Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Σχεδιαστικό σφάλμα σε τσιπ της Intel


Οι μητρικές πλακέτες που συνοδεύουν τους καινούργιους επεξεργαστές Sandy Bridge πάσχουν από σχεδιαστικό σφάλμα που μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία σε ένα μικρό ποσοστό των συστημάτων, παραδέχτηκε η Intel.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι, από τα 8 εκατομμύρια ελαττωματικά τσιπ που έχει παραδώσει σε κατασκευαστές από τις 9 Ιανουαρίου, ελάχιστα έχουν ήδη πουληθεί.

Το ελάττωμα αφορά την επικοινωνία του chipset «Cougar Point» με συσκευές αποθήκευσης SATA, όπως σκληρούς δίσκους και οδηγούς DVD. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντοπίζεται στις θύρες 2 έως 5 οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως σε υπολογιστές με περισσότερες από δύο συσκευές SATA (οι θύρες 0 και 1 δεν επηρεάζονται).

To Cougar Point συνοδεύει τη σειρά επεξεργαστών Sandy Bridge -τους πρώτους επεξεργαστές της Intel που ενσωματώνουν κύκλωμα γραφικών και παράγονται αποκλειστικά με την κατασκευαστική τεχνολογία των 32 νανομέτρων (αυτή είναι η ελάχιστη διάσταση των στοιχείων του κυκλώματος).

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Intel, αναλυτές εκτιμούν ότι η αξιοπιστία της εταιρείας δέχεται πλήγμα: «Αλλάζει η αντίληψη του κόσμου για την ποιότητα της Intel; Πιθανότατα ναι. Έχεις ένα πραγματικό προϊόν που έχει ελεγχθεί και έχει πάρει το πράσινο φως, και μετά έρχεσαι και λες ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να προχωρήσεις σε ανάκληση» σχολίασε στο Reuters ο Πάτρικ Ουάνγκ, αναλυτής της Wedbush.

Σε ένα ανάλογο περιστατικό τη δεκαετία του 1990, η Intel δέχτηκε επικρίσεις όταν διόρθωσε αλλά δεν αποκάλυψε ελάττωμα σε έναν από τους επεξεργαστές Pentium.

Το πρόβλημα με το νέο chipset αναμένεται να κοστίσει στην εταιρεία γύρω στα 700 εκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το Reuters.

Παρόλα αυτά, η εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για τα οικονομικά αποτελέσματα του τρέχοντος τριμήνου: περιμένει τώρα έσοδα 11,7 δισ. δολαρίων, συγκριτικά με 11,5 δισ. στην προηγούμενη εκτίμηση.

Στην αναθεώρηση του ποσού έπαιξε ρόλο η εξαγορά της McAfee, μεγάλης εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών, καθώς και η εξαγορά της μονάδας ασύρματων προϊόντων της Infineon, γερμανικού γίγαντα των ημιαγωγών.

Οι επεξεργαστές Sandy Bridge θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των επεξεργαστών Fusion της AMD, ενώ στην αγορά φορητών συσκευών η Intel φαίνεται να χάνει την κυριαρχία της προς όφελος της βρετανικής ARM.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου