Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Οι αντάρτες στην αυλή του Καντάφι



Η ώρα μηδέν για τον Μουαμάρ Καντάφι πλησιάζει καθώς οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Τρίπολης.

Οι λίβυοι αντάρτες συνέλαβαν τη νύχτα τον γιο του Μουαμάρ Καντάφι, κατά την επέλαση των δυνάμεών τους στην Τρίπολη, όπως επιβεβαίωσαν οι επικεφαλής τους. "Εχουμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι οι δικοί μας συνέλαβαν τον Σαΐφ αλ Ισλάμ", δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ο Μουσταφά Αμπντ ελ Τζαλίλ, επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, που είναι το πολιτικό όργανο των λίβυων αντικαθεστωτικών. "Εχουμε δώσει οδηγίες για καλή μεταχείρισή του, προκειμένου να περάσει από δίκη", πρόσθεσε.

Λίγο αργότερα ακόμη ένας από τους γιους του συνταγματάρχη, ο Μοχάμεντ, παραδόθηκε στις δυνάμεις των ανταρτών. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρισκόταν κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα "παιχνίδι τακτικής", με εκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης να ζητά από τους αντάρτες να σταματήσουν την προέλασή τους και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και τους τελευταίους να θέτουν ως όρο την αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι.

Γύρω στα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) οι αντάρτες βρίσκονταν σε απόσταση 8 χλμ. από το κέντρο της Τρίπολης, ενώ πολίτες είχαν βγει στους δρόμους και τους επευφημούσαν. Νωρίτερα, την ώρα που οι αντάρτες κατελάμβαναν τη μεγάλη στρατιωτική βάση της ταξιαρχίας του Χαμίς Καντάφι, του 27χρονου γιου του λίβυου ηγέτη, μόλις 25 χλμ. έξω από την πρωτεύουσα, τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδιζαν το οχυρωμένο συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια που θεωρείται το στρατηγείο του Καντάφι, στο κέντρο της Τρίπολης. Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, αντικαθεστωτικοί αντάρτες, οι οποίοι έφθασαν διά θαλάσσης από τη Μισράτα, είχαν διεισδύσει στις βορειοανατολικές περιοχές της πρωτεύουσας και συγκρούονταν με κυβερνητικές δυνάμεις.

Καθώς η επέλαση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων συνεχίζεται με τη συνδρομή των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, ο Καντάφι φαίνεται να δίνει την ύστατη μάχη στην πρωτεύουσα περικυκλωμένος. Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονται συνεχώς ενώ ξέσπασαν παράλληλα μεγάλες αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις και χιλιάδες Λίβυοι βγήκαν στους δρόμους αψηφώντας τους ελεύθερους σκοπευτές σε ταράτσες πολλών κτιρίων.

Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για χρήση "ένοπλων πυρήνων εν υπνώσει" που κινητοποιούνται τώρα εναντίον των διαδηλωτών στην πρωτεύουσα, η οποία αποτελεί το προπύργιο του καθεστώτος σε αυτό τον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη Λιβύη εδώ και έξι μήνες. Τουλάχιστον σε τέσσερις γειτονιές της Τρίπολης, το Φασλούμ, το Σουκ αλ Ζούμα, την Ταζούρα και το Γιανζούρ, έγιναν συγκεντρώσεις, ενώ ο Καντάφι σε ηχογραφημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση χθες το πρωί έκανε λόγο για "αρουραίους τους οποίους αφανίσαμε. Ξέρω ότι γίνονται βομβαρδισμοί αλλά τα πυροτεχνήματα ήταν πιο ηχηρά από τις βόμβες που ρίχνουν τα αεροσκάφη", σχολίασε ενώ κατηγόρησε τον Νικολά Σαρκοζί ότι "θέλει να κλέψει το πετρέλαιο της χώρας".

Σε μια ένδειξη ότι η κατάσταση οξύνεται ιδιαίτερα λίγες ώρες αργότερα η τηλεόραση μετέδωσε και δεύτερο μήνυμα του Καντάφι με το οποίο καλούσε τους Λίβυους από όλη τη χώρα να σπεύσουν στην πρωτεύουσα για να πάρουν μέρος στις μάχες εκφράζοντας τον φόβο "πως η Τρίπολη θα καεί" και τονίζοντας ότι ο ίδιος θα παραμείνει εκεί μέχρι τέλους καθώς δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει την εξουσία.


πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου