Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Έκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο


Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο. Εκατοντάδες αστυνομικοί και δεκάδες άρματα μάχης έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, ενώ στις συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές τραυματίστηκαν 235 άτομα.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αίγυπτο εγκατέλειψε το Κάιρο, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν.

Κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα ότι ισραηλινό αεροσκάφος έφτασε στο αεροδρόμιο του Καΐρου για να παραλάβει τον πρεσβευτή, την οικογένειά του και διπλωματικό προσωπικό του Ισραήλ και να τους μεταφέρει στην πατρίδα τους.

Χθες, Παρασκευή, εκατοντάδες Αιγύπτιοι γκρέμισαντον τοίχο που έστησαν οι Αρχές της χώρας μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο. Παράλληλα πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, η οποία αποσκοπεί να ασκήσει πιέσεις στον στρατό που βρίσκεται στην εξουσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για μεταρρυθμίσεις και εκδημοκρατισμό.

Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν σφυριά για να σπάσουν το τσιμεντένιο τοίχο για την προστασία των όλων των ενοίκων του κτιρίου, όπως έλεγε η Αστυνομία.

Αιγύπτιος διαδηλωτής κατάφερε μάλιστα και απομάκρυνε την ισραηλινή σημαία από τον ιστό της στην πρεσβεία στο Κάιρο, πράξη που επαναλήφτηκε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα. Δημοσιογράφος του Γαλλικού πρακτορείου είδε, στη συνέχεια, την ισραηλινή σημαία πεσμένη στο οδόστρωμα, με διαδηλωτές να εκφράζουν τη χαρά τους σε μικρή απόσταση.

Στο σημείο βρίσκονταν ακόμη αστυνομικοί και στρατιώτες για την τήρηση της τάξης, αναφέρει το Reuters.

Η Αστυνομία είχε χτίσει τον τοίχο μετά από επεισόδια όπου διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, σε διαμαρτυρία για το θάνατο πέντε Αιγύπτιων συνοριοφυλάκων, για τους οποίους το Κάιρο επέρριψε την ευθύνη στο Ισραήλ.

Εντωμεταξύ, η διαδήλωση στην πλατεία από όπου ξεκίνησε η αιγυπτιακή εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου έγινε κατόπιν αιτήματος κοσμικών και αριστερών οργανώσεων, κυρίως κινημάτων νέων.

Τη διαδήλωση μποϊκοτάρει η οργάνωση Αδελφοί Μουσουλμάνοι και άλλα ισλαμιστικά κινήματα.

«Κανένα από τα αιτήματα της επανάστασης δεν έχει υλοποιηθεί» δήλωσε ένας 38χρονος διαδηλωτής.

«Δεν αξίζει στον αιγυπτιακό λαό να ξεχαστούν οι υποσχέσεις της επανάστασης» σημείωσε παράλληλα ο πνευματικός που θα τελούσε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία.

Ο στρατός αναγνωρίζει σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε στον Facebook «το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση», αλλά προειδοποιεί ότι θα απαντήσει σε κάθε χρήση βίας «με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα και τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου