Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Απέβαλαν τον Τρίερ από το Φεστιβάλ Κανών


Την έντονη αντίδραση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών προκάλεσαν τα φιλοναζιστικά σχόλια του Δανού σκηνοθέτη Λαρς Φον Τρίερ. Παρά την απολογία του ίδιου, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ αποφάσισαν να τον αποβάλουν από τη διοργάνωση, χαρακτηρίζοντάς τον "ανεπιθύμητη προσωπικότητα".

Σε ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι ο Δανός σκηνοθέτης αποτελεί πλέον «persona non grata» για το Φεστιβάλ, μετά τα σχόλια που έκανε την Τετάρτη.

«Το διοικητικό συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του που αυτή η διοργάνωση χρησιμοποιήθηκε από τον Λαρς Φον Τρίερ για να εκφραστούν σχόλια που είναι απαράδεκτα, ανυπόφορα και αντίθετα με τα ιδανικά της ανθρωπιάς και της γενναιοδωρίας που διατρέχουν την ίδια την ύπαρξη του Φεστιβάλ» ανέφερε το Φεστιβάλ σε ανακοίνωσή του.

«Το διοικητικό συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά αυτά τα σχόλια και χαρακτηρίζει τον Λαρς Φον Τρίερ persona non grata στο Φεστιβάλ των Καννών, με άμεση ισχύ» προσθέτει η ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος του Φεστιβάλ δήλωσε, πάντως, ότι η ταινία Melancholia -που πολλοί θεωρούσαν φαβορί για το μεγάλο βραβείο- θα μπορεί να συνεχίσει την κούρσα της για τον Χρυσό Φοίνικα.

Σύμφωνα με έναν από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ο Λαρς Φον Τρίερ «εξακολουθεί να συμμετέχει στο διαγωνισμό, όμως παρακλήθηκε να φανεί διακριτικός: έτσι, αν βραβευθεί την Κυριακή, του ζητήθηκε να μην έρθει να παραλάβει το βραβείο του».

Τόνισε ότι δεν γνωρίζει εάν στο μέλλον θα επιτραπεί ξανά η παρουσία του σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ.

Η πρωτοφανής αυτή κίνηση έρχεται παρά τις εξηγήσεις που έδωσε ο Λαρς Φον Τρίερ και τη συγγνώμη που ζήτησε.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη για τις γερμανικές του ρίζες, ο Λαρς Φον Τρίερ είπε: «Για πολύ καιρό πίστευα ότι ήμουν εβραίος και ήμουν ευτυχισμένος που ήμουν εβραίος». «Ύστερα ανακάλυψα ότι ήμουν στην πραγματικότητα ναζί. Η οικογένειά μου προέρχεται από τη Γερμανία. Και αυτό μου έδωσε και κάποια ικανοποίηση. Τι να πω; Καταλαβαίνω τον Χίτλερ. Συμπάσχω μαζί του».

«Δεν εννοώ ότι είμαι υπέρ του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και δεν είμαι κατά των εβραίων» συνέχισε.

«Στην πραγματικότητα είμαι πολύ υπέρ τους. Όλων των εβραίων. Καλά, το Ισραήλ είναι μπελάς» είπε. Σταμάτησε για λίγο και έπειτα συνέχισε: «Πώς να το πω αυτό; Οκ. Είμαι ναζί».

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του και αφού οι διοργανωτές του Φεστιβάλ του ζήτησαν εξηγήσεις, ο Λαρς φον Τρίερ εξέδωσε δήλωση όπου ζητά συγγνώμη.

«Αν πλήγωσα κανένα αυτό το πρωί με όσα είπα στη συνέντευξη Τύπου, ειλικρινά ζητάω συγγνώμη. Δεν είμαι αντισημίτης ή προκατειλημμένος με οποιοδήποτε τρόπο και δεν είμαι ναζί».

Οι εξηγήσεις, όμως, φαίνεται ότι δεν έπεισαν τους διοργανωτές του Φεστιβάλ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2000 το Φεστιβάλ των Καννών απένειμε στον Τρίερ Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του Χορεύοντας στο Σκοτάδι.


Glenti Comment: Υποκριτές! Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Όποιος διάβασε τις δηλώσεις του Τρίερ θα κατάλαβε πολύ καλά ότι αστειευόταν, όμως αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν οι σοβαροφανείς και υποκριτές του φεστιβάλ. Πέρα όμως από το αστείο, νομίζω ότι οι δηλώσεις του Τρίερ έχουν πολύ σοβαρό νόημα το οποίο έχει να κάνει με τα στερεότυπα. Εάν τις διαβάσετε προσεκτικά νομίζω ότι το νόημά τους είναι το εξής: Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όσοι είναι από την Γερμανία είναι ναζί και όσοι κατηγορούν το Ισραήλ για τη συμπεριφορά του ως κράτος είναι επίσης ναζί. Μήπως αυτό που τους πείραξε ήταν το τελευταίο;


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου