Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Στον Ismail Serageldin το βραβείο της NAS


Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ, έχει επιλέξει τον Καθηγητή Ismail Serageldin, διευθυντή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και μέλος του Συμβουλίου του Ινστιτούτου Κύπρου, για να του απονείμει το πιο σημαντικό της βραβείο: το Μετάλλιο Δημόσιας Ευημερίας, τιμώντας τον για τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της πείνας στις αναπτυσσόμενες χώρες, και σε αναγνώριση των ακούραστων προσπαθειών του για να επανεγκαθιδρύσει τη σημασία της επιστήμης στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Καθιερωμένο από το 1914, το Μετάλλιο απονέμεται ετησίως για να τιμήσει την εξαιρετική χρήση της επιστήμης για το δημόσιο καλό. Το Μετάλλιο Δημόσιας Ευημερίας θα απονεμηθεί στον Καθηγητή Serageldin το Μάιο κατά τη διάρκεια της 148ης ετήσιας συνάντησης της Ακαδημίας.

Ο Καθ. Serageldin, αποτελεί εξέχουσα διεθνή προσωπικότητα με μακροχρόνια και σημαντικότατη επιστημονική, κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα. Η ενεργώς συμμετοχή ενός τόσο επιφανούς επιστήμονα στα δρώμενα του Ινστιτούτου Κύπρου, πέρα από ιδιαίτερα τιμητική, συμβάλλει τα μέγιστα στη περαιτέρω προώθηση της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και την περιφέρειά μας.

Τον Ιούλιο του 2010, το Ινστιτούτο Κύπρου και η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας υπέγραψαν Συμφωνία Συνεργασίας, επισημοποιώντας με αυτό τον τρόπο την ήδη υπάρχουσα πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων. Η Συμφωνία προβλέπει την από κοινού διοργάνωση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οι επιστημονικοί τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η συμφωνία περιλαμβάνουν ψηφιακές βιβλιοθήκες, μελέτη, καταγραφή και οπτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Η επισημοποίηση της συμφωνίας αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις κοινές ερευνητικές προσπάθειες των δύο ιδρυμάτων.


πηγή: philenews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου