Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Συλλαλητήριο κατά των δηλώσεων Ερντογάν


Στους δρόμους βγήκαν και πάλι σήμερα οι Τουρκοκύπριοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε την παραπομπή στη Δικαιοσύνη Τουρκοκυπρίων διαδηλωτών που πρόσβαλαν την Τουρκία στη διάρκεια ογκώδους συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου στα κατεχόμενα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία και σε αυτή συμμετείχαν μη κυβερνητικές οργανώσεις, ήταν συμβολική, ωστόσο στο μέλλον προγραμματίζονται μαζικές κινητοποιήσεις κατά του πακέτου οικονομικών μέτρων που προωθεί η Τουρκία.

Ο οργανωτικός γραμματέας του τουρκοκυπριακού κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν, δήλωσε ότι στόχος των κινητοποιήσεων ήταν να αντιληφθούν όλοι ότι η Κύπρος ανήκει στο λαό της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους,

Ο αρχηγός του τουρκικού αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσάρογλου, είπε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν για τις αντιδράσεις στα κατεχόμενα «είναι ντροπή για τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό και δεν αρμόζουν στον πρωθυπουργό της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ο κ. Κιλιτσάρογλου είπε ότι είναι μεγάλη ντροπή όταν ο πρωθυπουργός μιας χώρας αντιδρά με τον τρόπο αυτό στην εκδήλωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ενάντια σε οικονομικά μέτρα.

Με δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο πρόεδρος της Συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ, διέψευσε ότι οι διαδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους. «Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις τις Τουρκίας προσπαθούν να ξεγελάσουν με ψέματα την τουρκοκυπριακή κοινότητα», συμπλήρωσε.


Σκληρές δηλώσεις Ερντογάν

Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τη νέα επίθεση του Τούρκου πρωθυπουργού κατά των Τουρκοκυπρίων που είχαν πάρει μέρος στο συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου στα κατεχόμενα.

Ο Ερντογάν ζήτησε την παραπομπή Τουρκοκυπρίων διαδηλωτών στη Δικαιοσύνη, δηλώνοντας ότι η χώρα του «δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια προσβολή εναντίον της». Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, από τον οποίο ζήτησε να επιδείξει «την αναγκαία στάση».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε πως έχει παρακολουθήσει βίντεο από τις διαδηλώσεις και παρατήρησε ότι σε αυτές υπήρχαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά όχι η τουρκική και σημείωσε πως «η τουρκοκυπριακή διοίκηση έπρεπε να επιδείξει την αναγκαία στάση απέναντι σε τέτοιες μη δημοκρατικές διαδηλώσεις που περιλαμβάνουν προσβολή της Τουρκίας, σε βαθμό που στα πανό υπήρχαν μέχρι και ύβρεις εναντίον της Τουρκίας».

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι «αυτό δεν είναι η προσέγγιση του λαού της ΤΔΒΚ» και παρατήρησε: «Πρόκειται για μια συγκεκριμένη ομάδα που γνωρίζουμε και μοιράζεται την προσέγγιση αυτή με το Νότο. Είναι μία ομάδα που προσπαθεί να δυναμιτίσει τη διαδικασία ειρήνης που συνεχίζει η ΤΔΒΚ. Και πιστεύω ότι η διοίκηση της ΤΔΒΚ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα εναντίον της ομάδας που θέλει να δυναμιτίσει τη διαδικασία. Κι εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί».

«Διότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε μια τέτοια αντίληψη. Το ανέφερα προ ολίγου στον κύριο πρόεδρο. Του είπα ότι πρέπει να επιδείξει την αναγκαία στάση. Ποιοι είναι αυτοί; Διαθέτουμε τις εικόνες τους. Θα πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να επιτρέπεται τέτοια προσβολή εναντίον της Τουρκίας. Μας λένε ότι γνωρίζουν ποιοι είναι. Τότε πράξτε τα δέοντα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοια στάση εναντίον της Τουρκίας η οποία έχει δώσει για την ΤΔΒΚ το αίμα της, την ψυχή της, τα πάντα της μέχρι και πριν από το 1974», κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.


πηγή: philenews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου