Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Στην πλατεία Ταχρίρ οι Αιγύπτιοι


Επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές, οι οποίοι παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο για τρίτη ημέρα. Το Σαββατοκύριακο συντονισμένη επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας κατά διαδηλωτών οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν την Κυριακή επιχείρηση για την εκδίωξη των διαδηλωτών από την πλατεία - σύμβολο της αντικαθεστωτικής εξέγερσης, ωστόσο, οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην πλατεία σε λιγότερο από μία ώρα.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν αληθινά πυρά και δακρυγόνα, ενώ είδαν τις σκηνές τους να τυλίγονται στις φλόγες.

Στην πλατεία επικράτησε πανικός, όταν εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί χτύπησαν διαδηλωτές εντός της πλατείας. Πολλοί από αυτούς απάντησαν πετώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, όπως στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ. Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο και άλλα 11 την Κυριακή, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 900 άτομα έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους και 40 αστυνομικοί. Τα βίαια γεγονότα ρίχνουν βαριά σκιά στην ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση επιμένει ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να αναβληθούν και αρνείται ότι χρησιμοποιήθηκαν πραγματικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών.

Από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι φοβούνται πως ο στρατός προσπαθεί να "αγκιστρωθεί" στην εξουσία και αντιδρούν σε πρόταση να μπει στο νέο Σύνταγμα άρθρο που θα καθιστά τον Στρατό "εγγυητή της συνταγματικής τάξης".

Η διαδικασία μετάβασης της εξουσίας, την οποία έχει αναλάβει να επιβλέπει ο στρατός, αναμένεται να διαρκέσει έως και τρεις μήνες.

Το αντιπολιτευόμενο "Κίνημα 6 Απριλίου" χαρακτηρίζει "θολό" το σχέδιο των στρατιωτικών για την παράδοση της εξουσίας σε πολιτική κυβέρνηση και ζητά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.


πηγή: news.in.gr

4 σχόλια:

  1. οι στρατιωτικοί πάνε να πάρουν την εξουσία στην Αίγυπτο. μία λύση που δεν διαφέρει με τη δικτατορία του Μουμπάρακ. αλλά τώρα που η Αίγυπτος δεν είναι hot θέμα, ποιος ασχολείται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "αλλά τώρα που η Αίγυπτος δεν είναι hot θέμα, ποιος ασχολείται;"

    autos einai distixws kai o orismos tis "sigxronis" dimosiografias... deixnei mono oti poulaei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παιδια τα πραγματα στην Αιγυπτο ειναι τραγικα, 20 νεκροι ηδη.. και η κυβερνηση της χωρας λεει οτι οι αστυνομικοι ριχνουν με ασφαιρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή