Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

"Γιατί θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ" (1/4), by Kostas


Το Γλέντι είναι ένα πολυσυλλεκτικό και ανοιχτό blog. Αποτελείται από μια ομάδα ανθρώπων που ψηφίζουν διαφορετικά κόμματα, υποστηρίζουν διαφορετικές ομάδες, ακόμα και διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας... Μια εβδομάδα, όμως, πριν από την ίσως πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση από τη μεταπολίτευση και μετά, πιστεύω ότι θα πρέπει να δώσουμε την έμφαση σε πιο πολιτικά ζητήματα. Γι' αυτό και αποφάσισα να γράψω μια σειρά από άρθρα (ένα για κάθε ημέρα της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας) για να εξηγήσω την πολιτική επιλογή μου (και ίσως να προσηλυτίσω και κόσμο). Και επειδή, όπως έγραψα προηγουμένως, το Γλέντι είναι ένα πολυσυλλεκτικό blog, τα άρθρα αυτά δεσμεύουν αποκλειστικά τον συντάκτη του και όχι το ίδιο το blog.

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν; Καταρχήν, θα πρέπει να διευκρινίσω ότι εγώ τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ανακάλυψα τώρα. Ανήκω στο 4,5% των Ελλήνων που πάντα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ γιατί πιστεύω ότι αυτό το κόμμα είναι πιο κοντά στις θέσεις μου. Και επειδή πάντα ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχα ψηφίσει ποτέ μέχρι τώρα κάποιο κόμμα που είχε πιθανότητα να βγει στην κυβέρνηση, γεγονός που με κάνει να έχω μια πρωτόγνωρη λαχτάρα. Οι λόγοι όμως για τους οποίους θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές δεν είναι αόριστοι. Είναι συγκεκριμένοι και θα προσπαθήσω να τους αναλύσω σε αυτή τη σειρά των άρθρων.

Διαπραγμάτευση

Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο καλύτερος διαπραγματευτής με την Ε.Ε. και εξηγώ αμέσως το γιατί. Είναι αξίωμα σε κάθε διαπραγμάτευση ότι για να μπορέσει ο "αντίπαλός" σου να κάνει παραχωρήσεις θα πρέπει να έχει να χάσει κάτι. Εάν δεν έχει να χάσει τίποτα, τότε δεν έχει και κανένα κίνητρο να κάνει παραχωρήσεις. Όταν πας να διαπραγματευτείς με την ιδέα ότι τελικά είσαι διατεθειμένος να δώσεις τα πάντα προκειμένου να μείνεις στο ευρώ, δεν έχεις κανένα διαπραγματευτικό χαρτί. Δεν διαπραγματεύεσαι, απλά υπακούς. Όταν όμως έχεις στα χέρια σου ένα διαπραγματευτικό χαρτί και πείσεις τον "αντίπαλό σου" ότι είσαι διατεθειμένος να το χρησιμοποιήσεις, η διαπραγματευτική σου δύναμη αυξάνεται σημαντικά. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν βγει στην κυβέρνηση, δεν θα έχει στα χέρια του απλά ένα διαπραγματευτικό χαρτί αλλά μια πυρηνική βόμβα. Είναι δεδομένο ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν να βγούμε από το ευρώ γιατί αυτό θα είχε πολλές επιπτώσεις στην ευρωζώνη και ιδίως στις άλλες αδύναμες χώρες. Ούτε εμείς θέλουμε αλλά θέλουμε να αλλάξουμε τα μνημόνια και είμαστε αποφασισμένοι να μην τα εφαρμόσουμε, γεγονός που θα οδηγούσε σε διακοπή της χρηματοδότησης. Έχουν και οι Γερμανοί ένα σημαντικό όπλο... Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μια "ισορροπία του τρόμου" όπου είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνουν παραχωρήσεις. Οι παραχωρήσεις βέβαια θα είναι αμοιβαίες γιατί και για τους δύο η καλύτερη λύση είναι ο συμβιβασμός. Εκεί όμως υπάρχει περιθώριο για σοβαρές παραχωρήσεις που από καμία άλλη κυβέρνηση δεν θα μπορούσαμε να είχαμε.

Τους υπόλοιπους λόγους θα τους δούμε τις υπόλοιπες ημέρες μέχρι τις εκλογές...



by Kostas

14 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία ιδέα Κώστα! Όσοι μπαίνουν στο Γλέντι καιρό ξέρουν ότι έχουμε ανθρώπους με διαφορετικές ιδέες και αντιλήψεις και το γεγονός ότι όλοι τους μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα είναι από τα πράγματα για τα οποία είμαστε περισσότερο περήφανοι. Στο πρώτο point, εγώ προσωπικά, συμφωνώ απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι επισης αξιωμα οτι αν εσυ εχεις να χασεις περισσοτερα απο τον αντιπαλο σου κ αυτος το ξερει,αυτοματα οτι πλεονεκτημα εχεις ακυρωνεται.

    Αυτο που δεν βλεπω απο τον ΣΥΡΙΖΑ ειναι ενα σχεδιο για την διαπραγματευση αλλα και κυριως ενα κοστολογημενο εναλλακτικο σχεδιο: Αν παει να διαπραγματευτει και πεσει σε αρνηση τι θα κανει?εχει υπολογισει τις συνεπειες?

    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρω εάν ισχύει ότι εσύ έχεις να χάσεις περισσότερα από τον αντίπαλό σου, εάν η έξοδος σου από το ευρώ οδηγήσει σε μια διάλυση της ευρωζώνης (όπως είπε σήμερα ο Ρουμπινί). Κάθε διαπραγμάτευση εμπεριέχει και ένα ρίσκο. Αλλιώς τι διαπραγμάτευση κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το σχέδιο είναι συγκεκριμένο. Εάν πέσουμε σε άρνηση, σταματάμε να πληρώνουμε τα χρέη και ζούμε με αυτά που βγάζουμε. Εάν δεχτούμε ότι πάντα εμείς έχουμε να χάσουμε περισσότερα, θα καταλήξουμε να δεχόμαστε πάντα ό,τι μας λένε. Οπότε για ποια διαπραγμάτευση μιλάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θεωρώ ότι ο ΣΥριζα δεν θέλει καν να βγει κυβέρνηση. Και επίσης αυτά για να τα κανει χρειάζεται ισχυρή εντολή και όχι 20 και 25 tis ekato. Makari sti thesi tou siriza natan I dimar. Tha tin psifisa me xara. Alla o kosmos trelenetai Gia laikismo. Pada tin Patage k pada tha tin pataei. Thelei elpida. Poul

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακριβώς επειδή θέλει ελπίδα χρειάζεται κάποιος ο οποίος να κάνει ρήξη με το παρελθόν. Η ΔΗΜΑΡ τι προτείνει; Παράταση του μνημονίου κατά ένα χρόνο; Θα κερδίσουμε κάτι με αυτό; Χρειαζόμαστε μια πιο ριζοσπαστική δύναμη. Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λαϊκιστικό κόμμα ή όχι θα το δούμε στη πράξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και ένα μη-πολιτικό σχόλιο: ο Poul ξεκίνησε το σχόλιο στα Ελληνικά και στα μισά το γύρισε σε Greeklish! χαχαχαχαχαχαχαχαχα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάλλον έγραφε από το iphone και κουράστηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξυπνήστε Συμπατριώτες μου. Είμστε σε Εμπόλεμη κατάσταση (χωρίς όπλα), με πολλούς αυτόχειρες νεκρούς. Είμαστε Έλληνες, είμαστε απόγονοι του Λεωνίδα, του Μ.Αλέξανδρου, του Κολοκοτρώνη και πόσων άλλων ηρώων που με το αίμα τους, βάψανε κόκκινο το χώμα που ζούμε και πατάμε. Για να ζούμε εμείς ελεύθεροι και όχι υπόδουλοι σε ξένους Ανθέλληνες, ή σε Ελληνες Προδότες. Ζήτω η Ελλάς !!! "Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος" . Ψήφισε Ενότητα και Πατρίδα την Κυριακή 17 Ιουνίου 2012. Οποιος δεν πάει στην κάλπη είναι και αυτός υπεύθυνος για ότι θα ακολουθήσει !!! Σκέψου Υπεύθυνα είσαι Ελληνας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ προσωπικά δεν θα ψηφίσω "ΣΥΡΙΖΑ". Υπεύθυνοι είναι όλα τα κόμματα και οι βουλευτές από το 1974 εώς σήμερα, είτε ήταν κυβέρνηση είτε αντιπολίτευση. Βρείτε μου ένα πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι βολεμένος στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ(μαζί τα φάγαμε). Είναι όλοι μα ΟΛΟΙ επικίνδυνοι !!!. Ψηφίστε υπεύθυνα είσαι Έλληνας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πώς είναι κάποιος υπεύθυνος εάν είναι στην αντιπολίτευση; Πήρε καμιά απόφαση; Από πού και ως πού όλοι οι πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι βολεμένοι στο δημόσιο. Τέλος πάντων, από τον πολύ Έλληνα και τον πολύ Μ. Αλέξανδρο, μάλλον για Χρυσή Αυγή σε κόβω οπότε σταματάω να ασχολούμαι μαζί σου γιατί η περίπτωση όλων των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής είναι κλινική και χρήζει ψυχιατρικής παρακολούθησης. Εάν δεν είσαι με τη Χρυσή Αυγή συγγνώμη για τη προσβολή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το να είσαι Υπερήφανος Έλληνας σημαίνει ότι είσαι "Χρυσή Αυγή" συμπατριώτη μου "kosta". Οχι δεν ψηφίζω χρυσή αυγή αν αυτό σε ικανοποιεί. Επειδή όμως εσύ ψηφίζεις "ΣΥΡΙΖΑ" θα ήθελα αν μπορέσω, να σε πείσω ότι και όλες οι αντιπολιτεύσεις εκτός από τις κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες, γιατί η κυβέρνηση είναι η εκτελεστική εξουσια, ενώ η βουλή των Ελλήνων είναι αυτοί που νομοθετεί. Σκέψου το ξανά. Φταίνε όλοι μα ΟΛΟΙ !!! Πεμου ένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖα που δεν είναι καλοβολεμένο σε δημόσια θέση(πληρώνετε για τις υπηρεσίες του απ΄το Ελληνικό κράτος). Μόλις μου δώσεις ονοματεπώνυμο στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που να ανήκει στον Ιδιωτικό τομέα θα ψηφίσω και εγώ ΣΥΡΙΖΑ. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΟΥ ... ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΚΑΛΟΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. ΨΗΦΟ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ (ΟΧΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΠΑΝΤΩΣ), ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΙΔΑΝΙΚΑ, ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ. ΛΑΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ. ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!!! (ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ , ΨΗΦΙΖΩ ΤΖΗΜΕΡΟ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κωνσταντοπούλου Ζωή (πρώτη στην Α' Αθηνών): Δικηγόρος (Ελεύθερος Επαγγελματίας).
    Σου είπα, εάν δεν ψηφίζεις Χρυσή Αυγή συγγνώμη για τη προσβολή (ο πολύς Λεωνίδας με μπέρδεψε...). Το να είσαι υπερήφανος Έλληνας προφανώς δεν σημαίνει ότι είσαι χρυσαυγίτης, η χρήση των συμβόλων όμως τον τελευταίο καιρό θέλει προσοχή. Εάν όλοι οι βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης από το 1974 είναι υπεύθυνοι, να υποθέσω ότι αυτό συμπεριλαμβάνει και τον κ. Στέφανο Μάνο επί χρόνια βουλευτή και υπουργό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φυσικά. Η "ΔΡΑΣΗ" είναι δεκανίκι μπας και μπούνε στην βουλή και πιάσουν μαζί πάνω από 3%. Συνασπισμός όπως ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν. Εγώ ψηφίζω "Δημιουργία Ξανά". Σε όλα αυτά που λέει ο κ.Θάνος Τζήμερος είναι όλη η αλήθεια για τον κρατικό μηχανισμό, κρατική μηχανή, που εκπαίδευσε πολίτες και υπαλλήλους, αργόσχολους κα τεμπέληδες. Τώρα όσον αφορά την κ.Κωνσταντοπούλου Ζωή είναι ένα μορφωμένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σου παραθέτω το βιογραφικό της για να καταλάβεις από που αμείβετε !!! http://zoikonstantopoulou.gr/biography

    Καλή Ψήφο. Η συνέχεια την Κυριακή στις Κάλπες.
    Ζήτω η Ελλάς !!! "ΛΑΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή