Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Εκεχειρία στην Κερατέα



Τα µπλόκα έφυγαν έπειτα από τέσσερις µήνες από την Κερατέα, παραµένει ωστόσο το αλαλούµ σχετικά µε τη δηµιουργία του χώρου απόθεσης απορριµµάτων όπως προβλέπεται από τον περιφερειακό σχεδιασµό για την Αττική.

Για δικαίωση µιλούν φορείς και κάτοικοι της Κερατέας µετά τη χθεσινή συνάντηση µε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, µε πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Λαυρεωτικής και Μεσογαίας, που οδήγησε στην αποµάκρυνση των αστυνοµικών δυνάµεων από την περιοχή αλλά και στη διάλυση των µπλόκων των κατοίκων. Βάσει των εκτιµήσεών τους, κατά τη συνάντηση που προγραµµατίστηκε την Πέµπτη του Πάσχα µε την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη θα βρεθεί λύση µέσα από την υιοθέτηση της δικής τους πρότασης και ακύρωση της κατασκευής ΧΥΤΥ στο Οβριόκαστρο Κερατέας.

Θετικός εµφανίστηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής απέναντι στην εξέταση της πρότασης, τασσόµενος υπέρ ενός ουσιαστικού διαλόγου, στο πλαίσιο του οποίου δεν απέκλεισε και κάποιους συµβιβασµούς. Αντίθετη άποψη εξέφραζαν ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει καµία συµφωνία αναστολής του έργου.

«Αυτό που µας αναλογεί όσον αφορά τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, θα το διαχειριστούµε µε µια σύγχρονη µέθοδο, µέσα στο βιοτεχνικό πάρκο του δήµου µας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήµαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής. Σύµφωνα µε την πρότασή τους, προβλέπεται σε µία έκταση 40 στρεµµάτων στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας να δηµιουργηθεί εργοστάσιο επεξεργασίας των απορριµµάτων του δήµου, αλλά και αυτών του ∆ήµου Σαρωνικού.

Η µέθοδος που προτείνουν, είναι να διαµορφωθεί µονάδα µηχανικής διαλογής των απορριµµάτων και εργοστάσιο αεριοποίησης. Μέσω της διαδικασίας αυτής θα γίνεται διαχωρισµός των αποβλήτων και επεξεργασία µέσω της οποίας µειώνεται ο όγκος τους και παράγεται βιοαέριο. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρουν, τα υπολείµµατα των απορριµµάτων δεν θα υπερβαίνουν το 3% της συνολικής παραγωγής κι έτσι δεν θα απαιτείται η λειτουργία µεγάλου ΧΥΤΥ.

«Εχουν µια συγκεκριµένη µελέτη, µια νέα πρόταση την οποία θέλουν να παρουσιάσουν στην κυβέρνηση», σχολίασε ο κ. Παπουτσής, επισηµαίνοντας πως «υπάρχουν νέοι φορείς, υπάρχει ένα βιοτεχνικό πάρκο, το οποίο είναι ήδη πολύ προωθηµένο, υπάρχουν νέες ιδέες». Ο ίδιος µετά τη χθεσινή συνάντηση πρόσθεσε:

«Ας τις συζητήσουµε και ας προχωρήσουµε. ∆εν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να συντηρούµε µια εστία έντασης, η οποία µάλιστα γίνεται και αντικείµενο εκµετάλλευσης από διάφορες πλευρές και να καθυστερούµε να βρούµε τη λύση».

∆ιευκρίνισε ωστόσο πως δεν είναι αρµόδιος για το ενδεχόµενο αλλαγής του περιφερειακού σχεδιασµού διαχείρισης των απορριµµάτων στην Αττική ή για την οριστικοποίηση της λύσης, που θα επιλεγεί. «Είναι θέµα της κ. Μπιρµπίλη και των άλλων υπουργών που είναι αρµόδιοι», σχολίασε ο κ. Παπουτσής.

Ενόψει της συνάντησης της ερχόµενης Πέµπτης της δηµοτικής αρχής Λαυρεωτικής µε την υπουργό Περιβάλλοντος, συνεργάτες της ανέφεραν πως δεν µπορούν να προκαταβάλουν το αποτέλεσµα της συζήτησης, υποστήριζαν όµως πως η υλοποίηση του σχεδιασµού για τη διαχείριση απορριµµάτων είναι στην αποκλειστική αρµοδιότητα της περιφέρειας.

«Το έργο συνεχίζεται κανονικά» ήταν πάντως η κατηγορηµατική αναφορά στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία έσπευδαν να διαχωρίσουν τις όποιες εξελίξεις εκτός του χώρου στο Οβριόκαστρο µε τη συνέχιση των εργασιών για την κατασκευή ΧΥΤΥ. «Ο εργολάβος βρίσκεται στον χώρο» σηµείωναν.

Οπως διευκρίνιζαν τις προηγούµενες ηµέρες ολοκληρώθηκαν οι τοπογραφικές εργασίες και άρχισαν οι απαιτούµενες προκαταρκτικές εργασίες πριν από τη διαµόρφωση του κυττάρου που θα δέχεται τα απορρίµµατα. Σχολιάζοντας εξάλλου το ενδεχόµενο αλλαγής του περιφερειακού σχεδιασµού µε την αποδοχή της πρότασης του ∆ήµου Λαυρεωτικής, κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών υπογράµµιζαν πως αυτό θα οδηγούσε σε νέες χρονοβόρες διαδικασίες και µελέτες, µε αποτέλεσµα να εξακολουθήσει η Αττική να στηρίζεται µόνο στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Θετικής αποδοχής έτυχε, σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η πρόταση του ∆ήµου Λαυρεωτικής για τη δηµιουργία εργοστασίου στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας από τον αρµόδιο επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ. Η πρόταση παρουσιάστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του επιτρόπου στην Ελλάδα, ενώ κύκλοι του υπουργείου σηµείωναν πως στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ο κ. Ποτότσνικ εξέφρασε τη θετική στάση του απέναντι στη µονάδα αυτή και στο πλαίσιο συνάντησής του µε τον Γιώργο Παπανδρέου.


πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου