Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Μάχες αιωνίων και στο βάθος... ημιτελικός (;)


Ο δρόμος για τη Βαρκελώνη και το Final 4 δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς σε αυτήν τη φάση αγωνίζονται οι 8 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης και φυσικά όλες θέλουν μια θέση στη γη της επαγγελίας. Το πλεονέκτημα έδρας είναι σημαντικό στοιχείο (καθώς όλα αυτά τα χρόνια που διεξάγεται το Top 8, μόνο δύο ομάδες με μειονέκτημα έχουν καταφέρει να προκριθούν στο F4) αλλά δεν αρκεί για να εξασφαλίσει την πρόκριση.


Ανάλυση αγώνων Top 8


Σε προηγούμενο άρθρο μου στο Γλέντι, είχα κάνει μια πρόβλεψη για την οκτάδα από το Top 16. Τελικά προκρίθηκαν οι 7 από αυτές, ενώ η Φενέρ αυτοκτόνησε και τη θέση της πήρε η Βαλένθια (οι πρωτιές κατέληξαν στα φαβορί με εξαίρεση την περίπτωση του Παναθηναϊκού που επέλεξε να ταξιδέψει πρόωρα στη Βαρκελώνη).

Οι πρώτοι δύο προημιτελικοί έχουν περάσει κιόλας στην ιστορία και όλες οι σειρές είναι στο 1-1. Ως συνέπεια, οι φιλοξενούμενες ομάδες σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια έχουν την δυνατότητα να υπερασπιστούν την έδρα τους αυτήν την εβδομάδα και έτσι θα προκριθούν στο F4. Στην πρώτη αναμέτρηση, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να κάνουν το 1-0, ενώ στην δεύτερη οι φιλοξενούμενοι έδειξαν ότι δεν αστειεύονται και πήραν το ροζ φύλλο αγώνα. Κατά την προσωπική μου γνώμη, αυτό το 1-1 δείχνει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Ο Ολυμπιακός έδειξε δύο τελείως διαφορετικά πρόσωπα στις αναμετρήσεις του με την πρωταθλήτρια Ιταλίας. Στην πρώτη ήταν καταιγιστικός, καθώς έπαιξε διαστημικό μπάσκετ σε άμυνα και επίθεση (το ημίχρονο τελείωσε 47-9 !!!) με συνέπεια να εξαφανίσει την Σιένα από το παλατάκι του ΣΕΦ. Δυστυχώς όμως έπεσε στην παγίδα, πίστεψε ότι αυτή η εμφάνιση αρκούσε για να κάνει το 2-0 και έχασε με άνεση από την πληγωμένη - πεισμωμένη Σιένα.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη και στα δύο παιχνίδια του με την πρωταθλήτρια Ευρώπης και φαβορί του φετινού θεσμού Μπαρτσελόνα ήταν καταπληκτικός. Ακολουθώντας τις οδηγίες του coach Obradovic (κέρδισε κατά κράτος την μάχη των πάγκων από τον Πασκουάλ, ενώ τον κέρδισε για πρώτη φορά στο τελικό σκορ στην έκτη τους αναμέτρηση), οι πράσινοι ήταν ανταγωνιστικότατοι και για τα 80 αγωνιστικά λεπτά. Μετά το 1-0 των καταλανών στα τελευταία δευτερόλεπτα (ίσως η διαιτησία να τους βοήθησε κιόλας) πίστεψα ότι οι πράσινοι έχασαν τη μεγάλη τους ευκαιρία για το break. Όπως αποδείχθηκε, είχαν και τα ψυχικά αποθέματα προκαλώντας έκπληξη σε όλη την Ευρώπη.

Το πιο αμφίρροπο ζευγάρι των προημιτελικών μεταφέρεται από την Ισπανία στο Ισραήλ με την Κάχα να έχει χάσει το πλεονέκτημα έδρας (εξαιτίας του Big Sofo και του Pargo), ενώ στον ισπανικό εμφύλιο η παρέα του coach Pesic έκανε τη ζημιά στη Βασίλισσα.

Πρόβλεψη Final 4

Όπως προαναφέρθηκε, οι διαφορές μεταξύ των ομάδων δεν είναι μεγάλες και πολλά μπορεί να κριθούν σε ένα σουτ ή μια άμυνα. Παρ' όλα αυτά, με κίνδυνο να εκτεθώ, πιστεύω πως Ρεάλ, Ολυμπιακός, Μπαρτσελόνα και Μακάμπι έχουν τον πρώτο λόγο για να διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο. Αν αυτή είναι η τελική τετράδα, ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ τη Μακάμπι στους ημιτελικούς της 6ης Μαϊου.


Καλύτερες πεντάδες

Οι 10 καλύτεροι παίκτες της σεζόν θα προκύψουν έπειτα από ψηφοφορία δημοσιογράφων και κοινού (σε αναλογία 75% και 25%). Αν κάποιος ενδιαφέρεται να ψηφίσει, ας ακολουθήσει το παρακάτω link. Σίγουρα οι καλύτερες πεντάδες θα εξαρτηθούν σε ένα βαθμό και από την τελική τετράδα του Final 4, πα' ρόλα αυτά, ρισκάρω κάνοντας μια πρόβλεψη (έχοντας κάποιες ομάδες ως φαβορί).

Καλύτερη 5άδα

1) Δημήτρης Διαμαντίδης: Ο αρχηγός - ηγέτης του Παναθηναϊκού διανύει μια εξαιρετική χρονιά και σκοπεύει σε άλλη μια Ευρολίγκα. Ο 3D, μετά τη φυγή του Kill Bill και του Saras, εκτός από το κομμάτι της δημιουργίας, φέτος έχει αναλάβει και αυτό του σκοραρίσματος. Είναι 2ος στο ranking, 8ος σε πόντους και 1ος σε assists από τους παίκτες που αγωνίζονται στα προημιτελικά του θεσμού.

2) Fernando San Emeterio: Ο Ισπανός έχει πάρει φόρα μετά την περσινή χρονιά και το πρωτάθλημα της ACB και θέλει όσο τίποτα να διεκδικήσει τον τίτλο της Euroleague μέσα στη χώρα του με την Κάχα Λαμποράλ. Είναι 1ος στο ranking, 4ος σε πόντους και 5ος σε rebounds από τους παίκτες που αγωνίζονται στα προημιτελικά του θεσμού.

3) Βασίλης Σπανούλης: Η μεταγραφική βόμβα του καλοκαιριού !! Ο Kill Bill έγινε μέσα σε ένα καλοκαίρι Red Bill, αφού έφυγε από τον Παναθηναϊκό και ντύθηκε στα ερυθρόλευκα. Στον Ολυμπιακό αγωνίζεται λες και παίζει χρόνια στην ομάδα, αφού μέσα σε λίγους μήνες έγινε ο ηγέτης της. Είναι 3ος στο ranking, 3ος σε πόντους και 4ος σε assists από τους παίκτες που αγωνίζονται στα προημιτελικά του θεσμού.

4) Σοφοκλής Σχορτσιανίτης: Ο θηριώδης Έλληνας Center, μετά την φυγή του από τον Ολυμπιακό, βρήκε τη δική του μπασκετική Ιθάκη στο Ισραήλ αφού κάνει μια εκπληκτική χρονιά με τη Μακάμπι. Είναι 6ος στο ranking και 6ος σε πόντους από τους παίκτες που αγωνίζονται στα προημιτελικά του θεσμού.

5) Rasho Nesterovic: Ο Σλοβένος σέντερ είναι από τους ελάχιστους μπασκετμπολίστες που έχει κατακτήσει και την Ευρολίγκα (1998) και το NBA (2005). Φέτος, με την εμπειρία του έχει βοηθήσει τα μέγιστα στη πορεία του Ολυμπιακού προς τη Βαρκελώνη, ενώ ήταν εκπληκτικός στο Top 16. Είναι 8ος στο ranking και 6ος σε rebounds από τους παίκτες που αγωνίζονται στα προημιτελικά του θεσμού.

Ως γνωστόν, το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που οι "ψηλοί" αγωνίζονται αλλά σχεδόν πάντα οι "κοντοί" τους κλέβουν τη δόξα (στο θεσμό της Euroleague δεν θυμάμαι MVP Season ή Final 4 σε χέρια "ψηλού" την τελευταία δεκαετία). Έτσι, πιστεύω ότι ο τίτλος του MVP Season είτε θα έρθει προς Ελλάδα (στον Μήτσο ή στον Kill Bill) είτε θα πάει προς Ισπανία (San Emeterio) κάτι που θα κριθεί από το ποιές ομάδες θα προκριθούν στο F4. Εύχομαι ο τίτλος του MVP Final 4 να έρθει σε Ελληνικά χέρια στις 8 Μαϊου !!!

Δεύτερη 5άδα

1) M. Huertas (Κάχα Λαμποράλ) ή D. Perkins (Μακάμπι). Αν γίνει έκπληξη, αυτή θα προέρχεται είτε από τα PG του Ολυμπιακού (Παπαλουκάς/Teodosic) είτε από τον McCalebb της Σιένα. Η λογική όμως υπαγορεύει πως ο νικητής του ζευγαριού της Κάχα με την Μακάμπι θα δώσει αναπληρωματικό PG.

2) J.C. Navarro.

3) S. Llull ή C. Eidson ή R. Kaukenas ή V. Claver (λογικά η Ρεάλ θα περάσει στο F4 και λογικά ο ταλαντούχος Llull θα αποτελέσει την τελική επιλογή).

4) M. Batiste (αν ο Παναθηναϊκός προκριθεί στο F4 τότε είναι πιθανό να βρεθεί και στην καλύτερη πεντάδα της χρονιάς, σε αντίθετη περίπτωση, μάλλον θα περιοριστεί σε αυτή τη τιμητική θέση).

5) Ι. Μπουρούσης ή M. Teletovic ή L. Eliyahu ή K. Lavrinovic ή E. Lorbek ή D. Savanovic (όποιος δεν προκριθεί στη Βαρκελώνη, δύσκολα θα βρεθεί σε κάποια από τις πεντάδες).

Κατά τη γνώμη μου, τα σημερινά παιχνίδια αποτελούν το κλειδί όλων των σειρών. Όποιες ομάδες κάνουν το 2-1 δύσκολα θα χάσουν και την πρόκριση στο F4 της Βαρκελώνης (περιμένω τουλάχιστον δύο διπλά στους αποψινούς αγώνες). Η συνέχεια επί της οθόνης...


by Breed

3 σχόλια:

  1. polu oreo breed ke tekmiriomeno.. idomen se liges ores!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εξαιρετικό αφιέρωμα breed.. για πρώτη φορά πέφτεις λίγο έγω στις προβλέψεις, αλλά είναι λογικό γιατί είναι το πιο ανατρεπτικό Top 8 που θυμάμαι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. thanks dom!!den ta piga kai teleia..alla ontws, ekatsan anatreptika apotelesmata..bravo sto panathinaiko..krima gia olumpiako..breed

    ΑπάντησηΔιαγραφή