Οι επιχειρήσεις για την ψύξη των αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊτσί στη βορειοανατολική Ιαπωνία μπορεί να διαρκέσουν τουλάχιστον ακόμη ένα μήνα, υποστηρίζει τώρα η διαχειρίστρια εταιρία Tepco, ανακοινώνοντας παράλληλα πως το κέλυφος του αντιδραστήρα 3 έχει υποστεί ζημιές. Δράση για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης αναλαμβάνουν και οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί από τον σεισμό και το τσουνάμι, περισσότεροι από 17.000 οι αγνοούμενοι.
«Αποτιμούμε τις ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο και δεν μπορούμε να ορίσουμε μια ημερομηνία κατά την οποία θα λειτουργήσει ο εξοπλισμός για την ψύξη. Οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη ένα μήνα, ποιος ξέρει...» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Tokio Electric Power, ενώ ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Τοσίμι Κιταζάουα δήλωσε ότι οι μονάδες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ θα συμβάλουν στις ρίψεις νερού για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες.
Οι ρίψεις νερού συνεχίζονται στους αντιδραστήρες 1,2 και 4 αλλά διακόπηκαν στον αντιδραστήρα 3. Η διαχειρίστρια εταιρεία ανακοίνωσε ότι το κέλυφος του συγκεκριμένου αντιδραστήρα, που λειτουργεί με πλουτώνιο, έχει υποστεί ζημιές. Η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αποκατασταθεί μερικώς στην αίθουσα ελέγχου των αντιδραστήρων 1 και 3 αλλά το σύστημα ψύξης δεν λειτουργεί.
Ένας αντιδραστήρας θεωρείται ότι έχει ψυχθεί όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό πέφτει κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου και τα συστήματα ψύξης επανέρχονται σε ατμοσφαιρική πίεση. Αυτή την εβδομάδα, η θερμοκρασία ανήλθε στους 400 βαθμούς σε έναν από τους αντιδραστήρες.
Η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξήσει σε 6 τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού ατυχήματος, από 5 που έχει οριστεί σήμερα στην επτάβαθμη κλίμακα. «Αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης» ανακοίνωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, αναφέροντας μάλιστα πως οι μηχανικοί της Φουκουσίμα που μολύνθηκαν έχουν εκτεθεί σε επίπεδα ραδιενέργειας υψηλότερα κατά 10.000 από τα αναμενόμενα.
Μπλόκο στις εισαγωγές
Η Ταϊβάν απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων από πέντε περιφέρειες της Ιαπωνίας που βρίσκονται γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Η απαγόρευση αφορά τα είδη διατροφής από τη Φουκουσίμα και τέσσερις γειτονικές της περιφέρειες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ουάνγκ Τζετ-τσο.
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και ενδέχεται να επεκτείνουμε την απαγόρευση αν η κατάσταση επιδεινωθεί» πρόσθεσε. Ήδη, οι ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και η Ρωσία ανακοίνωσαν μέτρα απαγόρευσης ή περιορισμού των εισαγωγών νωπών ιαπωνικών προϊόντων.
Τους 10.000 φτάνουν οι νεκροί
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι την 11η Μαρτίου ξεπέρασε τους 10.000, ακριβώς δύο εβδομάδες μετά την καταστροφή, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.
Προς το παρόν, η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός -την Πέμπτη- έκανε λόγο για 9.811 νεκρούς και περίπου 17.500 αγνοούμενους.
Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Καόρου Γιοσάνο δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει στη Βουλή προς συζήτηση κατεπείγοντα προϋπολογισμό για την αρωγή των σεισμόπληκτων και την ανοικοδόμηση μέσα σε ένα μήνα.
Ο Γιοσάνο είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να επανεξετάσει αν το σχέδιό της να μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις είναι εφαρμόσιμο υπό τις παρούσες συνθήκες. Κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης το κόστος ανοικοδόμησης ξεπερνά τα 300 δισ. δολάρια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου