Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: 5000 νεκροί, χιλιάδες αγνοούμενοι


Περισσότεροι από 5.000 είναι οι νεκροί στην Ιαπωνία σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό μετά τον σεισμό των 9 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που χτύπησαν ανεπανόρθωτα τη χώρα, την Παρασκευή. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν σε ακτές της επαρχίας Μιγκιάγκι οι σοροί 2.000 ατόμων, στοιχείο που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 5.200. Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 10.000.

Συνεργεία διάσωσης από τουλάχιστον δέκα χώρες αναζητούν επιζώντες στις παραλιακές πόλεις της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, οι οποίες ισοπεδώθηκαν.

Περίπου 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Ιαπωνία. Εκτός από τους συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ, βοήθεια στις έρευνες προσέφεραν η Κίνα, αλλά και η πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν.

«Προσφέραμε στους Ιάπωνες όποια βοήθεια χρειάζονται. Η Αμερική θα σταθεί στο πλευρό της Ιαπωνίας στην πορεία ανάκαμψης και ανοικοδόμησης» τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο Τζέι Κάρνεϊ.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης με 144 μέλη και 12 σκυλιά άρχισε τις έρευνες για τον εντοπισμό παγιδευμένων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Δεκαπενταμελής κινεζική ομάδα εργάζεται επίσης στην ζώνη που επλήγη κυρίως από τον σεισμό των 9 βαθμών, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Τα συλλυπητήριά του προς τον ιαπωνικό λαό εξέφρασε ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο. «Η Κίνα είναι επίσης μια χώρα που πλήττεται από σεισμούς και καταλαβαίνουμε πώς νιώθει τώρα ο λαός της Ιαπωνίας» τόνισε.

Στη χώρα θα μεταβεί και ομάδα με 102 μέλη από τη Νότια Κορέα, ενώ και η Ινδονησία, που χτυπήθηκε από το τσουνάμι το 2004 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 165.000 μόνο στη Σουμάτρα, προσέφερε βοήθεια, κυρίως ιατρική.

Τουλάχιστον δέκα χώρες έχουν στείλει συνεργεία διάσωσης στην Ιαπωνία, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Οι προσπάθειες των συνεργείων εμποδίζονται από τους συνεχείς μετασεισμούς, τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι και τις πυρκαγιές. Πολλές περιοχές στις βόρειες ακτές παραμένουν απομονωμένες και απροσπέλαστες» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η Βρετανία έχει στείλει ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης και εξοπλισμό όπως εργαλεία κοπής και ανυψωτικά μηχανήματα. Ακόμα ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να στείλει πυρηνικούς γιατρούς αν της ζητηθεί.

Στην Ιαπωνία αναμένονται περίπου 100 διασώστες από τη Γαλλία, αλλά και 14 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ομάδες από την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα έφτασαν στην περιοχή Σεντάι, μια από τις κοντινότερες στο επίκεντρο του σεισμού. Η οργάνωση ανακοίνωσε πως η κατάσταση από ιατρικής πλευράς ελέγχεται, αλλά η ηλεκτροδότηση είναι περιορισμένη και οι άνθρωποι χρειάζονται τρόφιμα, κουβέρτες και νερό.

Περίπου δύο εκατομμύρια σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό και σε 1,4 εκατομμύρια έχει διακοπεί η υδροδότηση.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου