Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η "αόρατη έκθεση" που δεν... βλέπεται


"Νομίζω ότι υπάρχουν εδώ μέσα πάρα πολλά να δείτε", ήταν η φράση με την οποία ο διευθυντής της "Hayward Gallery" στο Λονδίνο κ. Ralph Rugoff εγκαινίασε την περίφημη και πολυαναμενόμενη έκθεση "Invisible: Art about the Unseen", συμπληρώνοντας: "είναι η ωραιότερη έκθεση που δεν θα δείτε".

Όλα τα έργα ζωγραφικής, τα χαρακτικά αλλά και τα γλυπτά που εκτίθενται στους χώρους της γκαλερί είναι... αόρατα και ανήκουν σε σπουδαίους καλλιτέχνες ανά τον κόσμο. Λευκοί καμβάδες, άδειες κορνίζες αλλά και κενά δωμάτια έχουν την τιμητική τους, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην τέχνη.

"Αφήνει τη φαντασία σας ελεύθερη. Είναι κάπως σαν τη δύναμη του ραδιοφώνου σε σχέση με την τηλεόραση!", λέει ο Rugoff, παρακινώντας τους επισκέπτες να δημιουργήσουν μόνοι τους τις εικόνες στο μυαλό τους.

Με αόρατο μελάνι ένα έργο του Gianni Motti ξεχωρίζει, το άδειο βάθρο του Andy Warhol παραπέμπει στις μοναχικές ώρες δημιουργίας των καλλιτεχνών, ενώ το έργο "1000 Hours of Staring" είναι ένα κενό χαρτί το οποίο ο καλλιτέχνης Tom Friedman κοίταξε επανειλημμένα για πέντε χρόνια!

"Υπάρχουν πολλά εννοιλογικά θέματα, όπου οι θεατές καλούνται να τα δουν από μόνοι τους... Αυτή είναι η μαγεία της αόρατης έκθεσης. Αυτό που δεν βλέπεις να μπορεί να σου πει τόσα πολλά...", λέει ο Ralph Rugoff.


πηγή: philenews.com

4 σχόλια:

  1. Αξίζει μόνο για επίσκεψη με φίλους, για τις απίστευτες βλακείες που θα βρεις να πεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α...Πολύ πίσω είναι οι τύποι..
    Εδω στην ελλάδα έχει όλος ο κόσμος εδω και μερικά χρόνια ''αόρατα χρήματα'' στις τσέπες του..
    Αχχ..όλο αντιγραφές αυτοι οι ξένοι ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. file anwnime, den tha mborousa na simfwnisw perissotero :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή