Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ιστορικές στιγμές σε όλη την Ελλάδα


Ημέρα οργής με μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις.

Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε δεκάδες άλλες πόλεις. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για 48ωρη απεργία σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη και δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής. Από τη σημερινή μεγαλειώδη κινητοποίηση δεν έλειψαν, ωστόσο, τα εκτεταμένα επεισόδια, με το κέντρο της πρωτεύουσας να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης. Η αστυνομία προχώρησε και πάλι σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης, ενώ 15 άτομα τραυματίστηκαν.

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών σε όλη την Ελλάδα.

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές, πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Σε Πάτρα, Βόλο, Λαμία, Κέρκυρα, Κρήτη, Σπάρτη, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν δυναμικό παρών στους δρόμους.

Μαζική ήταν η πορεία στη Θεσσαλονίκη, όπου χιλιάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά του πολυνομοσχεδίου και της τρόικας. Οι πορείες του ΠΑΜΕ και του ΕΚΘ διασταυρώθηκαν στην περιοχή της Καμάρας και συνέχισαν προς την ίδια κατεύθυνση. Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης. Η επέμβαση της αστυνομίας έξω από το Διοικητήριο είχε σαν αποτέλεσμα να φύγουν πολλοί διαδηλωτές από το χώρο. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δείχνουν ήρεμα και ακούγονται συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και της τρόικας. Ακόμη, οι διαδηλωτές καλούν την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Νωρίτερα, τα πράγματα είχαν ηρεμήσει και πάλι, για λίγο, στη Γ.Γ. Μακεδονίας Θράκης μετά την απομάκρυνση των κουκουλοφόρων από το κύριο σώμα των διαδηλωτών. Όμως οι προθέσεις των τελευταίων να παραμείνουν έξω από το Διοικητήριο και το κάλεσμά τους για να συγκεντρωθούν κι άλλοι πολίτες προκάλεσε την αντίδραση της αστυνομίας, που χωρίς καμία αιτία επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους με γκλομπς και χημικά.

Επεισόδια σημειώθηκαν στον Βόλο, όπου κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές σε υποκαταστήματα τραπεζών. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών. Πιο αναλυτικά, το μεσημέρι και ενώ ήταν σε εξέλιξη η μεγάλη διαδήλωση των πολιτών έγινε επίθεση στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Μαγνησίας Κώστα Καρτάλη, έκαναν μαζική ρίψη χημικών. Λίγο αργότερα, όταν η πορεία έφτασε έξω από το γραφείο της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Ροδούλας Ζήση, οι αστυνομικές δυνάμεις έπνιξαν τον κόσμο στα χημικά για να αποτρέψουν ενδεχόμενη επίθεση στο γραφείο αλλά και να αποθήσουν εκατοντάδες διαδηλωτές.

Όπως διαβάζουμε στο e-Volos, με το πέρασμα της ώρας το εξαγριωμένο πλήθος άρχισε να σπάει υποκαταστήματα τραπεζών στην οδό Δημητριάδος, υπό το βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στις πορείες στα Χανιά και στο Ηράκλειο. Λίγο πριν τις 12:00 στην ουρά της πορείας, η οποία βρισκόταν στη λεωφόρο Δικαιοσύνης άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο «ξέσπασαν» σε περιπολικό που ήταν παρκαρισμένο έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, προκαλώντας του φθορές. Όπως διαβάζουμε στο CretaLive οι αντιεξουσιαστές στράφηκαν και εναντίον καταστήματος «Γερμανός», στη λεωφόρο Καλοκαιρινού. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις δεν έχει προηγούμενο η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση στο Ηράκλειο. Η μαζική συμμετοχή των απεργών, κάθε επαγγέλματος και ηλικίας, μαθητών, ανέργων. συνταξιούχων, ξεπερνάει ακόμη και την απεργιακή συγκέντρωση - σταθμό, πριν 11 χρόνια, κόντρα στα μέτρα Γιαννίτση για το ασφαλιστικό.

Ογκώδης διαδήλωση και στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, φοιτητών, πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών, γιατρών, δικηγόρων. Στην πορεία συμμετείχαν με τα οχήματά τους και ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών Δ.Χ., η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων έκλεισαν τα μαγαζιά τους, όπως επίσης τα καταστήματα εστίασης παρέμειναν κλειστά μέχρι το μεσημέρι. Η πορεία διαμαρτυρίας στην οποία συμμετείχαν περίπου 4.000 άτομα κατέληξε στο κτήριο της αντιπεριφέρειας, όπου πραγματοποιήθηκε κατάληψη από τους διαδηλωτές.

Μια από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα. Χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι έδωσε το παρόν στην πορεία που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας. Στην κεφαλή της πορείας μπήκε το Σωματείο των εργαζομένων στην Καθαριότητα της Πάτρας, με δυο απορριμματοφόρα, ενώ στο τέλος μπήκαν οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι, οι οποίοι είχαν προσυγκεντρωθεί νωρίτερα στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν, τόσο μαζική, όσο και ειρηνική και στην πορεία κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά των νέων μέτρων και της πολιτικής που επιβάλει η Τρόικα στη χώρα.

Στην Αλεξανδρούπολη, περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας και στο πολυνομοσχέδιο. Η αγορά της πόλης νέκρωσε, καθώς κλειστά παρέμειναν και τα εμπορικά καταστήματα.

Και στη Χίο, εργαζόμενοι, καταστηματάρχες, συνταξιούχοι και μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Σε μια από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις, περισσότερα από 2.500 άτομα πραγματοποίησαν πορεία γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης, την προκυμαία και διαμέσου της οδού της κεντρικής αγοράς κατέληξαν πάλι στην πλατεία Βουνακίου. Ιδιαίτερα μαχητικά τα μπλοκ των καθηγητών και των εργαζομένων στο Δήμο και το νοσοκομείο, που φώναξαν συνθήματα, έστησαν… κρεμάλα και διαδήλωσαν έξω από το γραφείο της βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή.

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν από το πρωί στις δύο πλατείες του κέντρου της Λάρισας, όπου και το προκαθορισμένο ραντεβού των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων, ενώ κλειστά ήταν τα περισσότερα καταστήματα. Παρότι οι συγκεντρώσεις ήταν δύο, μία του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου και μία της ΑΔΕΔΥ, μετά τις ομιλίες των συνδικαλιστών, εξελίχθηκαν σε μια μεγάλη και δυναμική πορεία που για περισσότερο από μία ώρα παρέλυσε το κέντρο της πόλης και κατέληξε στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ωστόσο, κατά τη διέλευση από την οδό Μ. Αλέξανδρου, ομάδα νεαρών στην «ουρά» της πορείας, άρχισε να σπάζει κάμερες ασφαλείας Τραπεζών γεγονός που προκάλεσε την επέμβαση ανδρών των ΜΑΤ που έκαναν χρήση δακρυγόνων. Προς στιγμή δημιουργήθηκε πανικός λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια στα επεισόδια λόγω της καταλυτικής παρέμβασης της ομάδας περιφρούρησης του ΠΑΜΕ.

Δύο ογκώδεις κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα και ολοκληρώθηκαν με δυο ξεχωριστές πορείες στο κέντρο του Αγρινίου. Η μία στην κεντρική πλατεία από το ΠΑΜΕ (ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ κ.α), με πολλά τρακτέρ και αγρότες. Μεγάλη ήταν και η συγκέντρωση στην πλατεία Ειρήνης με τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου, τους επαγγελματοβιοτέχνες, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τους δασκάλους-νηπιαγωγούς, τους ιδιοκτήτες ταξί, εργαζομένους στο δήμο, και άλλους κλάδους.

Στην Τρίπολη, συσσίτιο με τραχανά διοργάνωσε το Εργατικό κέντρο Αρκαδίας στα πλαίσια της σημερινής πανελλαδικής απεργίας που πραγματοποιείται ενάντια στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Το Εργατικό κέντρο πραγματοποίησε μαζί με την ΑΔΕΔΥ, τους εκπαιδευτικούς και τα σωματεία της Μεγαλόπολης, συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην οποία μετείχε αρκετός κόσμος. Ακολούθησε και πορεία στους δρόμους της Τρίπολης.


Ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο.

Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εργασιακή εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «ναι» και 141 «όχι».

Την Πέμπτη το νομοσχέδιο ψηφίζεται και επί των άρθρων ώστε να γίνει νόμος του κράτους. Επίμαχο άρθρο είναι το 37, που αποδυναμώνει τις κλαδικές συμβάσεις. Ήδη η πρώην υπουργός και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Λούκα Κατσέλη το έχει καταψηφίσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εκφράζοντας την ελπίδα να γίνουν αλλαγές ώστε να μπορέσει το ψηφίσει στην Ολομέλεια.

Επιφυλάξεις για το ίδιο άρθρο έχουν εκφράσει κι άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών έχει διαμηνύσει πως το άρθρο αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της έκτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Συνέχεια κινητοποιήσεων την Πέμπτη με περικύκλωση της Βουλής.

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προγραμματίζονται για αύριο, Πέμπτη, δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή.

Στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, ενώ το ΚΚΕ θα συμμετάσχει στην περικύκλωση και τον αποκλεισμό της Βουλής που έχουν προαναγγείλει συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις συνεχίζουν, μεταξύ άλλων, οι γιατροί του ΙΚΑ, οι δικηγόροι, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι στα δημόσια και δημοτικά μέσα ενημέρωσης, οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, καθώς και οι μηχανικοί του Δημοσίου.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα λειτουργούν την Πέμπτη από τις 09:00 έως 21:00, ενώ ο ΗΣΑΠ και το μετρό από τις 09:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Το τμήμα Δ. Πλακεντίας - Αεροδρόμιο θα μείνει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» θα παραμείνουν κλειστοί για το επιβατικό κοινό. Οι συρμοί δεν θα αποβιβάζουν -επιβιβάζουν επιβάτες.

Το τραμ θα λειτουργεί από τις 08:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Ο ΟΣΕ και ο Προαστιακός δεν θα εκτελούν δρομολόγια, στο πλαίσιο της τριήμερης απεργίας που άρχισε την περασμένη Τρίτη.

Στα λιμάνια, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει ανανεώσει την απεργία της μέχρι την Παρασκευή στις 6:00 το πρωί.

Στα αεροδρόμια, η Olympic Air ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν κανονικά όλα τα δρομολόγια προς τις «άγονες γραμμές» και άλλες 85 ακόμα πτήσεις. Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η Aegean.


Glenti Comment: Σε όλη την Ελλάδα ζούμε ιστορικές στιγμές. Σήμερα, αρκετοί συντάκτες του glenti.blogspot βρέθηκαν στο Σύνταγμα. Μπαίνοντας τώρα το βράδυ στα site, είδα με λύπη μου τους περισσότερους να επικεντρώνονται στα επεισόδια. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου σε όλη την Ελλάδα διαδήλωσαν ειρηνικά. Είδα παιδιά στην ηλικία μου, γυναίκες, ηλικιωμένους. Έλληνες και μετανάστες. Δεν θα έστιασω, λοιπόν, στα υποκινούμενα επεισόδια. Αλλά στο σημαντικό. Στο ιστορικό. Η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων δεκαετιών πραγματοποιήθηκε σήμερα. Μπράβο σε όλους που διαδήλωσαν ειρηνικά. Με έκαναν να νιώσω περηφάνια και ελπίδα. Και αύριο δεν πρέπει κανένας να φοβηθεί. Γιατί τότε θα έχουν κερδίσει αυτοί. Με τον φόβο που μας πουλάνε. Ακόμα και αν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, πρέπει να είμαστε εκεί. Άφοβοι. Περήφανοι. Και με καθαρό μυαλό, ώστε να μην μπαίνουμε στο παιχνίδι των μπάτσων που εκτελούν εντολές που θα ζήλευε μία δυνατή δικτατορία.

Όλη η Ευρώπη και ο κόσμος, ελπίζω να καταλάβανε σήμερα τι σημαίνει Ελληνική αντίσταση. Ενωμένος αυτός ο λαός πάντα μέσα στους αιώνες μεγαλουργεί.

Υ.Γ 1: Εμείς δεν κατεβήκαμε κάτω από καμία σημαία. Κατεβήκαμε αντιπροσωπεύοντας τον εαυτόν μας και τις ιδέες μας. Μη φοβηθείτε να το κάνετε. Θα νιώσετε γεμάτοι.

Υ.Γ 2: Όταν τα ΜΑΤ πέταξαν δύο δακρυγόνα στο κέντρο της πλατείας του Συντάγματος, δεν περίμεναν καν να υπάρξει κάποια αφορμή. Το είδα με τα μάτια μου. Τα επεισόδια θα γινόντουσαν ακόμα και αν δεν υπήρχε ένας άνθρωπος να πετάξει μία πέτρα. Γιατί αυτό που φοβούνται είναι ο λαός. Όχι τους 100 που πετάνε πέτρες. Εκ των οποίων οι 50 είναι και δικοί τους. Φοβούνται τον παππού που ήταν σίγουρα πάνω από 80 και δεχόταν ιατρικές βοήθειες λιπόθυμος, μπροστά στα μάτια μας, από τα παιδιά που κάνανε μία υπέροχη προσπάθεια να προσφέρουν ιατρική βοήθεια σε όποιον τους χρειαζόταν εκεί.



πηγή: tvxs.gr

1 σχόλιο:

  1. και πάντα με χαμόγελο. είναι τόσο σημαντικό. αν χαμογελάμε μεταξύ μας, εκεί είναι που θα μας φοβηθούν για τα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή