Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Βαγδάτη Vs Πολυτεχνείο (quotes)

Το παρακάτω άρθρο είναι αναδημοσίευση του άρθρου Βαγδάτη Vs Πολυτεχνείο,
από τη στήλη quotes του συντάκτη μας Δομήνικου.


Ένα από τα quote για το οποίο μπορούν να αναφερθούν χιλιάδες παραδείγματα που να αποδεικνύουν την αλήθεια του, είναι και αυτό του Shakespeare.

Για να συμβεί κάτι σπουδαίο πρέπει να υπάρχει και ένας σπουδαίος λόγος. Γι' αυτό και οι σπουδαίες πράξεις είναι απόλυτα συνδεδεμένες με ένα είδος θυσίας.

"Strong reasons make strong actions", William Shakespeare


Ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης θυσιάσαν χρόνο έχοντας έναν εξαιρετικό λόγο: να δημιουργήσουν ένα κτίριο που θα γίνει διαχρονικό σημείο θαυμασμού. Ο Armstrong ρίσκαρε τη ζωή του έτσι ώστε να είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα πατήσει το πόδι του στη σελήνη (εκτός κι αν δε ρίσκαρε)! Οι αθλητές του στίβου, όπως ο Usain Bolt, θυσιάζουν κάθε προσωπική απόλαυση γιατί έχουν έναν ισχυρό λόγο: να μείνουν στην ιστορία για τις επιδόσεις τους. Οι ζητιάνοι στους δρόμους θυσιάζουν το κοινωνικό τους πρόσωπο για να επιβιώσουν.

Υπάρχουν άπειρες όψεις που να επιβεβαιώνουν την αλήθεια του quote του Shakespeare.


Οι δύο όψεις του νομίσματος

Βομβαρδισμός Βαγδάτης


Δυστυχώς, οι ισχυροί λόγοι που δημιουργούν ισχυρές πράξεις μπορεί να είναι και αρνητικοί. Η φύση του ανθρώπου είναι διττή, και καλή και κακή: είμαστε ικανοί για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρνητικής εκδοχής είναι και ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης το 2003. Μετά το χτύπημα που δέχτηκαν το 2001 οι Αμερικάνοι είχαν έναν ισχυρό λόγο να δείξουν στη Μέση Ανατολή την ισχύ τους. Επίσης είχαν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα σ' αυτήν την περιοχή. Αποτέλεσμα του ισχυρού λόγου, η ισχυρή πράξη...

Πολυτεχνείο


Όμως, ο άνθρωπος που έχει ισχυρό κίνητρο έχει μεγαλουργήσει αμέτρητες φορές στην ιστορία. Ένα παράδειγμα είναι και η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο ισχυρός λόγος ήταν η ανάγκη για ελευθερία. Η ισχυρή πράξη ήταν η αρχή για να απελευθερωθεί η Ελλάδα από τη δικτατορία. Πολλοί άνθρωποι θυσιάσαν τη ζωή τους γιατί ήξεραν ότι εκείνη τη στιγμή έκαναν κάτι σπουδαίο.


Κλείνοντας, μπορούμε να προσθέσουμε άλλη μία λέξη κλειδί που είναι η πιο σημαντική για το πέρασμα από τον ισχυρό λόγο στην ισχυρή πράξη: η πίστη. Ο Σολωμός Σολωμού είχε πίστη οτί η πράξη του είναι κάτι το σημαντικό, γι' αυτό και θυσίασε τη ζωή του. Ο τραγουδιστής Bono είχε πίστη ότι μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους απ' όλον τον κόσμο με τη φιλανθρωπική του δράση, γι' αυτό και το κατάφερε. Η εθνική Ελλάδας στο μπάσκετ είχε πίστη ότι μπορεί να γυρίσει το ματς με τη Σλοβενία στο Eurobasket του 2007, και έτσι η ανατροπή της θα μείνει στην ιστορία. Ένας ισχυρός λόγος αρκεί ώστε ο άνθρωπος να θυσιάσει κάτι, και αν έχει πίστη τότε πολλές φορές οδηγείται και στην ισχυρή πράξη.


by Dominic

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου