Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Επαφές με BP και Shell προ εισβολής στο ΙράκΗ Βρετανία συζητούσε τα σχέδια για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Ιράκ με μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου μόλις πέντε μήνες προτού εισβάλει στη χώρα μαζί με τις ΗΠΑ, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Independent.

Επικαλούμενη έγγραφα που διευκρινίζει ότι απέκτησε έπειτα από αίτημα του ακτιβιστή και συγγραφέα Γκρεγκ Μάτιτ βασισμένο στο νόμο περί ελευθερίας της ενημέρωσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι τουλάχιστον πέντε συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις εταιρείες BP και Royal Dutch Shell τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2002.

«Η Shell και η BP δεν μπορεί να μην έχουν ένα μερίδιο (στο Ιράκ)», φέρεται ότι δήλωσε ο Έντουαρντ Τσάπλιν, πρώην διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή, έπειτα από μια συνάντηση με πετρελαϊκούς ομίλους τον Οκτώβριο του 2002.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε ένα δίκαιο κομμάτι της δραστηριότητας για τις βρετανικές εταιρείες στο Ιράκ μετά τον Σαντάμ», δήλωσε σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης. Ένα μήνα αργότερα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε και πάλι την BP για να συζητήσουν τις ευκαιρίες στο Ιράκ «μετά την αλλαγή του καθεστώτος», αναφέρει η εφημερίδα.

«Η BP θέλει απεγνωσμένα να μπει εκεί μέσα και ανησυχεί μήπως πολιτικές συμφωνίες της στερήσουν αυτή την ευκαιρία», αναφέρεται στα πρακτικά της συνάντησης, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η BP είπε στο υπουργέιο Εξωτερικών ότι το Ιράκ είναι «το σημαντικότερο από οτιδήποτε έχουμε δει ως τώρα», αναφέρει η εφημερίδα.

Η τότε υπουργός Εμπορίου Ελίζαμπεθ Σάιμονς διαβεβαίωσε τον πετρελαϊκό όμιλο ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως στις βρετανικές εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να δοθεί ένα μερίδιο από τα αποθέματα του Ιράκ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεδομένης της συμμετοχής του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στα αμερικανικά σχέδια.


πηγή: tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου