Άνοιξαν στις 07:00 το πρωί οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές. Η εκλογική διαδικασία θα λήξει στις 18:30, με μία ώρα διάλειμμα το μεσημέρι. Το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε Κύπρο και εξωτερικό είναι 631.600.
Στις 531.136 ανέρχεται ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων στο σύνολο των εκλογικών περιφερειών της Κύπρου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εκλογών. Δικαίωμα ψήφου έχουν και 89 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας καθώς και 237 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου. Επίσης, στον εκλογικό κατάλογο των βουλευτικών εκλογών περιλαμβάνονται και 544 συνολικά Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι πληρούν τις πρόνοιες της ισχύουσας εκλογικής νομοθεσίας και έχουν δικαίωμα ψήφου.
Ο αριθμός των εκλογικών κέντρων που θα λειτουργήσουν, κατά επαρχία, έχει ως ακολούθως: Λευκωσία 458, Λεμεσός 352, Αμμόχωστος 54, Λάρνακα 193 και Πάφος 129. Δεκαεπτά συνολικά εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό.
Παράλληλα, με την εκλογή μελών της Βουλής θα εκλεγούν και οι αντιπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων των Αρμενίων, των Μαρωνιτών και των Λατίνων. Συνολικά θα λειτουργήσουν άλλα 17 εκλογικά κέντρα για την εκλογή των αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων.
Σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο τα μόνα καθορισμένα σημεία με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το «χ» ή το «+» ή το «ν». Οι εκλογείς καλούνται να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα πιο πάνω καθορισμένα σημεία, μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού ή στο μικρό τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα του ανεξάρτητου υποψηφίου της προτίμησης τους.
Σημειώνεται, επίσης, ότι, στην περίπτωση που ο εκλογέας επιλέγει να ψηφίσει συνδυασμό, μπορεί ταυτόχρονα να εκδηλώσει την προτίμηση του σε υποψηφίους του ιδίου συνδυασμού, χρησιμοποιώντας σταυρούς προτίμησης, μέχρι τον αριθμό που αναφέρεται πιο κάτω, κατά εκλογική περιφέρεια:
Εκλογική Περιφέρεια - Σταυροί Προτίμησης
Λευκωσία 5
Λεμεσός 3
Αμμόχωστος 3
Λάρνακα 2
Πάφος 1
Κερύνεια 1
Σε περίπτωση που ο εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα με το οποίο είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητα του, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.
Χρήσιμες πληροφορίες
Σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Εφορος Εκλογών υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, το Σάββατο 21 Μαΐου και την Κυριακή 22 Μαΐου 2011, δηλαδή την παραμονή και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις και η τυχόν διοργάνωση ομιλιών και δημοσίων συζητήσεων, για οποιαδήποτε θέματα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές.
Οι παραβάτες είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης, υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι έξι μήνες ή πρόστιμο μέχρι 854 ευρώ ή/και στις δύο ποινές μαζί.
Επιπρόσθετα, ο Γενικός Εφορος Εκλογών τονίζει ότι απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου, εντός του εκλογικού κέντρου, από οποιοδήποτε πρόσωπο, πλην του προεδρεύοντος υπαλλήλου για επικοινωνία με τον οικείο Εφορο ή Βοηθό Έφορο Εκλογών.
Σημειώνεται ότι ο προεδρεύων υπάλληλος έχει εξουσία να απομακρύνει από το εκλογικό κέντρο οποιοδήποτε πρόσωπο κάνει χρήση του κινητού του τηλεφώνου και πως έχουν δοθεί ήδη αυστηρές οδηγίες για το θέμα αυτό, μη αποκλειόμενης και της σύλληψης των προσώπων που θα επιχειρήσουν να κάνουν χρήση των κινητών τους τηλεφώνων. Επίσης, ο Γενικός Εφορος Εκλογών τονίζει ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου των εκλογέων, για τη διενέργεια αδιάβλητων και αντικειμενικών εκλογών. Οι διοικητικές και νομοθετικές διευθετήσεις είναι τέτοιες που διασφαλίζουν την πλήρη μυστικότητα της ψήφου των εκλογέων, ιδιαίτερα των εγκλωβισμένων και των φυλακισμένων, αναφέρει.
Οι εκλογείς, αφού πάρουν το ψηφοδέλτιο της οικείας εκλογικής περιφέρειας, οφείλουν να εισέρχονται μέσα στους εκλογικούς θαλάμους ψηφοφορίας και πίσω από την κουρτίνα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πλήρως η μυστικότητα της ψήφου των εκλογέων, αφού θα ελέγχεται η είσοδος και κάθε κίνηση των εισερχόμενων στα εκλογικά κέντρα, σε τρόπο ώστε να αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενο για τυχόν επηρεασμό των ψηφοφόρων από οποιοδήποτε πρόσωπο.
Οι εκλογείς, αναφέρεται, να είναι βέβαιοι ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητα τους και ούτε υπάρχει δυνατότητα να διαπιστωθεί εκ των υστέρων, από οποιοδήποτε πρόσωπο, τι ψήφισε ο καθένας.
Οι εκλογείς τέλος, οφείλουν να ελέγχουν και να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που δίνεται σε αυτούς, από τους υπεύθυνους υπαλλήλους, είναι δεόντως σφραγισμένο, με την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας.
Κάθε ψηφοδέλτιο για να είναι έγκυρο θα πρέπει να έχει στο εξωτερικό του μέρος την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας.
Το εκλογικό σύστημα
Για να καταστεί δυνατή η συμμετοχή μίας παράταξης στη 2η κατανομή εδρών, με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα, θα πρέπει κάθε κόμμα να συγκεντρώσει 1/56, δηλαδή ποσοστό περίπου 1.8%, των έγκυρων ψήφων σε ολόκληρη τη Δημοκρατία.
Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν τα υφιστάμενα κοινοβουλευτικά κόμματα, ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, καθώς και άλλοι συνασπισμοί χωρίς πλήρεις συνδυασμούς, δηλαδή το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΛΑ.ΣΟ.Κ), η Κυπριακή Προοδευτική Συνεργασία (ΚΥ.ΠΡΟ.Σ) και το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών «Ζυγός». Υποψηφιότητα έχουν θέσει και έξι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.
Η γενική κατανομή των εδρών αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τα μεσάνυχτα, αλλά η κατά επαρχία κατανομή εδρών πιθανότατα θα ανακοινωθεί το πρωί της Δευτέρας, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας της δεύτερης και τρίτης κατανομής.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου