Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Στημένα και στην Τουρκία


Σοκ προκαλούν στην Τουρκία οι συλλήψεις του προέδρου, του αντιπροέδρου, ποδοσφαιριστών, προπονητών και μάνατζερ της Φενέρμπαχτσε για στημένο παιχνίδι της περσινής σεζόν που της έδωσε τον τίτλο της πρωταθλήτριας.


Η μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας άρχισε χθες το πρωί και συνελήφθηκαν 50 ποδοσφαιρικοί παράγοντες της χώρας ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ομάδας Αζίς Γιλντιρίμ ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της Φενέρμπαχτσε από το 1998. Οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια της Κωνσταντινούπολης, ενώ άρχισαν και έρευνες στα γραφεία της Φενέρμπαχτσε.

Πληροφορίες λένε ότι οι συλλήψεις αναμένεται να φτάσουν τις 150. Συγκεκριμένα, γίνεται έρευνα για τα τελευταία δύο παιχνίδια της Φενέρμπαχτσε, το ένα την 28η αγωνιστική του πρωταθλήματος με την Εσκίσεχιρσπορ και το άλλο την τελευταία αγωνιστική με τη Σίβασπορ.

Η έρευνα σχετικά με την «ίδρυση οργάνωσης οργανωμένου εγκλήματος και χρηματισμό για στημένα παιχνίδια» είχε αρχίσει από τον Δεκέμβριο του 2010. Από τότε γίνονταν παρακολουθήσεις ποδοσφαιρικών παραγόντων και έχει συγκεντρωθεί σοβαρό υλικό, τόσο ηχητικό όσο και εικονογραφημένο το οποίο βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας. Πληροφορίες λένε ότι δόθηκαν τεράστια ποσά σε ποδοσφαιριστές άλλων ομάδων οι οποίοι στη συνέχεια μεταγράφηκαν στη Φενέρμπαχτσε.

Ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε είναι ένας από τους μεγάλους επιχειρηματίες της Τουρκίας και θεωρείται από τους πιο ισχυρούς άντρες της χώρας.

«Αν συλλαμβάνεται ο Γιλντιρίμ θα πει ότι στην Τουρκία μπορεί να συλληφθεί ο οποιοσδήποτε», σχολίαζαν κάποιοι χθες. Μέσω του δικηγόρου του δήλωσε από το κρατητήριο ότι είναι δυσαρεστημένος με την κατάσταση. Ο συλληφθείς ζήτησε φάρμακά για τον διαβήτη και βιβλία πολιτικού περιεχομένου.

«Είναι σεισμός στο ποδόσφαιρο της Τουρκίας», σχολίαζαν κάποιοι επισημαίνοντας ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο. Οπαδοί της Φενέρμπαχτσε έσπευσαν χθες στο στάδιο της ομάδας στηρίζοντας τον πρόεδρό τους. «Να κοπούν τα χέρια αυτών που τα απλώνουν στον πρόεδρο», «Κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τη Φενέρμπαχτσε», ήταν κάποια από τα συνθήματά τους.

Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία προβλέπονται αυστηρές ποινές σε περιπτώσεις στημένων παιχνιδιών.

Η ποινή φυλάκισης στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι έγιναν στημένα παιχνίδια είναι πέντε έως δώδεκα χρόνια, ενώ για τον πρόεδρο η ποινή αυξάνεται κατά 50%.

Η Φενέρμπαχτσε θα πέσει μία κατηγορία και στη νέα σεζόν θα ξεκινήσει με τουλάχιστον μείον δέκα βαθμούς. Και όχι μόνον αυτό, το πρωτάθλημα που «κατέκτησε» πέρσι η Φενέρμπαχτσε θα το χάσει και θα δοθεί στην Τραμπζονσπόρ.

«Η δικαιοσύνη πήρε μια απόφαση. Ελπίζουμε να μη δημιουργηθεί μια κατάσταση που να προκαλέσει προβλήματα», ήταν η δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι φίλος της Φενέρμπαχτσε.

Πάντως προεκλογικά υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις κατά του Ταγίπ Ερντογάν στην επίσκεψή του στην Τραπεζούντα όπου οι οπαδοί της Τραμπζονσπόρ διαμαρτυρήθηκαν εναντίον του επειδή έχασαν το πρωτάθλημα από τη Φενέρ. «Είμαι με τη Φενέρμπαχτσε από μικρός, ο εγγονός μου είναι με την Τραμπζονσπόρ, η σύζυγός μου είναι με τη Φενέρμπαχτσε, τι να κάνω; Να τη χωρίσω;», είχε δηλώσει τότε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Στην Τουρκία τα πολιτικά κόμματα δεν συνδέονται άμεσα με ποδοσφαιρικούς συλλόγους, ωστόσο αρκετοί πολιτικοί δηλώνουν συμπάθεια προς κάποια ομάδα. Πολλές φορές μάλιστα κατηγορείται ο τούρκος πρωθυπουργούς από οπαδούς άλλων ομάδων ότι ευνοεί τη Φενέρ.


πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου