Κυριακή, 1 Μαΐου 2011

Προίκα μόνο... Άνευ πτυχίου


Εδώ και 35 χρόνια τώρα οι μέλλουσες νύφες από το χωριό Απεσωκάρι της Μεσσαράς απολαμβάνουν τους όρους της πρωτότυπης διαθήκης του συντοπίτη τους που απεβίωσε το 1975.

Ο άνθρωπος της ιστορίας μας, γέννημα- θρέμμα από το χωριό της Μεσσαράς Απεσωκάρι πέθανε το 1975 και με τη διαθήκη του άφησε άφωνους τους συγχωριανούς του: τα ακίνητα και τα εμπορικά καταστήματα, κυρίως στην πόλη του Ηρακλείου, άφηναν ένα μεγάλο ποσό από μισθώματα. Μοναδικός όρος στη διαθήκη του ήταν να κρατούνται σε ένα λογαριασμό και στο τέλος κάθε χρονιάς να κατανέμονται ισόποσα σε όλες εκείνες της κοπέλες από το Απεσωκάρι, που παντρεύονταν στη διάρκεια του έτους. Απαραίτητη προϋπόθεση, η νύφη να μην διαθέτει κάποιο πτυχίο!

Τα χρήματα αρχικά τα διαχειρίζονταν η κοινότητα του χωριού και στη συνέχεια μετά την κατάργηση των κοινοτικών συμβουλίων η Ενορία της εκκλησίας.

Πολλές οι ευεργετημένες όλα αυτά τα χρόνια από το κληροδότημα, καθώς τα χρήματα ήταν σημαντικά για να ανοίξουν το δικό τους νοικοκυριό. Το χωριό τηρεί με ευλάβεια τη διαθήκη και οι πληροφορίες λένε πω οι δύο(μέχρι στιγμής) νύφες για φέτος θα πάρουν το αξιοσέβαστο ποσό των περίπου 40.000 ευρώ, η καθεμία!

Το Απεσωκάρι είναι χωριό στο ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Γόρτυνας με 131 κατοίκους . Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 155 μέτρων και η κύρια ασχολία είναι η ελαιοκομία. Ο κεντρικός ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.


πηγή: stifora.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου