Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

Ελεύθερες διαδικτυακές διευθύνσεις τέλος


Η δεξαμενή των διαθέσιμων διαδικτυακών διευθύνσεων φαινόταν κάποτε ανεξάντλητη, τελικά όμως στέρεψε: «Είναι τελείως άδεια. Δεν υπάρχουν άλλες» ανακοίνωσε νωρίς την Παρασκευή η ICANN, η αμερικανική μη κερδοσκοπική εταιρεία που διαχειρίζεται τις βασικές υποδομές του Διαδικτύου.

«Η δεξαμενή των τεσσάρων δισεκατομμυρίων διαδικτυακών διευθύνσεων άδειασε σήμερα το πρωί [απόγευμα Πέμπτης ώρα Ελλάδας» ανακοίνωσε ο Ροντ Μπέκστρομ, επικεφαλής της Διαδικτυακής Εταιρείας Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης.

«Η σημερινή ανακοίνωση της ICANN αποτελεί ορόσημο στην Ιστορία του Διαδικτύου» σχολίασε ο Αμερικανός επιστήμονας Πληροφορικής Βιντ Σερφ, ένας από τους «πατέρες» του Παγκόσμιου Ιστού.

Οι τελευταίες διευθύνσεις IP (Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου) που εκχώρησε η ICANΝ διανέμονται τώρα στους τελευταίους τυχερούς από τους Περιφερειακούς Καταχωρητές Διαδικτύου (RIR).

Τη λύση θα δώσει το νέο σύστημα IPv6, το οποίο τελικά θα διαδεχτεί τη σημερινή έκδοση IPv4 και θα δημιουργήσει δισεκατομμύρια νέες διευθύνσεις (συνδυασμούς αριθμών του τύπου 168.223.112.100, οι οποίοι τελικά αντιστοιχίζονται με τις διευθύνσεις του τύπου http://glenti.blogspot.com)

Το πρόβλημα είναι ότι τo IPv6 αντιστοιχεί σήμερα σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των διαδικτυακών διευθύνσεων και η επέκτασή του συναντά σημαντικές δυσκολίες. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο πρωτόκολλα, το παλιό και το νέο, θα πρέπει να συνυπάρχουν τη μεταβατική περίοδο.

Την υλοποίηση της έκδοσης 6 του Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου αναλαμβάνουν συνήθως οι πάροχοι πρόσβασης (ISP) και οι δικτυακοί τόποι, όχι οι τελικοί χρήστες.

«Αν οι ISP κάνουν αυτό που πρέπει δεν θα υπάρξουν μαζικά προβλήματα» δήλωσε στο AFP o Τρέφορ Ντέιβις του βρετανικού παρόχου Timico.

«Θα πρέπει να θεωρούμε ότι πρόκειται πραγματικά για μια ιστορική στιγμή. Η ίδια η φύση του Διαδικτύου αλλάζει με αυτή τη μετάβαση» σχολίασε.

Προειδοποίησε πάντως ότι η μετάβαση στο IPv6 θα διαρκέσει χρόνια και θα κοστίσει «δισεκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια».

Για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο προτού οι καθυστερήσεις δημιουργήσουν προβλήματα, η Google, η Yahoo και το Facebook προγραμματίζουν 24ωρη γενική δοκιμή του νέου συστήματος στις 8 Ιουνίου.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου