Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ο νέος πρωθυπουργόςΟ Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει πρωθυπουργός της χώρας, μετά την ιστορική - αλλά και επεισοδιακή - συμφωνία μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η συμφωνία επετεύχθη έπειτα από διαβουλεύσεις τριών ημερών μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά. Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Παπαδήμο "σφραγίστηκε" με την ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Την Παρασκευή στις 2 θα γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Η συμφωνία στο πρόσωπο του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ επιτεύχθηκε έπειτα από τριήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά και επικυρώθηκε κατά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, στο οποίο συμμετείχαν ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι κατά την διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών "επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών που παρευρέθησαν στη σύσκεψη της 6ης Νοεμβρίου 2011".


Ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος

Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι Έλληνας οικονομολόγος.

Γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1947 στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε Φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), από όπου αποφοίτησε το 1970, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογική Μηχανική (1972) και πραγματοποίησε διδακτορικό (1978) στα Οικονομικά.

Παράλληλα, εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ. Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 - 1993).

Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας, παραμένοντας μέχρι το 2002. Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010.

Να σημειωθεί ότι έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 - 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 - 1995) κ.ά.

Παράλληλα, με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα. Την περίοδο 1975 - 1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.


Glenti Comment: Ναι! Τα κατάφεραν! Μετά από τρεις μέρες μπόρεσαν να συμφωνήσουν. Για τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα καθυστερήσαμε τόσο ώστε να μην έχουμε κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα σχέδια της Ευρώπης να πετάξει τις χρεωμένες χώρες έξω από το Ευρώ... Τι να πει κανείς; Μακάρι ο Λουκάς Παπαδήμος να καταφέρει όσα μπορεί μέσα στους μήνες διακυβέρνησης του. Θα κριθεί μετά και όχι πριν κάνει τίποτα. Πάντως, είναι δίλημμα. Κάποιος που είχε τόσο στενή σχέση με τις τράπεζες ξέρει καλύτερα από τους περισσοτέρους πως να τις χειριστεί. Αλλά, από την άλλη, για ποιανού τα συμφέροντα θα δουλέψει; Ίδωμεν... Let's keep our fingers crossed...

Υ.Γ: Θα ευλογήσω τα γένια μας και θα πω ότι το glenti.blogspot δεν συμμετείχε σ' όλη αυτήν τη γελοιότητα. Δεν κάναμε post κάθε όνομα που έβγαινε υποψήφιο για πρωθυπουργός. Δεν δίναμε αξία σε όλες τις μικροπρέπειες που είδαμε από όλα τα κόμματα και τα media. Κάθε 5 λεπτά και μια καινούρια "είδηση" και μια καινούρια καθυστέρηση...


πηγή: news.in.gr

1 σχόλιο:

  1. για ποιανού τα συμφέροντα θα δουλέψει, λοιπόν; για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή