Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Πανελλήνιες 2011 - Αααααχχχ !!! (the beginning)



Αλλιώς, Extreme Makeover: Survivor Edition αλά ελληνικά.

Αυτό το άρθρο (λίγο καθυστερημένο αλλά τι να γίνει...τώρα βρήκα χρόνο) βέβαια δεν επικεντρώνεται μόνο στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις αλλά γενικώς στον αξιοσέβαστο και λίαν ηλίθιο θεσμό αυτό όπως τον βίωσε ο μέσος έφηβος, δηλαδή εγώ...

Η επαφή μου με τον θεσμό αυτό άρχισε όταν εγώ είχα την αξιοσέβαστη ηλικία των ετών... εννέα. Μάλιστα τότε άκουσα για πρώτη φορά για τον θαυμαστό και μέγα θεσμό αυτό ο οποίος βασάνιζε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία τα τελευταία δέκα και βάλε χρόνια... Στο αθώο παιδικό μου μυαλό οι εξετάσεις πήραν μια μυθική διάσταση, κάτι σαν η ύστατη κρίσιμη δοκιμασία που θα καθόριζε το μέλλον μου εις τους αιώνας των αιώνων, αμήν. Κάναμε και κάτι λίγα από την Αργοναυτική εκστρατεία στο δημοτικό και στην παιδική μου φαντασία οι εξετάσεις ήταν κάτι σαν τις Συμπληγάδες και το περιστέρι που θα με οδηγούσε ανάμεσά τους θα ήταν το "αδιάκοπο και συστηματικό διάβασμα". Μάλιστα, σε όλη την υφήλιο οι μανάδες φοβερίζουν τα παιδιά τους με τον Μπαμπούλα στο ταπεινό Ελλαδιστάν (κατά το Ναφσικίδιον). Οι μανάδες φωνάζουν: "σε μισή ώρα θα έρθω να σε εξετάσω και αλίμονο σου αν δεν τα ξέρεις !!! Πως θα περάσεις έτσι τις πανελλήνιες ;;;".

Τελοσπάντων, αυτά φαντάζουν ακόμα πολύ μακρινά, ας χαρούμε λίγο ακόμα τα χρόνια της αθωότητας και της ξεγνοιασιάς...

Στην δευτέρα λυκείου τα πράγματα ζορίζουν λίγο μια που πρέπει να επιλέξεις κατεύθυνση αλλά μπορούμε ακόμα να δώσουμε μια μικρή παράταση στο αραλίκι μας... χαλαράααα (κατά την κοινή λαϊκή ρήση που φανερώνει την ελληνική νοοτροπία σε πληθώρα θεμάτων).

Το πανηγύρι αρχίζει το καλοκαίρι της δευτέρας προς τρίτης λυκείου. Τότε είναι που αρχίζεις να αναθεματίζεις την μοίρα σου που πρέπει να περνάς το καλοκαίρι σου στους τέσσερις τοίχους ενός φροντιστηρίου κάθε πρωί για να μάθεις πως παραγωγίζεται το πολυώνυμο ενώ τα μικρά σου αδέλφια καθώς και πας λογικός και ελεύθερος άνθρωπος είναι στην παραλία και κάνουν sunbathing. Και που τα μισά σου απογεύματα τα σπαταλάς πάνω από τις κυματικές εξισώσεις ενώ τα μόνα κύματα που μπορείς να σκεφτείς είναι αυτά που βρέχουν την Μύκονο και ενώ όλοι οι άλλοι ζούνε το δράμα του "πόσο έχει ακριβύνει ο καφές στα Starbucks"... Αααααχχχ !!!

Ένας μήνας διακοπές... τον χαίρεσαι όσο πιο πολύ μπορείς και η τρίτη λυκείου είναι ακόμα μακριά...

Και έρχεται ο Σεπτέμβριος... και λέμε αντίο στις παραλίες, αντίο στον ήλιο, αντίο στα μπαράκια και τις βραδυνές εξόδους, αντίο στον δεκάωρο πρωινό ύπνο και καλωσήρθατε στους μιγαδικούς, καλωσήρθατε στα λατινικά, καλωσήρθατε στην φυσική και σαν ανοίξουν και τα σχολεία υποδεχόμαστε τη νέα κολεξιόν που θα φορεθεί ως τον Μάιο. Τα must της σαιζόν είναι τα εξής:

1. Πρωινό ξύπνημα

2. Οκτάωρα στο σχολείο κατά τα οποία επικοινωνείτε με τους φίλους σας, ετοιμάζετε τις ασκήσεις του φροντιστηρίου και ενίοτε (προαιρετικά, όταν δεν κάνετε ασκήσεις μαθηματικών ή αρχαίων ή δεν προσπαθείτε να μάθετε το ΑΟΔΕ) παρακολουθείτε το μάθημα που παραδίδει ο καθηγητής σας.

3. Φροντιστήριο (όσο περνάει ο καιρός και συχνότερα)

4. Πολλοί καφέδες, πολλές ασκήσεις, πολύ διάβασμα, πολλά χάπια για ενέργεια, καλύτερη συγκέντρωση, γρηγορότερη αντίληψη που μας προμηθεύουν οι μαμάδες μας...

5. Βραχιολάκι για καλύτερη ισορροπία, ευλυγισία (ΟΚ, τι στο καλό είναι αυτό ;;;). Απαραίτητο τις ημέρες των εξετάσεων.

6. Ύπνος ;;; (ΧΑΧΑΧΑΧΑ, καλό αστείο). Μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις... ίσως ένα πεντάωρο το πολύ την ημέρα.

Σημείωση: Υπάρχουν βέβαια και εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις οι οποίες δεν ακολουθούν τις επιταγές της μόδας... μπράβο παιδιά !!!

Και συνεχίζουμε... Όσο ο καιρός πλησιάζει τα συμπτώματα του φαινομένου γίνονται όλο και πιο εμφανή. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε τις, δυστυχώς αποτυχημένες, προσπάθειες μερικών γονιών να μην αγχώνουν τα παιδιά τους, παρέχοντας τους ειδική μεταχείριση. Σημειώνουμε τα εξής παραδείγματα:

1. Ο μικρός σου αδελφός εξορίζεται στο σπίτι της γιαγιάς "για να έχεις την ησυχία σου παιδάκι μου".

2. Η απαλλαγή από όλες τις δουλείες του σπιτιού (καλό αυτό...)

3. Η απόλυτη ησυχία την ώρα που διαβάζεις λες και υπάρχει ετοιμοθάνατος στο σπίτι...

4. Ο φυσικός χυμός πορτοκάλι "να παίρνεις δυνάμεις παιδί μου"

5. Οι φράσεις του τύπου "εμείς δεν ανησυχούμε καθόλου για σένα", "σου έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη", "πιστεύουμε σε εσένα, αν δεν περάσεις εσύ ποιος θα περάσει", κλπ...

6. Οι "τυχαίες" αναφορές σε σενάρια για τις βάσεις όπως: "άκουσα ότι το χημικό Αθηνών θα πέσει φέτος" που εκφέρονται με δήθεν αδιάφορη διάθεση...

Δεν αμφισβητούμε ότι όλα τα παραπάνω έχουν τις καλύτερες προθέσεις από τους γονιούς. Απλά πετυχαίνουν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να σε αγχώνουν περισσότερο !!!

Επίσης εδώ εμφανίζεται το μέγα ερώτημα "θα μου φτάσουν οι απουσίες ή δεν θα μου φτάσουν;;;". Ιδού η απορία...

Τα μαθήματα (στο φροντιστήριο φυσικά, γιατί πλέον ποιος πάει σχολείο) πληθαίνουν, το άγχος αυξάνεται, βρίζεις τον εαυτό σου που αντί για 40 έλυσες μόνο 37 ασκήσεις μέσα σε ένα βράδυ, οι έξοδοι από το σπίτι περιορίζονται στις απαραίτητες (σπίτι - φροντιστήριο), γίνεται η απαραίτητη αίτηση, τελειώνεις για τέταρτη φορά την ύλη της βιοχημείας, μπαίνει αισίως ο Μάιος, πανικοβάλλεσαι που δεν έχεις μάθει παπαγαλιστί τις λεζάντες στις φωτογραφίες του βιβλίου της φυσικής αλλά ακόμα σου φαίνονται πολύ μακριά οι πανελλήνιες και ας μένουν μόνο 3 εβδομάδες... 2 εβδομάδες... 1 εβδομάδα... 3 μέρες... ΑΥΡΙΟ !!!!!!!

Διαβάστε εδώ το 2ο μέρος: Πανελλήνιες 2011 - Αααααχχχ !!! (grand finale).


by Angie

5 σχόλια:

  1. "5. Βραχιολάκι για καλύτερη ισορροπία, ευλυγισία (ΟΚ, τι στο καλό είναι αυτό ;;;). Απαραίτητο τις ημέρες των εξετάσεων." χαχαχαχα... απολαυστικό το κείμενο σου Angie! ανυπομονώ να διαβάσω το 2ο μέρος! στις πανελλήνιες, πάντως, κατ' εμέ, τα πάντα είναι στη ψυχολογία. δεν θέλει άγχος, και θέλει (όσο κι αν ακούγεται περίεργο) και λίγο διασκέδαση! πχ. Alejandro, ιστορία γενικής και κατεύθυνσης !!!;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To ορθογραφικό λάθος του ονόματός μου συγχωρείται (η ναυς της νεως κι όχι ναφς :P )
    Χώσε χώσε Αγγελική! Και που να δεις τι παίζει με τους βαθμούς' σε μένα ξεκίνησαν κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. + Πόσο ισχύει αυτό με τις γαμωλεζάντες τις βιοχημείας, δεν μπορούσα με τί-πο-τα να παπαγαλίζω 200 σελίδες & πόσες εικόνες.
    Μα με τίποτα. 2 μέρες επι 12 ώρες ημερησίως το Πάσχα προσπαθούσα όχι να διαβάσω, αλλά να παπαγαλίσω (έχει τεράστια διαφορά) την ηλίθια κι απαίσια βιοχημεία μαθαίνοντας τις διαφορές τροπονίνης, ακτινίνης, τροπομυοσίνης και τρυπτοφάνης, να μη ξεχνάμε βεβαίως βεβαίως την απίστευτη σκέτη μυοσίνη, καλσιτονίνη με άρωμα μέντας και έκπτωση 50 λεπτά στο πακέτο προσφοράς Anna Diamantopoulos, είναι ferry (boat, γιατί με boat θα φύγει) και συμφέρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή