Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Επίσκεψη στην Κύπρο o Αρχ. Αθηνών Ιερώνυμος


Την επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου στην Κύπρο, από 25 εως 31 Μαΐου, ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί με πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Στις 14 Μαρτίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Ελλάδος, ανέγνωσε την επιστολή - πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Σε δηλώσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, αναφέρθηκε και στο αδιέξοδο, που προέκυψε πρόσφατα στη διορθόδοξη προπαρασκευαστική επιτροπή, που έγινε στη Γενεύη, για τη σύγκληση της Αγίας και μεγάλης Συνόδου (ΑΜΣ) της Ορθοδοξίας.

«Το μοιραίο σφάλμα είναι ότι σκεπτόμαστε εθνικά και έχουμε μετατρέψει τις Εκκλησίες μας σε εθνικές, ενώ πρέπει πρώτα να είμεθα ορθόδοξοι και μετά Ρώσοι, Έλληνες, Βούλγαροι, Σέρβοι κ.λ.π.», τόνισε. Δυστυχώς, σημείωσε, βάζουμε πρώτα την εθνικότητα μας και έπειτα την Ορθοδοξία και αυτό είναι πολύ αρνητικό.

«Πιστεύω ότι δε θα υπερπηδηθούν οι δυσκολίες, αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι απόψεις και νοοτροπία», υπέδειξε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. «Πρόσφατα, όταν πήγα στη Μόσχα, το είπα αυτό δημόσια. Δηλαδή, ότι πρέπει να παύσουμε να συμπεριφερόμαστε, ως εθνικές Εκκλησίες. Χρειάζεται ταπείνωση και αγάπη».

Μετά τα τέσσερα πρεσβυγενή Πατριαρχεία ( Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια και Ιεροσόλυμα), πέμπτη στη σειρά πρέπει να είναι η Εκκλησία Κύπρου, γιατί είναι Αποστολική Εκκλησία και έχει το Αυτοκέφαλο της κατοχυρωμένο από την Τρίτη Οικουμενική Σύνοδο, είπε ο κ. Χρυσόστομος και πρόσθεσε ότι στη συνάντηση της Γενεύης οι περισσότεροι δεν συμπεριφέρθηκαν όπως θα έπρεπε.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος ανάφερε και τα εξής:

- Αρκετές εκκλησίες μας υποστήριξαν αλλά υπάρχουν αντιδράσεις και από τη Μόσχα και από άλλες Εκκλησίες.

- Το Οικουμενικό Πατριαρχείο βλέπει με συμπάθεια την Εκκλησία Κύπρου, αλλά οι αποφάσεις στην Προπαρασκευαστική Επιτροπή λαμβάνονται με ομοφωνία.

- Αν θέλουμε πράγματι να φτάσουμε στη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου θα πρέπει οι αποφάσεις στο εξής να λαμβάνονται με πλειοψηφία.

- Πιστεύω ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διακρίνεται για τη σοφία και την ευελιξία του και θα αποφασίσει ποιο είναι το ορθότερο για την περεταίρω πορεία.

- Στο θέμα της αυτοκεφαλίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχεται το αυτοκέφαλο να εκχωρείται στο μέλλον και να συνυπογράφεται και από τους άλλους προκαθημένους. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η πρωτοκαθεδρία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.


πηγή: philenews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου