Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ξυπνητήρι διαρκείας


«Και τώρα που ξυπνήσαμε, μπορούμε να ονειρευτούμε;» ακούστηκε να ρωτάει μια σχεδόν κοριτσίστικη φωνή, χθες το απόγευμα στο κατάμεστο από πολίτες Σύνταγμα. Την έλεγαν Ρίτα και η υπόλοιπη παρέα της την πείραζε, «τι μας λες πάλι, βρε Ριτάκι;». Το Ριτάκι όμως, όπως και δεκάδες χιλιάδες ακόμη, επέμενε: «Η Τετάρτη ήταν μόνο η αρχή».

Για ακόμη μία μέρα, χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν ειρηνικά στο κάλεσμα μέσω facebook, που πλέον καλεί του αγανακτισμένους στο Σύνταγμα «κάθε μέρα στις 18.00». Μόλις λίγο πριν από τις έξι, αρκετός κόσμος άρχισε, σαν ξυπνητήρι, να χτυπάει τα κατσαρολικά (τηγάνια, μπρίκια κ.λπ.) που είχε φέρει.

Οι άντρες των ΜΑΤ στο προαύλιο της Βουλής, φώναζαν: «Ερχονται. Βάλτε κράνη. Ερχονται». «Κλέφτες και αστυνόμοι» τούς φώναζαν ο κόσμος. Λίγο αργότερα έγινε και η πρώτη απόπειρα για να αφυπνιστούν οι Ιταλοί, καθώς σηκώθηκε πανό που έγραφε: «Zitti che svegliamo gli Italiani...». Δηλαδή «Σσσσουτ, μην ξυπνήσουμε τους Ιταλούς». Ενα παρόμοιο πανό αφορούσε τους Γάλλους.

«Ουστ»

Οσο η ώρα περνούσε, ολοένα και περισσότεροι, παρά τη βροχή, έφταναν. Σε κάθε όμως δυνατή βροντή του ουρανού, ο κόσμος ξεσπούσε σε χειροκροτήματα. Κάθε βροντή επίσης αποτελούσε και το έναυσμα για να αρχίσουν όλοι να φωνάζουν προς τη Βουλή ένα από τα δημοφιλέστερα, από πλευράς συχνότητας που επαναλαμβάνεται, συνθήματα: «Ε-ε-ε-Ο-ο-ο, πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από δω. Ουστ».

Οταν ξέσπασε δυνατή βροχή, όσοι είχαν ομπρέλες παρέμειναν στις θέσεις τους. Οι υπόλοιποι στριμώχνονταν μέχρι και στους υπόγειους χώρους του μετρό. Εκεί, η Λένα, τριάντα ενός ετών, ελεύθερη επαγγελματίας, είπε πως «θα έρχομαι κάθε μέρα για να λέω στην κυβέρνηση που με αγνοεί πως υπάρχω».

Τα ξημερώματα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, όταν ο πολύς κόσμος είχε αποχωρήσει, η αυτοοργάνωση των όσων είχαν μείνει έπιανε τόπο. Δεκάδες νέοι μαζεύαν με γυμνά χέρια τα, δυστυχώς, πολλά σκουπίδια που υπήρχαν. Αλλοι πάλι, μόλις είχε τελειώσει η βάρδια τους, έφερναν από τα ταχυφαγεία που δούλευαν ό,τι είχε περισσέψει. Τα έβγαζαν μέσα από ισοθερμικές τσάντες και τα μοίραζαν στον πεινασμένο κόσμο.

Μπροστά από τη Βουλή μερικοί νεαροί είχαν φέρει τις κιθάρες τους και ο κόσμος σχημάτιζε ρυθμικούς κύκλους γύρω από κάθε κιθαρωδό. Στο κέντρο της πλατείας η συνέλευση των πολιτών συνεχιζόταν με αμείωτους ρυθμούς. Ακουγε εκεί κανείς τις λέξεις: «δημοκρατία», «ελευθερία», «δικαιοσύνη».

Πρακτικά

Βγήκαν επίσης και τα πρώτα πρακτικά της ανοιχτής αυτής συνέλευσης, που δημοσιεύονται στη ιστοσελίδα: http://real-democracy.gr. Πολλά αναφέρονται εκεί. Μεταξύ αυτών: «Οι λέξεις στην Ελλάδα έχουν χάσει το νόημά τους. Λέμε Ελλάς και εννοούν ΕΛ.ΑΣ., λέμε λαός και εννοούν ΛΑΟΣ, το κόμμα του Καρατζαφέρη. Να δώσουμε ώθηση, να βρούμε τη δύναμη, οι λέξεις να ξαναβρούν το νόημά τους».



πηγή: enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου