Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

Απαγορευμένο για βρέφη το νερό στο Τόκιο


Τεράστια είναι πλέον η ανησυχία για τη ραδιενέργεια σε τρόφιμα και πόσιμο νερό στην Ιαπωνία. Συναγερμός και πάλι στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, καθώς μαύρος καπνός βγαίνει από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 3. Απομακρύνθηκε προσωρινά το προσωπικό. Απαγορεύει την κατανάλωση γάλακτος και πράσινων λαχανικών από τις περιφέρειες της Φουκουσίμα και του Ιμπαράκι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. Ακατάλληλο για τα βρέφη κρίθηκε το νερό στο Τόκιο. Απαγόρευσαν τις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων διατροφής από τέσσερις περιφέρειες γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο οι ΗΠΑ.

«Δεν γνωρίζουμε εάν ο καπνός βγαίνει από το κτίριο που στεγάζει την τουρμπίνα ή από το κάλυμμα του αντιδραστήρα» δήλωσε εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας, Tepco.

«Το προσωπικό απομακρύνθηκε από την αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα 3» πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των εργαζομένων που βρίσκονταν εκεί.

Μετά την εμφάνιση του καπνού, τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μειώθηκαν, όπως δήλωσε αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Ωστόσο, τα επίπεδα αυτά παραμένουν ασυνήθιστα υψηλά σε σύγκριση με τα επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών σημειώθηκε κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10χλμ., όπως ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας

Νωρίτερα, η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας διέταξε την εκκένωση του χώρου στον αντιδραστήρα 2 από το εργατικό προσωπικό, μετά τις μετρήσεις που κατέδειξαν αύξηση της ραδιενέργειας σε ποσοστά που καταγράφονται στις ζώνες κινδύνου.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι επιχειρούν στο χώρο του πυρηνικού ατυχήματος, προσπαθώντας να αποτρέψουν μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή, οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τους χώρους του εργοστασίου, καθώς εκτοξεύονται πάλι τα επίπεδα της ραδιενέργειας που εκλύονται από τους επικίνδυνους αντιδραστήρες.

Εν τω μεταξύ, ανέβηκε ξανά πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια η θερμοκρασία σε θάλαμο υψηλής πίεσης του αντιδραστήρα 1, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας. Εν τούτοις, ο κρατικός οργανισμός εκτιμά ότι δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος.

Το Εθνικό Παρατηρητήριο για την ασφάλεια από πυρηνικά ατυχήματα ανακοίνωσε ότι η θερμοκρασία έχει ανέλθει κοντά στους 400 βαθμούς Κελσίου εντός ενός θαλάμου υψηλής πίεσης στον αντιδραστήρα 1.

Στο μεταξύ, νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών ταρακούνησε την βορειο-ανατολική Ιαπωνία νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Κιότο δεν εξεδόθη προειδοποίηση για ενδεχόμενη εκδήλωση τσουνάμι.


Συναγερμός για τρόφιμα και νερό

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν αποφάσισε την απαγόρευση της κατανάλωσης γάλακτος και πράσινων λαχανικών από περιφέρειες της Φουκουσίμα και του Ιμπαράκι, εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας.

Συγκεκριμένα, ζήτησε από τον κόσμο να μην καταναλώνει λαχανικά στα οποία ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια, όπως σπανάκι, μπρόκολα και λάχανα. Επίσης, αποφάσισε να μην πωλούνται προς το παρόν πράσινα λαχανικά από την Φουκουσίμα, αλλά και μη επεξεργασμένο γάλα και ορισμένα λαχανικά από το Ιμπαράκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ραδιενεργά υλικά σε ποσότητες κατά πολύ μεγαλύτερες από τα επιτρεπτά επίπεδα ανιχνεύτηκαν σε έντεκα λαχανικά στις περιοχές κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Μολυσμένο νωπό γάλα εντοπίστηκε και στο Ιμπαράκι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Επιπλέον, ο Δήμος του Τόκιο απαγόρευσε την κατανάλωση του νερού του δικτύου υδροδότησης για τα βρέφη, έπειτα από τη μέτρηση ραδιενεργού ιωδίου σε επίπεδο δύο φορές υψηλότερο του επιτρεπομένου.

Ίχνη ραδιενέργειας είχαν ανιχνευθεί από την Τρίτη στο νερό του δικτύου, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι έλεγχοι σε τρόφιμα θα επεκταθούν και σε δέκα ακόμη περιφέρειες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται στις παρυφές του Τόκιο.

Από την Τρίτη, το υπουργείο Υγείας ενίσχυσε τους ελέγχους στα ψάρια και τα θαλασσινά που αλιεύονται κοντά στις ακτές, έπειτα από τον εντοπισμό ραδιενέργειας στο νερό της θάλασσας κοντά στον πυρηνικό σταθμό.

Το κλίμα ανησυχίας που εκδηλώθηκε στους ιάπωνες καταναλωτές έχει αρχίσει να επεκτείνεται στο εξωτερικό, καθώς πολλές χώρες αποφάσισαν να ενισχύσουν τους ελέγχους ή απλώς να απαγορεύσουν την εισαγωγή ιαπωνικών προϊόντων διατροφής.

Στην Ασία, οι καταναλωτές αρχίζουν να αποφεύγουν τα ιαπωνικά είδη διατροφής και τα ιαπωνικά εστιατόρια σε μεγαλουπόλεις όπως η Σεούλ, η Μανίλα, το Χονγκ Κονγκ.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου