Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Λαφοντέν προς Ευρωπαίους: "Εξοργιστείτε"


Με την προτροπή "εξοργιστείτε" προς τους λαούς της Ευρώπης, διά στόµατος του "κόκκινου" Οσκαρ Λαφοντέν, και το κάλεσµα του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα να γίνει απεργία στις 25 Μαρτίου, ηµέρα επικύρωσης του Συµφώνου Ανταγωνιστικότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, έκλεισε τις εργασίες του το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με θέµα την κρίση του χρέους και τα προγράµµατα λιτότητας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο έγινε στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, επιφανή στελέχη της Αριστεράς κατέθεσαν προτάσεις για την αντιµετώπιση του χρέους, άσκησαν έντονη κριτική στην καγκελάριο της Γερµανίας και την πολιτική που προωθεί στην Ε.Ε., ενώ επιτέθηκαν συνολικά κατά του τραπεζικού και χρηµατοπιστωτικού συστήµατος.

Απαγόρευση στις τράπεζες

Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του κ. Λαφοντέν να απαγορευτεί στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείεςνα χρηµατοδοτούν κόµµατα προκειµένου, όπως είπε, «να σταµατήσουν οιπολιτικοί να είναι εξαγοράσιµοι». Μάλιστα αναφέρθηκε στο προσωπικό του παράδειγµα όταν «έπεσε σε τοίχο» ως υπουργός Οικονοµικών της Γερµανίας το 1998 προσπαθώντας να θεσπίσει µέτρα για τον καλύτερο έλεγχο του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος. «Αυτή τη στιγµή καµία κυβέρνηση δεν µπορεί να αλυσοδέσει τις τράπεζες, δεν µπορούµε όµως να αφήσουµε τις τύχες των λαών στην ιδιωτική πρωτοβουλία», τόνισε ο «κόκκινος Οσκαρ».

«Οι τράπεζες πρέπει να πάνε στα χέρια των κρατών, δεν υπάρχει άλλη λύση. Ακόµα και αν σήµερα προκύψει κάποιου τύπου λύση, αφού το σύστηµα παραµένει ίδιο στο µέλλον θα έχουµε ξανά το ίδιο πρόβληµα. Πρέπει να αλυσοδέσουµε τις χρηµαταγορές που είναι όπλο µαζικής καταστροφής». Η οµιλία του κ. Λαφοντέν που ήταν ο «αστέρας» του συνεδρίου καταχειροκροτήθηκε από το πολυπληθές ακροατήριο που κατέκλυσε όλους τους χώρους στο Σινέ Κεραµεικός. Το πιο δυνατό χειροκρότηµα όµως απέσπασε στο τέλος µε την προτροπή του προς τους λαούς: «Εξοργιστείτε! Θα πρέπει να συσσωρεύσει κανείς µέσα του την οργή, ώστε όπως η θερµότητα µετατρέπεται σε ενέργεια, έτσι και η συσσωρευµένη οργή να γίνει δύναµη για να αλλάξουµε τον κόσµο».

Συνέδριο της ουτοπίας

Τρεις αριθµοί κυριάρχησαν στο συνέδριο: 1,4 τρισ. ευρώ(το εµπορικό πλεόνασµα της Γερµανίας), οι 2.000 Ελληνες καιτο 80% (το ποσοστό του πλούτου που κατέχουν). Από αυτή την άποψη, αυτό θα µπορούσε να είναι το συνέδριο της ουτοπίας, όπως όµως υπογράµµισε ο Πιερ Λοράν, επικεφαλής του Κοµµουνιστικού Κόµµατος της Γαλλίας, «η Ιστορία βρίθει ουτοπιών που τελικά πραγµατοποιούνται».

Ο ένας µετά τον άλλον οι οµιλητές εκφράστηκαν κατά του Μνηµονίου και των µέτρων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, τα οποία χαρακτήρισαν «σωσίβια από µολύβι» (Μίκαελ Σλεχτ, Die Linke, Χοσέ Λούις Σεντέγια, γραµµατέας ΚΚ της Ισπανίας) που όχι µόνο δεν βοηθούννα ξεπεραστεί η κρίση του χρέους αλλά βυθίζουν τη χώρα στην ύφεση.πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου