Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Αψηφούν την απαγόρευση οι Ισπανοί


Οι διαδηλωτές εδώ και μια εβδομάδα εκφράζουν με αυτό τον τρόπο την οργή τους για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ωστόσο η εκλογική επιτροπή απαγόρευσε με γραπτή απόφαση, την Πέμπτη, τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων σήμερα, όμως καθώς η απόφαση τέθηκε σε ισχύ χθες τα μεσάνυχτα το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισε να φωνάζει συνθήματα και η αστυνομία δεν προέβη σε κάποια κίνηση για να τους διαλύσει.

Στη συνέχεια πολλοί από αυτούς προέβησαν σε μια συμβολική κίνηση. Έβγαλαν μια 'σιωπηλή κραυγή" κλείνοντας το στόμα τους για λίγα λεπτά με μονωτική ταινία.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν πριν από έξι ημέρες στη Μαδρίτη με μια αυθόρμητη καθιστική διαμαρτυρία των νέων που ανησυχούν για το μέλλον τους καθώς το 45% των νέων είναι στο ταμείο ανεργίας.

Οι διαδηλωτές έφτασαν τους 25.000 στην Μαδρίτη και οι κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν και σε άλλες ισπανικές πόλεις.

Οι διαδηλωτές απαιτούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, εργασία, αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική.

"Θέλουν να μας στερήσουν την πρόσβαση στη δημόσια υγεία, στην δημόσια εκπαίδευση, αύξησαν τα όρια συνταξιοδότησης και οι περισσότεροι νέοι είναι άνεργοι" δήλωσε ένας διαδηλωτής στο BBC.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές παραλληλίζουν τις κινητοποιήσεις τους με αυτές στην Αίγυπτο.

Αν και οι διαδηλωτές εξέφραζαν φόβους ότι η αστυνομία θα τους επιτεθεί, ο υπουργός Εσωτερικών προσπάθησε να τους καθησυχάσει λέγοντας πως "ένα πρόβλημα δεν λύνεται με το να δημιουργήσεις ακόμη ένα καινούργιο".

Και ο πρωθυπουργός, Θαπατέρο, εξέφρασε τη συμπάθειά του στους διαδηλωτές εκτιμώντας το ότι διαδηλώνουν ειρηνικά και δηλώνοντας ότι "είναι υποχρέωσή του να τους ακούσει και να προσπαθήσει η κυβέρνηση να τους δώσει μια απάντηση για το πως θα ανακάμψει η οικονομία και να περιοριστεί η ανεργία".

Σημειώνεται ότι η ανεργία ανέρχεται στο 21,3% το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. με 4,9 εκατομμύρια ανθρώπους να είναι άνεργοι οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι νέοι.


Glenti Comment: Επιτέλους !!! Ανεξάρτητα αποτελέσματος, οι Ισπανοί δείχνουν να βγαίνουν επιτέλους από την μόνιμη παθητικότητα τους.


πηγή: enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου