Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Δεύτερη επίθεση από κακόβουλο ιο στο Ιράν


Λίγους μήνες μετά το περιστατικό με το ηλεκτρονικό σκουλήκι Stuxnet, το οποίο φαίνεται πως ήταν σχεδιασμένο να σαμποτάρει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι εντόπισε και δεύτερο κακόβουλο λογισμικό να μολύνει τα συστήματά της.

«Ο ιός Stars έχει παραδοθεί στα εργαστήρια αλλά ακόμα εξετάζεται» δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο Mehr o Γκολάμ Ρέζα Τζαλάλι, διοικητής του Ιρανικού Οργανισμού Παθητικής Ασφάλειας.

«Ορισμένα χαρακτηριστικά του ιού Stars έχουν αναγνωριστεί, όπως για παράδειγμα ότι είναι συμβατός με το σύστημα» επισήμανε, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ήταν ο στόχος. Είπε μόνο ότι ο κακόβουλος κώδικας μπορούσε να μεταμφιέζεται σε «εκτελέσιμα κυβερνητικά αρχεία».

Την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος αξιωματούχος κατηγόρησε τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Siemens για την περυσινή επίθεση με το σκουλήκι Stuxnet, το οποίο μόλυνε συστήματα ελέγχου της Siemens στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ, καθώς και στον πυρηνικό σταθμο του Μπουσέρ.

Πηγές των New York Times ανέφεραν τον Ιανουάριο ότι το Stuxnet όντως αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ η εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Symantec ανακοίνωσε ότι το σκουλήκι ήταν σχεδιασμένο ειδικά για τα συγκεκριμένα συστήματα ελέγχου.

Ο ιρανικός Τύπος έχει αναφέρει έκτοτε ότι η Τεχεράνη αναπτύσσει τις δικές της δυνατότητες κυβερνοπολέμου.


πηγή: philenews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου