Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Το Facebook κυριαρχεί και στις καταγγελίες !


Η SafeLine, η ελληνική ανοικτή γραμμή που δέχεται καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, χειρίστηκε 1.807 καταγγελίες κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Από αυτές, οι 565 αφορούσαν σε σάιτ κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στο Facebook.

Περίπου 3 στις 10 καταγγελίες (27%) αφορούσαν σε spam και phishing (όπως αυτές που αφορούν το «ψάρεμα» στοιχείων εισόδου σε υπηρεσίες e-banking). Κατάχρηση προσωπικών δεδομένων αφορούσε το 15% των καταγγελιών του πρώτου εξαμήνου του 2011, όσο περίπου και η παραβίαση του απορρήτου του επικοινωνιών (14%), οι καταγγελίες για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση μέσω Διαδικτύου (13%) και οι οικονομικές απάτες (13%). Χαμηλότερα, αν και σημαντικά, ήταν τα ποσοστά των καταγγελιών που αφορούσαν στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό (6%), τις απειλές μέσω Διαδικτύου (5%), την παιδική πορνογραφία (90 καταγγελίες, 5%) και τέλος, την πνευματική ιδιοκτησία (2%).

Όλες οι καταγγελίες που αφορούσαν περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας προωθηθήκαν, μέσω της κοινής βάσης δεδομένων (URL database) του INHOPE, σε αντίστοιχες Ανοικτές Γραμμές Καταγγελιών άλλων χωρών. Στη βάση αυτή καταγράφονται όλες οι καταγγελίες, των οποίων το περιεχόμενο σχετίζεται με εικόνες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Πολλές από τις καταγγελίες που αφορούσαν παράνομο περιεχόμενο προωθούνται στη Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία η SafeLine έχει ειδικό συμφωνητικό συνεργασίας.

Ιδιαίτερα σημαντικός χαρακτηρίζεται από τη SafeLine ο αυξημένος αριθμός των καταγγελιών που αφορά τα κοινωνικά δίκτυα. Η υπηρεσία έλαβε 565 καταγγελίες που αφορούσαν στο Facebook και συγκεκριμένα, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, υποκλοπή κωδικών πρόσβασης, δημιουργία ομάδων μίσους, περιπτώσεις εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης, σεξουαλικής παρενόχλησης και τέλος, απειλής. Η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή για το Διαδίκτυο βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους διαχειριστές του Facebook, κάτι που έχει επιτευχθεί μέσω του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ανοικτών Γραμμών INHOPE.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου