Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Νέα μεγάλη διαδήλωση σήμερα στο Κάιρο

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται σήμερα στην Αίγυπτο, καθώς μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση με ένα εκατομμύριο άτομα αναμένεται το μεσημέρι στο Κάιρο, μετά τη λήξη της «μεγάλης προσευχής».

Στο μεταξύ χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν στην Πλατεία Ταχρίρ καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Στους 13 οι νεκροί και περισσότεροι από 1.000 οι τραυματίες το τελευταίο διήμερο.

Τα γεγονότα της Αιγύπτου αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι Αιγύπτιοι καλούνται να βάλουν «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του καθεστώτος».

Από νωρίς το πρωί επικρατεί ηρεμία στο κέντρο του Καΐρου, ενώ δυνάμεις του στρατού δημιούργησαν μία ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στους φιλοκυβερνητικούς και αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, ώστε να μην επαναληφθούν οι σκηνές χάους των προηγούμενων ημερών.

Στη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι και ίσως ξεπερνούν τους 1.000 οι τραυματίες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι νεκροί είναι οκτώ και περίπου 900 οι τραυματίες.

Ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε πως οι αρχηγοί του αιγυπτιακού στρατού τον διαβεβαίωσαν ότι δεν θα ασκήσουν βία εναντίον των διαδηλωτών. «Σε συζητήσεις που είχαν με τους στρατιωτικούς ηγέτες με διαβεβαίωσαν πως δεν έχουν την πρόθεση να ανοίξουν πυρ εναντίον των δικών τους ανθρώπων» τόνισε ο ναύαρχος Μάλεν σε δηλώσεις του σε καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, αφού παραιτηθεί ο Χόσνι Μουμπάρακ. Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμούμε να αναλάβουμε την προεδρία ούτε να διεκδικήσουμε αξιώματα στην κυβέρνηση συνασπισμού» είπε ο Αλ-Μπελτάτζι.


πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου