Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Διέσχισαν το Αιγαίο με οδηγό... τα άστρα


Διέσχισαν 560 ναυτικά μίλια μέσα στο Αιγαίο (Θεσσαλονίκη - Κυρά Παναγιά - Σκύρος - Κάβο Ντόρο - Άνδρος - Τήνος - Σύρος - Σίφνος - Πολύεγος - Κίμωλος - Μήλος - Χανιά), έχοντας σύμμαχο μόνο τον αέρα, τα αστέρια, την πυξίδα, τους φάρους και τα στίγματα του ορίζοντα.

Ο λόγος για τους δύο παγκόσμιους πρωταθλητές Ιορδάνη Πασχαλίδη και Κώστα Τριγκώνη, οι οποίοι κατάφεραν πρόσφατα να πραγματοποιήσουν έναν πραγματικό ναυτικό μαραθώνιο μέσα σε μόλις 72 ώρες.


Με σύμμαχο την εμπειρία τους, οι δυο Έλληνες ιστιοπλόοι έκαναν πράξη αυτά που τόσα χρόνια διδάχτηκαν από την ίδια τη θάλασσα, ότι δηλαδή αυτή χρειάζεται σεβασμό και αγάπη, καθώς αν την υποτιμήσεις, τότε σίγουρα θα βγεις χαμένος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Το μεγάλο εγχείρημα το πραγματοποίησαν με ένα Tornado Sailing, το οποίο έχει δυνατότητα να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι και 37 ναυτικά μίλια, έχει μήκος 6 μέτρα, συνολική επιφάνεια πανιών 49 τ.μ. και βάρος μικρότερο από 155 κιλά. Το σκάφος σχεδιάστηκε το 1966 και βρίσκεται στο πρόγραμμα των Oλυμπιακών Αγώνων από το 1976.

Η ιδέα του συγκεκριμένου εγχειρήματος ήρθε το καλοκαίρι του 2009, όταν οι δύο αθλητές συμμετείχαν στον Ιστιοπλοϊκό Μαραθώνιο για άτομα με ειδικές ανάγκες, στη θαλάσσια περιοχή της Χίου.



Ξεκινώντας το ταξίδι τους στις 4 Ιουλίου από τη Θεσσαλονίκη οι δύο αθλητές κάλυψαν, χωρίς κανένα ενδιάμεσο σταθμό, μια διαδρομή 540 ναυτικών μιλίων, χωρίς τη συνδρομή οποιουδήποτε προηγμένου συστήματος πλοήγησης. Οι συνθήκες αποδείχθηκαν εξαιρετικά δύσκολες αφού ο χειρότερος φόβος των Ιορδάνη Πασχαλίδη και Κώστα Τριγκώνη, η απουσία ανέμου, στοίχειωσε το ταξίδι τους.

Στις τρεις μέρες και τρεις νύχτες που διήρκεσε η θαλάσσια περιπέτεια, οι αθλητές αναθεώρησαν αρκετές φορές την πορεία τους, καταφεύγοντας σε ένα κυνήγι ανέμων με μέση ταχύτητα μόλις στα 7,5 ναυτικά μίλια. "Και μια εβδομάδα να μας έπαιρνε, εμείς θα τερματίζαμε, δεν υπάρχει περίπτωση να σταματούσαμε, το είχαμε υποσχεθεί στον εαυτό μας", δήλωσε ο Κώστας Τριγκώνης για να συμπληρώσει ο Ιορδάνης Πασχαλίδης: "Ο τερματισμός ήταν η καλύτερη ανταμοιβή μίας ομολογουμένως πολύ δύσκολης προσπάθειας".




Glenti Comment: Οι δύο αυτοί αθλητές προπονούνται σε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο ιστορικούς ομίλους ιστιοπλοΐας, το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης (Ν.Ο.Θ)! Με αυτούς τους αθλητές μεγάλωσα, πάντα ήταν και είναι εκεί για τους μικρότερους αθλητές!

Αναφορικά ο Κώστας Ντριγκώνης έχει κερδίσει παγκόσμιο τίτλο και στην ολυμπιακή κατηγορία 470 μαζί με τον Αντρέα Κοσματόπουλο και ο Ιορδάνης Πασχλίδης (Ντάνις) έχει περάσει και από προπονητής της κατηγορίας optimist!

(Περισσότερες πληροφορίες για το "διασχίζοντας το Αιγαίο" θα βρείτε εδώ).


πηγές: contra.gr, zougla.gr


επιμέλεια πληροφοριών από τις πηγές: by Stefanos

2 σχόλια: