Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Θα βρέξει αστέρια...

Μια πανέμορφη βροχή από "πεφταστέρια", τις Λυρίδες, θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν (καιρού επιτρέποντος) όσοι το ξενυχτήσουν έως και τα χαράματα του Μεγάλου Σαββάτου στο βόρειο ημισφαίριο - και στην Ελλάδα, τις επόμενες μέρες, με αποκορύφωμα τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής. Αυτή η βροχή διαττόντων, η ένταση της οποίας είναι μάλλον απρόβλεπτη, οφείλεται στη "διασταύρωση" της τροχιάς της Γης με τα απομεινάρια σωματιδίων σκόνης του κομήτη Θάτσερ.

Οι Λυρίδες έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό της Λύρας, το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Λίγο πριν την αυγή η κορύφωση

Κατά την κορύφωση, η οποία θα γίνει αργά τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής, οι παρατηρητές έχουν την καλύτερη ευκαιρία παρατήρησης λίγο πριν το πρώτο φως της αυγής. Επειδή πάντως η σελήνη, φέτος, θα είναι γεμάτη κατά τα τρία τέταρτα, το φως της θα «σκεπάζει» σε ένα βαθμό τα «πεφταστέρια», ανάλογα και με τις κατά τόπους καιρικές συνθήκες.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι Λυρίδες κάποιες φορές δημιουργούν «μπάλες φωτιάς», δηλαδή μετέωρα τα οποία είναι πιο φωτεινά και από τον πλανήτη Αφροδίτη.

Η παρατήρηση των μετεώρων γίνεται καλύτερα με γυμνά μάτια, παρά με κιάλια ή με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, γιατί τα τελευταία περιορίζουν το οπτικό πεδίο στον ουρανό.
Καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 687 πΧ!

Οι Λυρίδες καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 687 πΧ από τους Κινέζους και αποτελούνται από μικροσκοπικά σωματίδια, με βάρος περίπου ενός γραμμαρίου. Αποτελούν τμήμα της ουράς ενός κομήτη, που πέρασε κοντά από τη γη το 1861 και τον ανακάλυψε ο αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης εκτιμάται ότι θα ξαναπεράσει κοντά από τον πλανήτη μας το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Τα απομεινάρια από την ουρά του έχουν παραμείνει στο διάστημα μετά το τελευταίο πέρασμά του, τον 19ο αιώνα, και συνεχίζουν κάθε χρόνο να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων. Κατά καιρούς, αλλά όχι συχνά, δημιουργούνται θεαματικά αποτελέσματα, όπως το 1803 (με 500 μετέωρα την ώρα) και, πιο πρόσφατα, το 1982 (μέχρι 100 μετέωρα ανά ώρα). Ορισμένοι αστρονόμοι εκτιμούν ότι η επόμενη θεαματική βροχή Λυρίδων θα λάβει χώρα το 2040-41.


πηγή: star.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου