Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Η δίκη των κατηγορούμενων για το 9/11



Ο φερόμενος ως εγκέφαλος της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στις ΗΠΑ, Χαλίντ Σεΐκ Μοχάμεντ, και οι τέσσερις εικαζόμενοι συνεργοί του πρόκειται να δικαστούν από στρατιωτικό δικαστήριο στο Γκουαντάναμο και όχι από πολιτικό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη, όπως είχε αρχικά εξαγγείλει η κυβέρνηση Ομπάμα, μετά την απόρριψη των προτάσεών τής από το Κογκρέσο.

Ο γενικός εισαγγελέας Έρικ ΧόλντερΟ γενικός εισαγγελέας Έρικ ΧόλντερΗ αμερικανική κυβέρνηση εγκατέλειψε τα σχέδια εκπόνησης της εν λόγω δίκης σε αστικό δικαστήριο εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα πρόσφατα αναγκάστηκε από το Κογκρέσο να “ξεπαγώσει” τη διεξαγωγή νέων στρατιωτικών δικών στο Γκουαντάναμο για υποθέσεις τρομοκρατίας.

Ο γενικός εισαγγελέας Ερικ Χόλντερ υπερασπίστηκε σθεναρά την προηγούμενη απόφασή του να διεξαχθεί η δίκη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, επικαλούμενος την επιτυχημένη διεξαγωγή εκατοντάδων ανάλογων υποθέσεων και κατηγόρησε το Κογκρέσο για την αλλαγή πολιτικής λέγοντας ότι τα χέρια του είναι “δεμένα” από τους περιορισμούς που τέθηκαν. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η εισαγγελία έχει χτίσει μια “δυνατή υπόθεση” εναντίον του Χαλίντ και των τεσσάρων συγκατηγορουμένων του και ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιδιωχθεί η θανατική ποινή.

Ο Χαλίντ Σεΐκ Μοχάμεντ κρατείται από τις αμερικανικές αρχές από τη στιγμή της σύλληψής του στο Πακιστάν το 2003. Σε ακρόαση το 2007 υποστήριξε ότι είχε υποστεί βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο, γεγονός που επιβεβαιώνουν έγγραφα της CIA σύμφωνα με τα οποία υποβλήθηκε 183 φορές σε “εικονικό πνιγμό”.

Οι κατήγοροι δηλώνουν ότι ο Χαλίντ ομολόγησε τη συμμετοχή του σε σωρεία τρομοκρατικών ενεργειών πέραν της 11ης Σεπτεμβρίου. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι βομβιστικές επιθέσεις σε νυχτερινό κέντρο στο Μπαλί της Ινδονησίας το 2002 και στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993, η δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ και η αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξη αερογραμμής το 2001.

Όταν το 2009 ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε την προεδρία υποσχέθηκε να κλείσει το κρατητήριο του Γκουαντάναμο μέσα σ' ένα χρόνο και λίγους μήνες αργότερα ο γενικός εισαγγελέας Έρικ Χόλντερ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή της δίκης του Χαλίντ από αστικό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη. Η πολιτική αυτή δέχθηκε πολύ ισχυρή πολεμική και σταδιακά ανατράπηκε, το Γκουαντάναμο εξακολουθεί να είναι ανοικτό και οι στρατιωτικές δίκες που διεξάγονταν εκεί θα ξαναρχίσουν.


πηγή: enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου