Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Αναμένεται ανακοίνωση παραίτησης Μουμπάρακ


Το τέλος της εποχής του Χόσνι Μπουμπάρακ θα σφραγιστεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εντός της ημέρας, σε μία μεγάλη νίκη για το αντικαθεστωτικό κίνημα που διαδηλώνει μαζικά στους δρόμους της Αιγύπτου εδώ και 17 ημέρες. Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και υψηλοβαθμοι αξιωματικοί του στρατού δηλώνουν ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, και πιθανότατα θα απευθύνει σύντομα διάγγελμα στον αιγυπτιακό λαό. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ενδέχεται να μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν.

«Όλα όσα θέλετε, θα γίνουν» δήλωσε διοικητής του αιγυπτιακού στρατού στους διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει και σήμερα την πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) του Καΐρου, σύμφωνα με δήλωση αυτόπτη μάρτυρα, την οποία επικαλείται το Reuters.

Ο διοικητής απευθύνθηκε στο πλήθος από μία εξέδρα στην πλατεία-σύμβολο της αντικυβερνητικής εξέγερσης, καλώντας τους διαδηλωτές να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο και να κρατήσουν την Αίγυπτο ασφαλή.

«Ο λαός απαιτεί την πτώση του καθεστώτος. Και το καθεστώς έπεσε» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Αιγύπτου δήλωσε στο BBC πως «ελπίζει» ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ θα μεταβιβάσει εντός της ημέρας την εξουσία του στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν.

Το ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση από το πρωί της Πέμπτης, προκειμένου «να διασφαλίσει την προστασία του έθνους και τις φιλοδοξίες του λαού του».

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την αιγυπτιακή τηλεόραση τονίζεται ότι ο στρατός είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στα «νόμιμα αιτήματα του λαού». Μεταδόθηκαν εικόνες από τη συνεδρίαση, στην οποία δεν ήταν παρόντες ούτε ο Χόσνι Μουμπάρακ, ούτε ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν.

Ο Χοσάν Μπαντράουι, γενικός γραμματέας του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP), δήλωσε ότι ο Μουμπάρακ «πιθανότατα» θα μιλήσει στον αιγυπτιακό λαό σύντομα, και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πλέον ότι η αποχώρησή του θα γίνει σήμερα.

Και ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Σαφίκ, δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ ενδέχεται να αποχωρήσει, και η κατάσταση στη χώρα θα αποσαφηνιστεί σύντομα.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα μεταβιβάσει στο στρατό την εξουσία ως αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή.


Glenti Comment: Μεγάλη νίκη του Αιγυπτιακού λαού.


πηγή: in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου