Κυριακή 3 Απριλίου 2011

"Ο Παναθηναϊκός παγώνει το Άμστερνταμ"



Όσες φορές και αν το δεις, κάθε φορά που η κουβέντα στα καφενεία και τις παρέες φτάνει στο ευρωπαϊκό άστρο του Παναθηναϊκού, θα γίνει η αναδρομή στο 1996. Πάντα, όσα χρόνια και αν περάσουν, το μόνο σίγουρο είναι πως η συγκίνηση και η περηφάνια θα παραμείνει η ίδια! Δεκαπέντε χρόνια πριν, στις 3/4/1996 οι «πράσινοι» χάρισαν στον ελληνικό αθλητισμό δόξα και τιμή.

Η νίκη με σκορ 1-0 μέσα στην έδρα του Πρωταθλητή Ευρώπης τότε Άγιαξ αποτελεί μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο… κάζο που προκάλεσε ποτέ ελληνικός σύλλογος στα Κύπελλα της Γηραιάς Ηπείρου!

Το τρομερό πλασάρισμα του γκολ του Κριστόφ Βαζέχα μπροστά από τον Έντβιν Φαν ντερ Σάαρ, η απίστευτη κούρσα προηγουμένως του Γιώργου Δώνη, η «παγωμάρα»- όπως είχε περιγράψει χαρακτηριστικά τη στιγμή εκείνη στο παιχνίδι ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος- στο Άμστερνταμ παραμένουν μέχρι και σήμερα βαθιά ριζωμένα στις μνήμες των Ελλήνων οπαδών!

Μπορεί η πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της περιόδου να χάθηκε λίγες ημέρες αργότερα στον επαναληπτικό της Αθήνας, όμως ούτε αυτό στάθηκε αρκετό για να μετριάσει τη χαρά των «πράσινων» κυρίως οπαδών! Ήταν σαν να κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης…!

Ας θυμηθούμε τις κυριότερες φάσεις της αναμέτρησης στο Άμστερνταμ, το οποίο παρεμπιπτόντως ήταν απροσπέλαστο μέχρι εκείνη τη μέρα που έκανε την εμφάνισή του το «τριφύλλι» για 189 παιχνίδια!




Του Παναγιώτη Σεμερτζίδη


πηγή: sport24.gr

Η ταυτότητα του αγώνα

3 Απριλίου 1996, "Ντε Μέερ", Αμστερνταμ
Αγιαξ-Παναθηναϊκός 0-1
(86’ Βαζέχα)

Αγιαξ: φαν ντερ Σαρ, Ράιζινγκερ, Μπλιντ, Φ. ντε Μπουρ, Μπογκάρντε, Λιτμάνεν (76’ Μουσάμπα), Φίνιντι, Ντάβιντς, Κανού, Κλάιφερντ, Ρ. ντε Μπουρ

Παναθηναϊκός: Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γ.Σ. Γεωργιάδης, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Μπορέλι (83’ Μάρκος), Καπουράνης, Μαραγκός (62’ Γ.Χ. Γεωργιάδης), Δώνης, Βαζέχα (89’ Νιόπλιας)

Διαιτητής: Λάσλο Βάγκνερ (Ουγγαρία)


Glenti Comment: Από τις πιο συγκινητικές αθλητικές στιγμές που έχω ζήσει στη ζωή μου. Ήμουν μόλις 10 χρονών και το θυμάμαι σαν σήμερα. Ένα παιχνίδι που έμοιαζε σαν παραμύθι...


πηγή: contra.gr

1 σχόλιο: