Κυριακή 3 Απριλίου 2011

H Microsoft καταγγέλει τη Google


Με επίσιμη καταγγελία που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Microsoft κατηγορεί τη Google ότι προσπαθεί να καταπνίξει τον ανταγωνισμό στις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης και στην αγορά online διαφήμισης. Η καταγγελία θα ενταχθεί τώρα στην αντιμονοπωλιακή έρευνα που έχει ήδη ανοίξει κατά της Google η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έρευνα για ενδεχόμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη Google ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, έπειτα από ανάλογες καταγγελίες που είχαν καταθέσει αρκετές μικρότερες εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι η Google «θάβει» εσκεμμένα τους δικτυακούς τόπους τους στα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Μια από τις εταιρείες αυτές, το διαδικτυακό κατάστημα Ciao, είναι θυγατρική εταιρεία της Microsoft.

Και η ίδια η Microsoft ρίχνει τώρα το βάρος της στην ευρωπαϊκή αντιμονοπωλιακή έρευνα. Η καταγγελία της «εστιάζεται σε ένα σύνολο ενεργειών στις οποίες προέβη η Google, προκειμένου να εδραιώσει την κυριαρχία της στην αγορά διαδικτυακών αναζητήσεων και διαφημίσεων, ζημιώνοντας έτσι τους Ευρωπαίους καταναλωτές» δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπος της Microsoft Μπραντ Σμιθ.

Συγκεκριμένα, η Google κατηγορείται ότι:

- Εμποδίζει την πρόσβαση του Bing και άλλων μηχανών αναζήτησης στο δικτυακό τόπο YouTube (ο οποίος ανήκει στη Google) και στο περιεχόμενο του Google Books. - Δημιουργεί εμπόδια στην προβολή βίντεο από το YouTube στα κινητά τηλέφωνα Windows Phone, ενώ αντίθετα τη διευκολύνει στα κινητά Android και Apple. - Εμποδίζει τους δικτυακούς τόπους από το να χρησιμοποιούν κουτιά αναζήτησης που συνεργάζονται με ανταγωνιστικές μηχανές.

- Δεν επιτρέπει στους πελάτες της διαφημιστικής πλατφόρμας της να αξιοποιούν τα δεδομένα των χρηστών σε άλλες, ανταγωνιστικές διαφημιστικές πλατφόρμες. «Αντιλαμβανόμαστε ότι η Google πρέπει να συνεχίσει να απολαμβάνει της ελευθερίας για καινοτομία. Δεν θα πρέπει όμως να της επιτρέπεται να εμποδίζει άλλους να καινοτομούν και να προσφέρουν ανταγωνιστικές εναλλακτικές λύσεις» δήλωσε ο Σμιθ της Microsoft.

Η Google είναι σήμερα κυρίαρχη στην αγορά διαδικτυακής αναζήτησης και η μηχανή της έχει μερίδιο 90% στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Microsoft, πάντως, έχει καταδικαστεί και η ίδια για μονοπωλιακές πρακτικές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Τα πρόστιμα που της επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν συνολικό ύψος 1,68 δισ. ευρώ.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου