Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Χωματερή έπεσε... στη θάλασσα


Στη θάλασσα κατολίσθησε το μεγαλύτερο μέρος της ανεξέλεγκτης χωματερής της Ανδρου, η οποία μάλιστα βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο! Το απίστευτο περιστατικό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από σφοδρή νεροποντή, αφήνοντας το νησί χωρίς χώρο απόθεσης απορριμμάτων, αφού η χωροθέτηση ΧΥΤΑ βρίσκεται ακόμα «στον αέρα». Και τις αρχές να αναζητούν τρόπο να περιοριστεί η ρύπανση, που όπως φαίνεται θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον της περιοχής...

Η τραγική αυτή εξέλιξη έγινε αντιληπτή το πρωί της Παρασκευής, από κατοίκους του παρακείμενου χωριού Πιτροφός. «Εχει κατολισθήσει περισσότερο από το μισό της χωματερής. Ενα ρέμα που είχε μπαζωθεί «κατέβασε» νερό και παρέσυρε τα σκουπίδια που κάλυψαν την παραλία του Σχινιά και έφθασαν στη θάλασσα. Μιλάμε για πραγματική οικολογική καταστροφή» λέει ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, κ. Αντώνης Λάβδας. Οπως ήταν επόμενο, η λειτουργία της χωματερής (άρα και η αποκομιδή σκουπιδιών σε όλο το νησί) σταμάτησε επ’ αόριστον. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Ανδρου επικοινώνησε με το λιμενικό, που τοποθέτησε ένα πλέγμα μέσα στη θάλασσα, προσπαθώντας να συγκρατήσει τα σκουπίδια ώστε να μην παρασυρθούν από τα θαλάσσια ρεύματα.

Η υπόθεση της ανεξέλεγκτης χωματερής στην Ανδρο, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, δεν είναι νέα. Η χωματερή λειτουργεί ήδη από τη δεκαετία του ’70 στην περιοχή της Σταυροπέδας, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Στρόφυλα - Σταυροπέδας - Αγίου Γεωργίου Παντουκίων, σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τον νεολιθικό οικισμό του Στρόφυλα (4.500 - 3.500 π. Χ.). Η ανακάλυψη του νεολιθικού οικισμού του Στρόφυλα αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων 25 ετών στις Κυκλάδες, ωστόσο δεν στάθηκε ικανή για να διακόψει τη λειτουργία της χωματερής. Οι (μέχρι πρότινος τρεις) δήμοι του νησιού δεν έχουν καταφέρει έως σήμερα να έρθουν σε συνεννόηση για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ, καθώς κανείς δεν ήθελε τη χωματερή στην «αυλή» του.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ξεκίνησαν εδώ και μια 20ετία αγώνα για την απομάκρυνση της χωματερής, έχοντας με το μέρος τους τις γνωμοδοτήσεις της ΚΑ΄ Εφορίας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων. Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας φορείς της περιοχής προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να παρατείνει τη λειτουργία της χωματερής και το 2010 (αποφ. 293/2010) πέτυχαν να κηρυχθεί παράνομη η λειτουργία της. «Η αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου χώρου για την απόθεση των απορριμμάτων του νησιού, δραστηριότητα συνδεόμενη με την εξυπηρέτηση ζωτικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, δεν δικαιολογεί κατ’ ουδένα τρόπο την επί εικοσαετία λειτουργία χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στον επίμαχο αρχαιολογικό χώρο», σχολίασε το ΣτΕ στην απόφασή του.



πηγή: kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου