Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ιράν: "Εκτελέστε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης"

«Θάνατος στους Μουσαβί και Καρουμπί» φώναζαν οι βουλευτές στο ιρανικό κοινοβούλιο

Την εκτέλεση των ηγετών της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσείν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί ζήτησαν μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε περίπου 50 συντηρητικούς βουλευτές να σηκώνονται από τα έδρανα φωνάζοντας «θάνατος στον Μουσαβί, θάνατος στον Καρουμπί».

Λίγες ώρες νωρίτερα, χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, είχαν διαδηλώσει στους δρόμους των ιρανικών πόλεων κατά του ιρανικού καθεστώτος ενώ εξέφραζαν και την υποστήριξή τους στις λαϊκές εξεγέρσεις της Αιγύπτου και της Τυνησίας. Ακολούθησαν συμπλοκές με τις δυνάμεις της τάξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, δεκάδες τραυματίστηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν.

Η αστυνομία επέβαλε περιορισμούς στους Μουσαβί και Καρουμπί, οι οποίοι δεν πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις που στο μεταξύ είχαν απαγορευτεί από τις αρχές.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τάχθηκε στο πλευρό των διαδηλωτών και είπε ότι δικαιούνται να έχουν τα ίδια δικαιώματα που είχαν οι πολίτες της Αιγύπτου. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα του Ιράν τη δήλωση της Κλίντον.

Αν και η ανώτατη ιρανική ηγεσία υποστήριξε τις διαδηλώσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία τις οποίες χαρακτήρισε «ισλαμική αφύπνιση», τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στο Ιράν τις απέρριψε ως «πολιτική κίνηση».


Ομπάμα: «Πείνα για αλλαγή»

Ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στο Ιράν επέκρινε την κυβέρνηση για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Απευθυνόμενος, όμως, στους διαδηλωτές τους ενθάρρυνε, εκφράζοντας την ελπίδα να έχουν το θάρρος να εκφράσουν τις προσδοκίες τους για ελευθερία. Επίσης τόνισε ότι οι κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να αρχίσουν να αναγνωρίζουν την «πείνα για αλλαγή» των λαών τους και να τους ανοίξουν έναν ειρηνικό δρόμο ώστε οι πολίτες να έχουν περισσότερες ευκαιρίες.

Είναι ξεκάθαρο-είπε ο Μπαράκ Ομπάμα- ότι μια νέα γενιά ζητά περισσότερες ελευθερίες στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε πως η χώρα του ανησυχεί για τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται στο Ιράν, το Μπαχρέιν, την Υεμένη και αλλού.

Ωστόσο το μήνυμα των Ηνωμένων Πολιτειών προς τους ηγέτες των χωρών είναι πως δεν μπορούν να μείνουν πίσω ενώ οι λαοί ζητούν τόσο επιτακτικά αλλαγή.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι οι νέοι στρατιωτικοί ηγέτες της χώρας στέλνουν τα «σωστά μηνύματα»। Λίγες ώρες νωρίτερα, η στρατιωτική ηγεσία είχε εκφράσει την ελπίδα να παραδώσει την εξουσία σε εκλεγμένη κυβέρνηση σε έξι μήνες. Αυτή ήταν και η πιο σαφής ένδειξη από την Παρασκευή, οπότε παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ από την προεδρία, ότι οι στρατιωτικοί μένουν προσηλωμένοι στο στόχο των εκλογών, για τον οποίο έχουν δεσμευτεί.


πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου