Τρίτη 31 Μαΐου 2011

"Les indignés à Paris" by Maritina



Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των "αγανακτισμένων" στις πόλεις της Ευρώπης, περίπου 1000 Ιndignés του Παρισιού συγκεντρώθηκαν χθες στην place de la Bastille. Ένα τεράστιο πανό με την επιγραφή «πραγματική δημοκρατία τώρα!» τοποθετημένο στα σκαλιά της όπερας, αλλά και ένα δεύτερο με το σύνθημα «Παρίσι ξύπνα!» στην άκρη του πεζοδρομίου ορίζουν ένα είδος no man’s land όπου οι διαδηλωτές καθισμένοι συμμετέχουν σε μια ανοιχτή συζήτηση με βασικούς θεματικούς άξονες τη δημοκρατία και την οικονομική κρίση. Η αστυνομία, παρούσα καθ' όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης, αρχικά κράτησε μια στάση απόμακρη και διακριτική. Προς το τέλος της γενικής συνέλευσης γύρω στις 8 μ.μ. οι αστυνομικοί περικύκλωσαν τα σκαλιά της όπερας επιτρέποντας την έξοδο στους διαδηλωτές που βρίσκονταν ήδη μέσα, αλλά όχι την είσοδο σε άλλους. Κάποιοι αποφασισμένοι να περάσουν τη νύχτα εκεί, εμπνευσμένοι από τους Ισπανούς Indignados, αρχίζουν να στήνουν τις σκηνές τους όμως τελικά εμποδίζονται από την αστυνομία, που γύρω στις 9.30 μ.μ. προχωρά στην εκκένωση της πλατείας κάνοντας χρήση δακρυγόνων και κυριολεκτικά σέρνoντας στην άσφαλτο όσους αρνούνταν να εγκαταλείψουν τον χώρο.







«Παρίσι ξύπνα»



La cantine



«Αγανάκτηση τώρα» από τους λίγους Έλληνες της διαδήλωσης.



“Grèce generale” υποθέτω ότι παραπέμπει στο grève generale που σημαίνει γενική απεργία με σκοπό να παρακινήσει τους Γάλλους να μιμηθούν το παράδειγμα των Ελλήνων.



«Για μένα δεν θέλω τίποτα»



«Για όλους τα θέλω όλα»



Μια αναφορά στην Ελλάδα λίγο υπερβολική στους αριθμούς: «50.000 «αγανακτισμένοι» κατέβηκαν την Τετάρτη 25 Μαϊου στους δρόμους της Αθήνας. Αρκετές χιλιάδες από αυτούς ακολούθησαν το κίνημα καθημερινά. Σήμερα περισσότεροι από 60.000 διαμρτύρονται στο πλάι σας στις ελληνικές πόλεις»







Αποσπάσματα της χθεσινής διαδήλωσης από την αρχή μέχρι τη λήξη της σε αυτό το video.


by Maritina

4 σχόλια:

  1. καλώς όρισες Μαριτίνα στο Γλέντι !!! και τι υπέροχο φωτορεπορτάζ! ποιος θα το φανταζόταν ότι ένα μπλογκ θα έβγαζε δύο φωτορεπορτάζ μέσα σε ένα χρόνο από διαδηλώσεις στο Παρίσι http://glenti.blogspot.com/2010/09/glentiblogspot.html !!! Allez les indignés !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. omfg ! kalos tina tin perdika ! polu sosti k btw mporei na min itan tosos kosmos tin tetarti sto suntagma alla x8es itan vasei astunomikis anakoinosis 80.000 sunepos poli perissoteroi sthn pragmatikotita !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο, Μαριτινα Νια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. to glenti.blogspot.com kai sto parisi !!! bravo maritina !!!!poli kales fwto !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή