Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Θρίαμβος για τον Μαριάνο Ραχόι



Θριαμβευτική νίκη κατήγαγε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο κατέκτησε 186 έδρες στην Βουλή. "Έρχονται δύσκολοι καιροί" παραδέχθηκε ο 56χρονος Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αναλαμβάνει τη χώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης. "Η φωνή της Ισπανίας πρέπει να γίνει ξανά σεβαστή στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη" είπε, μετά τη νίκη του, σε υποστηρικτές του.

"Θα σταματήσουμε να είμαστε μέρος του προβλήματος και θα γίνουμε μέρος της λύσης" πρόσθεσε.

"Δεν είναι μυστικό ότι θα κυβερνήσουμε στην πιο ευαίσθητη συγκυρία για την Ισπανία, εδώ και 30 χρόνια, αλλά θέλω να καταστήσω σαφές προς όλους τους Ισπανούς πως θα σεβαστούμε απολύτως την δέσμευση που πήραμε απέναντι σας" τόνισε ο Ραχόι.

"Δεν θα έχω άλλο εχθρό παρά μόνο την οικονομική κρίση" είπε και πρόσθεσε: "αλλά και την ανεργία, το μεγάλο χρέος, το έλλειμμα και όλα αυτά που έχουν φέρει τη χώρα σε κρίσιμη κατάσταση".

"Το έργο που αναλάβαμε απέναντί σας δεν θα είναι εύκολο, αλλά θέλω να ξέρετε πως με την βοήθειά όλων θα βγούμε από την κρίση και η Ισπανία θα βρεθεί εκεί που θέλουμε να είναι: στην κορυφή της Ευρώπης" επισήμανε ο Ραχόι.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 45% και 186 έδρες, σε σύνολο 350. Οι ψηφοφόροι έδειξαν την δυσαρέσκειά τους στους Σοσιαλιστές, δίνοντάς τους 29% και 110 έδρες (στις προηγούμενες εκλογές είχαν 169 έδρες).

Πρόκειται για τα χειρότερα ποσοστά των Σοσιαλιστών τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι Σοσιαλιστές "κατέβηκαν" στις κάλπες με υποψήφιο τον 60χρονο Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος ανέλαβε μετά την αποχώρηση του Χοσέ Θαπατέρο και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Ένα από τα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Μαριάνο Ραχόι όταν αναλάβει καθήκοντα (γύρω στις 20 Δεκεμβρίου) είναι τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας - τα υψηλότερα σε όλη την Ε.Ε. Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στην Ισπανία δεν έχουν δουλειά.

Το άλλο είναι - φυσικά - η οικονομική κρίση. Η Μαδρίτη, με έλλειμμα στο 9,2% επί του ΑΕΠ, έγινε έτσι μαζί με την Ιταλία η μία από τους δύο ισχυρούς (και, άρα, επικίνδυνους) στην "παρέα" των υπερχρεωμένων. Ο νέος πρωθυπουργός καλείται να ρίξει το έλλειμμα της χώρας στο 4,4% στο τέλος του 2012.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα του Ραχόι μπορεί να είναι θετικά για τη χώρα, μιας και αυτό θα σημάνει σταθερότητα για τις αγορές.

Ωστόσο, οι πολίτες δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι.

"Μπορούμε να διαλέξουμε τη σάλτσα που θα μας "μαγειρέψει", αλλά όπως και να έχει θα μαγειρευτούμε" είπε ό 45χρονος Χοσέ Βάθκεθ, έχοντας ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.


πηγή: news.in.gr

1 σχόλιο: