Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Απορρίπτει ο Καντάφι την κατάπαυση πυρός


Το καθεστώς Καντάφι απέρριψε πρόταση που έκανε ηγετική μορφή της λιβυκής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την οποία οι εξεγερμένοι θα αποδεχθούν αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός εάν ο Μουαμάρ Καντάφι αποσύρει τις δυνάμεις του από όλες τις πόλεις και επιτρέψει τη διεξαγωγή ειρηνικών διαδηλώσεων. Ο όρος των αντικαθεστωτικών για την εκεχειρία είναι η απόσυρση των κανταφικών δυνάμεων, τόνισε ο Μουσταφά Αμπντούλ-Τζαλίλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Βεγγάζη.

Την ίδια ώρα το καθεστώς βομβαρδίζει τη Μιζουράτα, ενώ κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες επτά πολίτες σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν σε συμμαχικούς βομβαρδισμούς κοντά στην πόλη Μπρέγκα.

Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν εξαπολύσει σφοδρούς βομβαρδισμούς με όλμους και πυρά πυροβολικού στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους δυτική πόλη Μιζουράτα.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα επιτίθενται σε σπίτια και καταστήματα στο κέντρο της πόλης. «Χρησιμοποίησαν άρματα μάχης, ρουκέτες, όλμους και άλλα όπλα για να πλήξουν σήμερα την πόλη. Ήταν ένας τυφλός και πολύ σφοδρός βομβαρδισμός. Δεν αναγνωρίζουμε πλέον αυτό τον τόπο. Η καταστροφή είναι απερίγραπτη» δήλωσε τηλεφωνικώς στο πρακτορείο Reuters.

Εν τω μεταξύ, γιατρός σε χωριό κοντά στην πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα της ανατολικής Λιβύης δήλωσε στο BBC ότι επτά Λίβυοι πολίτες σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν σε συμμαχική επιδρομή σε κονβόι οχημάτων του καθεστώτος Καντάφι.

Η επιδρομή είχε στόχο φορτηγό που μετέφερε πυρομαχικά, αλλά από την έκρηξη καταστράφηκαν δύο παρακείμενα σπίτια. Οι νεκροί είναι μεταξύ 12 και 20 ετών, όπως δήλωσε ο γιατρός Ρεφαρντί. Το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι διερευνά τις πληροφορίες.

Στην πόλη Μπρέγκα συνεχίζονται σήμερα οι μάχες μεταξύ κανταφικών δυνάμεων και αντικαθεστωτικών. Δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί από ανεξάρτητη πηγή ποιος ελέγχει την Μπρέγκα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 800 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.


Προϋποθέσεις για κατάπαυση του πυρός

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, ο Ιορδανός Αμπντελιλάχ Αλ-Κατίμπ, προσήλθε σε συνομιλίες με τους εξεγερμένους στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη, ευελπιστώντας να προωθήσει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και πολιτική επίλυση της κρίσης.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο Αμπντούλ-Τζαλίλ, επικεφαλής του Εθνκού Μεταβατικού Συμβουλίου, τόνισε ότι ο όρος των αντικαθεστωτικών για κατάπαυση του πυρός είναι «να αποσυρθούν οι ταξιαρχίες και οι δυνάμεις του Καντάφι εντός και εκτός των λιβυκών πόλεων για να δοθεί ελευθερία στο λιβυκό λαό να επιλέξει και να δει ο κόσμος ότι επέλεξε ελευθερία».

Παραταύτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε αργότερα μέσα στην ημέρα ότι «η πρόταση γιά εκεχειρία, που κατατέθηκε από τους εξεγερμένους, δεν γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση στην Τρίπολη». Πρόσθεσε συγχρόνως ότι «τα κυβερνητικά στρατεύματα θα επιμείνουν να πολιορκούν λιβυκές πόλεις, καθώς επίσης και να προβαίνουν σε βομβαρδισμούς».

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται καθημερινά οι πληροφορίες για επαφές Λίβυων συνεργατών του Μουαμάρ Καντάφι με Βρετανούς κυβερνητικούς αξιωματούχος, καθώς εκτιμάται πως το καθεστώς επιχειρεί να διαμορφώσει τη στρατηγική εξόδου του από τη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι οι επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων έχουν καταστρέψει το ένα τέταρτο της στρατιωτικής δύναμης του καθεστώτος, ενώ Κίνα και Γερμανία ζητούν από κοινού τον τερματισμό των επιχειρήσεων και την εξεύρεση μη στρατιωτικής λύσης στην κρίση.

Αµερικανοί αξιωµατούχοι αποκάλυψαν πως ο Μπαράκ Οµπάµα έχει δώσει άδεια για µυστική στήριξη στους εξεγερμένους και πράκτορες της CIA φέρεται να επιχειρούν ήδη στη Λιβύη. Σε κάθε περίπτωση ο Αµερικανός υπουργός Αµυνας Ρόµπερτ Γκέιτς επανέλαβε πως δεν πρόκειται να σταλούν χερσαίες δυνάμεις.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου