Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Λιβύη - Βεγγάζη: Ολονύκτιες συγκρούσεις

Σε Αντικυβερνητικοί ακτιβιστές στη Λιβύη καλούν τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους σήμερα σε μία «ημέρα της οργής» κατά το πρότυπο των διαδηλώσεων που ανέτρεψαν τον Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και τον Μπεν Αλι στην Τυνησία.

Σε συγκρούσεις σε δύο πόλεις αργά χθες το βράδυ σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι στην πόλη Μπεγίντα, στα ανατολικά. Δεκάδες τραυματίστηκαν σε βίαιες διαδηλώσεις το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην Βεγγάζη.

Οι ταραχές προκλήθηκαν από την σύλληψη του Φατί Τερμπίλ, ενός γνωστού επικριτή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Ο Τερμπίλ εκπροσωπεί συγγενείς 1.000 κρατουμένων που ισχυρίζονται ότι οι δικοί τους σφαγιάστηκαν από δυνάμεις ασφαλείας στην φυλακή Αμπου Σαλίμ στην Τρίπολη, το 1996.

Σε μια σπάνια εκδήλωση αντίδρασης προς το καθεστώς, στην πετρέλαιο-παραγωγό χώρα της Βόρειας Αφρικής, οι διαδηλωτές, πέταξαν μολότοφ και πυρπόλησαν οχήματα. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν δεκάδες.

Η Λιβύη βρίσκεται κάτω από τον αυστηρό έλεγχο του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι για περισσότερα από 40 χρόνια. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι λαϊκά συλλαλητήρια οργανώθηκαν σήμερα το πρωί σε όλη τη χώρα από οπαδούς του Καντάφι, ο οποίος παραμένει ο μακροβιώτερος, εν ενεργεία, ηγέτης της Αφρικής.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε χθες το βράδυ, ο Καντάφι δεν έκανε καμμία αναφορά στις ταραχές αλλά είπε ότι θα επικρατήσουν οι «επαναστάτες».

«Κάτω οι εχθροί, κάτω οι μαριονέτες, οι μαριονέτες των ΗΠΑ, οι μαριονέτες του Σιωνισμού πέφτουν, τα φύλλα του φθινοπώρου πέφτουν!», είπε ο Καντάφι.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις συγκρούσεις στην Βεγγάζη, ανώτατος Λίβυος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι οι αρχές «δεν θα επιτρέψουν μια ομάδα ανθρώπων να περιφέρεται το βράδυ και να παίζει με την ασφάλεια της Λιβύης».

Η Λιβύη απελευθέρωσε 110 ισλαμιστές μέλη της Λιβυκής Ισλαμικής Μαχητικής Οργάνωσης που αποτελείται από περίπου 360 μέλη πολιτικούς κρατουμένους που κρατούνταν από τον Μάρτιο, έγινε γνωστό από ξένους δημοσιογράφους.

Μεταξύ τους είναι και τρία ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της λιβυκής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μοχάμεντ Τορνίκε μιλώντας στον Τύπο από τον περίβολο της φυλακής του Αμπου Σαλίμ στην Τρίπολη.

Από τον περασμένο Μάρτιο η Λιβύη έχει αφήσει ελεύθερους περίπου 250 κρατούμενους διαφόρων ισλαμικών οργανώσεων και ομάδων μεταξύ των οποίων και περίπου 40 μέλη της Λιβυκής Ισλαμικής Μαχητικής Οργάνωσης

Στο Μπαχρέιν, όπου οι διαδηλωτές ζητούν από τη Δευτέρα μεταρρυθμίσεις, τουλάχιστον

δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάλυση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας από την αστυνομία.


πηγή: tovima.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου