Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Αποθήκευση του νερού σε πλωτή πλατφόρμα



Οι ιαπωνικές αρχές άρχισαν σήμερα να μετακινούν προς τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μια τεράστια χαλύβδινη πλωτή πλατφόρμα με στόχο να αποθηκεύσουν στις δεξαμενές της νερό μολυσμένο από ραδιενεργά σωματίδια.

Η εν λόγω κατασκευή, η οποία αποκαλείται «mega-float», πρόκειται να μετακινηθεί από το λιμάνι της επαρχίας Σιζουόκα, στο οποίο βρίσκεται, στη Γιοκοχάμα, όπου θα υποστεί προσαρμογές για να χρησιμοποιηθεί στον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji Press.

Η πλωτή πλατφόρμα, η οποία πρόκειται να φτάσει στις 16 Απριλίου στη Φουκουσίμα, μπορεί να χωρέσει 10.000 τόνους. Έχει μήκος 136 μέτρα και πλάτος 46 μέτρα και χρησιμοποιούνταν σαν πλωτό νησί για διαγωνισμούς ψαρέματος.

Η εταιρεία Tepco, που διαχειρίζεται το σταθμό, δεν έχει χώρο για να αποθηκεύσει εκατομμύρια λίτρα πολύ ραδιενεργού νερού που ρέει από ρωγμές σε κτίρια αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα. Για να δημιουργήσει χώρο, η Tepco άρχισε χθες Δευτέρα να ρίχνει το λιγότερο μολυσμένο νερό στον Ειρηνικό ωκεανό.

Κατά 7,5 εκατομμύρια φορές υψηλότερα τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου

Η εταιρεία TEPCO ανακοίνωσε σήμερα ότι ανίχνευσε επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου 7,5 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το νόμιμο όριο στο θαλασσινό νερό κοντά στην τσιμεντένια τάφρο που έχει υποστεί ρωγμή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Το Σάββατο, η TEPCO, η οποία εκμεταλλεύεται το σταθμό και προσπαθεί να τον θέσει υπό έλεγχο μετά την καταστροφή της 11ης Μαρτίου, διαπίστωσε ότι μολυσμένο νερό διαρρέει απ' ευθείας στη θάλασσα από τάφρο κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 2.

Η μόλυνση κατά 7,5 εκατομμύρια φορές πάνω από το όριο ανακοινώθηκε σήμερα. Είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι είχαν δείξει προηγούμενες μετρήσεις.

Το επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό που μετρήθηκε το Σάββατο ήταν 480.000 φορές υψηλότερο από το νόμιμο όριο στο νερό κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 1, ενώ ήταν 380.000 φορές υψηλότερο κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 3 και 350.000 φορές κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 4, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji Press.

Στην Ιαπωνία, το νόμιμο όριο του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό είναι 0,04 μπεκερέλ ιωδίου-131 ανά κυβικό εκατοστό.

Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να τεθεί υπό έλεγχο η διαρροή. Οι εργάτες άρχισαν να βάζουν μπογιά στο νερό για να εντοπίσουν άλλες πιθανές διαρροές από το σταθμό.

Η εταιρεία άρχισε να ρίχνει νερό με χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας στον Ειρηνικό Ωκεανό για να κάνει χώρο για το ακόμη πιο μολυσμένο νερό που τώρα διαρρέει στη θάλασσα.

Αποζημιώσεις από την TEPCO στις τοπικές κυβερνήσεις

Η ιαπωνική εταιρία διαχείρισης του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, Tokyo Electric Power Co, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποζημιώσει τις τοπικές κυβερνήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από τη ραδιενέργεια και τις εκκενώσεις μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα.

Εκπρόσωπος της TEPCO δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πόσες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά θα αποζημιωθούν και ποιό θα είναι το ύψος της αποζημίωσης.

Μετρήσεις ραδιενέργειας σε 1.400 σχολεία

Μετρήσεις ραδιενέργειας ξεκίνησαν σήμερα στα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια σχολεία στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία, που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, το οποίο επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι τον περασμένο μήνα.

Η τοπική κυβέρνηση της Φουκουσίμα διέταξε την διεξαγωγή επειγουσών μετρήσεων σε 1.400 σχολεία μέχρι την Πέμπτη.

Από την 1η Απριλίου που ξεκίνησε το νέο ακαδημαϊκό έτος, ανήσυχοι οι Ιάπωνες γονείς ρωτούσαν τις αρχές αν είναι ασφαλές να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να παίζουν στις σχολικές αυλές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Στους 12.100 ο απολογισμός των νεκρών

Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 19 ξένοι βρίσκονται ανάμεσα στους 12.100 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Οι 19 αυτοί άνθρωποι κατάγονταν από την Κίνα, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν, τη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι συγγενείς και οι διπλωματικές αποστολές έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

Περίπου 15.500 άνθρωποι αγνοούνται, ανάμεσά τους πολλοί Κινέζοι και Νοτιοκορεάτες, ανέφερε το Kyodo, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να αναγνωρίσουν όσους δεν είναι Ιάπωνες.


πηγή: kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου