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ" (4/4), by Kostas


Συνεχίζοντας τη σειρά των άρθρων για το ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να εξηγήσω τον επόμενο λόγο για τον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ με εκφράζει καλύτερα από κάθε άλλο κόμμα: η πολιτική του για τη μετανάστευση. Πριν συνεχίσω θα ήθελα σ' αυτό το σημείο να διευκρινίσω ότι μένω στην Κυψέλη, μια περιοχή με πάρα πολλούς μετανάστες, οπότε δεν μιλάω ούτε αφ' υψηλού ούτε απ' την απ' έξω.

Μετανάστευση

Όταν κάποιος οδηγεί κάποιον άλλον στην εξαθλίωση, τότε τρέφει την εγκληματικότητα. Ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος είναι αυτός ο οποίος πεινάει και αυτός που δεν έχει τίποτα να χάσει. Το έχουμε καταλάβει πλέον... Παλιά (τα τελευταία χρόνια) δεν μπορούσαμε να το καταλάβουμε αυτό. Ούτε πεινάγαμε, ούτε ήμασταν αναγκασμένοι να μεταναστεύσουμε για να βρούμε καλύτερη τύχη. Τώρα όμως; Ακόμα δεν μπορούμε να το καταλάβουμε;

Ποιος φταίει που έχουμε τόσους μετανάστες στην Ελλάδα; Οι μετανάστες οι ίδιοι; Σίγουρα όχι. Η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο το οποίο υπάρχει από την εποχή του Νεάντερταλ. Πάντα οι άνθρωποι μετακινούνταν για να βρουν καλύτερη τύχη. Ο μεγάλος ένοχος για τη μετανάστευση ονομάζεται Δουβλίνο 2, η σύμβαση η οποία κρατάει φυλακισμένους στην Ελλάδα χιλιάδες μετανάστες που δεν ήθελαν να μείνουν στην Ελλάδα και δεν μπορούν να πάν ούτε μπρος ούτε πίσω.

Ποιος την πληρώνει; Οι ίδιοι οι μετανάστες που είναι αναγκασμένοι σε εξαθλίωση αφού η χώρα μας δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις βασικές τους ανάγκες αλλά και οι Έλληνες που είναι αναγκασμένοι να ζουν σε μια κατάσταση ανασφάλειας.

Τι προτείνουν σαν λύση οι μεγάλοι φωστήρες της πολιτικής; Περισσότερη εξαθλίωση... Περισσότερα πογκρόμ, περισσότερη εκμετάλλευση, περισσότερο κυνηγητό... Δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι η κατάσταση γίνεται πιο επικίνδυνη και πιο δύσκολη από πριν. Δεν καταλαβαίνουν ότι η φτώχεια και το κυνηγητό οδηγούν στην εγκληματικότητα.

Για το ΣΥΡΙΖΑ,  η λύση βρίσκεται στην ενσωμάτωση. Μια δημιουργία κέντρων ανοιχτής φιλοξενίας όπου θα υπάρχουν διερμηνείς, νομιμοποίηση των μεταναστών που είναι χρόνια εδώ και των μεταναστών δεύτερης γενιάς, συμμετοχή των παιδιών των μεταναστών στην εκπαίδευση. 'Έτσι γίνεται η ενσωμάτωση. Έτσι οι μετανάστες θα γίνουν κάποιοι από εμάς, θα γίνουν Έλληνες όπως έγιναν και αρκετοί Αλβανοί που ήρθαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του '90.

Η περιθωριοποίηση οδηγεί σε αντικοινωνικές συμπεριφορές γιατί ο περιθωριοποιημένος επειδή κινδυνεύει στρέφεται προς τους ομοίους του και αντιμετωπίζει το κοινωνικό σύνολο ως εχθρό και όχι ως μέρος του εαυτού του.

Είναι σαφές γιατί το μεταναστευτικό έχει αναδειχθεί σαν μεγάλο θέμα στην προεκλογική περίοδο. Πάντα χρειάζεται ένας εχθρός ο οποίος δεν είναι ο πολιτικός, δεν είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις. Εάν αυτός ο εχθρός είναι και ο πιο αδύναμος κρίκος της κοινωνίας ακόμα καλύτερα. Δείτε αυτόν, κατηγορήστε αυτόν, όχι εμένα.

Τέλος, οι Έλληνες έχουν μεταναστεύσει στον κόσμο όσο ελάχιστοι άλλοι λαοί: οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι πατεράδες μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;



by Kostas

3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο κείμενο και διαφορετική ανάλυση του θέματος του μεταναστευτικού. Το θέμα, όμως, είναι πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι η ενσωμάτωση κι άλλων ανθρώπων σε μία Ελλάδα που βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης; Εγώ πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι να βρεθεί ένας τρόπος καθημερινά να μην αυξάνονται οι μετανάστες που μπαίνουν στην Ελλάδα και φυσικά κάποιος τρόπος αυτός ο υπέρογκος αριθμός που έχει εγκλωβιστεί στην Ελλάδα να μειωθεί (ίσως αλλαγή κάποιων ευρωπαϊκών συνθηκών;). Η ενσωμάτωση όλων των μεταναστών σ'αυτήν την ελληνική οικονομία, μακάρι να μπορούσε να γίνει, αλλά είναι αδύνατη. Χρειάζονται κι άλλα πράγματα. Και αυτά τ'άλλα πράγματα προφανώς και δεν είναι η περιθωριοποίηση και η γκετοποίηση που προτείνουν τα άλλα κόμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oute logos omws Gia apomakrinsi pollwn.. Ki afto einai to Provlima tis aristeras.. Mono ideologimata.. Episis gia afoplismo astinomias stis poreies Kati Pou gelasa otan to akousa Ti pieteveis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιδεολόγημα είναι να πιστεύεις ότι μπορείς να λύσεις το μεταναστευτικό κάνοντας πογκρόμ και επιχειρήσεις- σκούπα. Ιδεολόγημα είναι να πιστεύεις ότι μπορείς να σταματήσεις εξαθλιωμένους ανθρώπους με φράχτες. Μία λύση υπάρχει για απομάκρυνση όπως λες: Αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών όπως λέει ο Δομήνικος (ούτως ή άλλως οι περισσότεροι δεν θέλουν να κάτσουν εδώ- να φύγουν θέλουν). Επίσης, εάν πιστεύεις ότι στις διαδηλώσεις η αστυνομία θα πρέπει να έχει πιστόλια και να τη βιδώσει κανενός τραμπούκου αστυνομικού και να ρίξει στο πλήθος, τότε αυτό εάν γίνει δεν θα είναι για γέλια, θα είναι για κλάματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή